A Miniszterelnökséget vezető miniszter szeretné támogatni azt a célkitűzést, amely fellép a politika és a gazdaság káros összefonódása ellen.

A miniszter azt is elmondta a Figyelőnek, hogy korábban Németh Lászlóné államtitkár a takarékszövetkezeti integráció, az MFB és az ENKSZ ügyeiben nem neki, hanem a miniszterelnöknek riportolt.

A Figyelő szerint Varga Mihály és Lázár János operatív miniszterelnöki feladatokat kaphatnak a jövőben. A jövőben ez a két miniszter kiemelkedik majd a kormányzati struktúrában, egymás kabinetjeinek is a tagjai lesznek, és amennyiben ezekben a kabinetekben nem lesz konszenzus, a kabinet-vezető miniszter szava dönt arról, hogy mi menjen fel a miniszterelnökhöz.

A kormányzati átalakítás legfőbb célja az, hogy Orbánnak ne kelljen annyira kormányoznia, többet tudjon politizálni. A Fideszben az keltett riadalmat, hogy a sok időközi választás (Tapolcán, Veszprémben, Salgótarjánban) megmutatta, hogy sok választónak van Fidesz-leváltó attitűdje, és ezért a különböző városokban mindig sokan szavaztak a leváltásra valóban esélyes jelöltre, legyen az baloldali, vagy éppen jobbikos.

A Fideszben attól is tartanak, hogy Simicska Lajos fel fog bukkanni a kampányban és húsz év minden tudásával azon fog dolgozni, hogy megakadályozza azt, hogy a Fidesz 2018-ban is egyedül tudjon kormányt alakítani. A Jobbik alapvetően arra játszhat, hogy ő a korrupciómentes jobboldali párt, vagyis a "jó Fidesz" és a Fidesz a rossz Fidesz.