A tervek szerint uniós forrásokból támogatnak majd minden olyan tevékenységet, amely a Jedlik-program megvalósítását célozza, legyen szó akár beruházásról, fejlesztésről vagy kutatásról. A meglévő regisztrációs adókedvezmények mellett gépjárműadó-engedményeket is szorgalmaznak majd. Erről tárgyalni kell a helyi önkormányzatokkal, hiszen ezen típusú adó nagy része a települések büdzséjét növeli.

Orbán már januárban belengette

A 2011-es 30 éves energiastratégia - amit a parlament fogadott el - azt is leszögezi, hogy hosszú távon az autóközlekedést is elektromos alapokra kell helyzeni, sőt a stratégia azt is kimondja, hogy a közúti és vasúti közlekedést atomerőműben termelt árammal kell majd ellátni - mondta már 2014. január 17-én reggel Orbán Viktor kormányfő. Vagyis a majdani elektromos autókat is paksi áram hajtaná. A miniszterelnök utalt arra, hogy ebben a témában tárgyalnak autógyárakkal is.

A tervek között ismertette, hogy környezetkímélő gépkocsikkal a buszsávokban is lehessen közlekedni, esetleg ingyen lehessen azokkal parkolni. A Jedlik-program része lenne ismertetése szerint az is, hogy aki 15 évnél idősebb autóját cseréli le elektromosra, az bónuszt kapna, amellyel más környezetbarát termékeket is vásárolhatna kedvezményesen. Ez Nyugat-Európában bevett szokás - tette hozzá Varga.

A közbeszerzési kiírások egy részénél előnyben részesítenék az elektromos autókat, például a rendőrség vagy a posta ilyeneket szerezne be. Azt is a célok közé sorolta, hogy a fővárosban terjedjenek el az elektromos taxik. Végül azt javasolja a tárca, hogy a rendelkezésére álló szén-dioxid-kvótákat az elektromos autók elterjesztését elősegítő programokra váltsa be az ország.

Szeretnék elérni, hogy 2020-ig a nyilvános töltőállomások és az otthoni töltők a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben terjedjenek el. A miniszter megemlítette, hogy Nagy-Britanniában is olyan programok futnak, amelyek jelentős mértékben támogatják az otthoni töltés általánossá válását.

A tárca szeretné elérni, hogy 2020-ig körülbelül 68 ezer töltőállomás is létrejöjjön. Biztos vagyok benne, hogy a programhoz megfelelő mennyiségű áram is rendelkezésre áll - tette hozzá Varga.