A korábbi feltételezésekkel ellentétben Orbán Viktor miniszterelnök részvételével kezdődött az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) az új kormány hivatalba lépését követő első plenáris ülésén.

A tanácskozáson a kormány részéről megjelent még Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az elfogadott napirend szerint a kormány, a munkavállalói és a munkaadói oldal az érdekegyeztetés helyzetéről tárgyal, majd megvitatja az OÉT második féléves munkatervét.
A következő években egymillió új munkahely létrehozását kívánja elérni a kormány, s ezt a célt szükséges előmozdítania az OÉT munkájának is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

"Nem tekintjük kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját" - mondta a miniszterelnök, aki a szerint a nemzeti konzultációt és az érdekegyeztetési fórumát össze lehet kapcsolni.

Orbán Viktor közölte: az elmúlt száz napban létrejött a politikai alap, amelyre fel lehet építeni azt a felépítményt, amely egymillió új munkahelyet jelent a következő években.

A szakszervezetek érdemi tárgyalásokban bíznak

A tanácskozáson a munkavállalói oldal egyöntetűen üdvözölte, hogy az új kormány részvételével plenáris ülésen megkezdték a munkát, és mielőbb érdemi kérdésekről tárgyalhatnak.
 
A szakszervezetek álláspontjukat ismertetve hangsúlyozták, nem volt szerencsés, hogy az utóbbi négy hónapban a munka világát érintő törvényekről nem egyeztetett velük a kormány. Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke rámutatott: az elmúlt 110 nap során "sok gonddal küzdöttek" a munkavállalók képviselői, számos olyan törvény született, amelyben a szociális partnereket konzultációra kellett volna hívnia a kormánynak.

A munkavállalói oldal nem adott elő közös álláspontot a plenáris ülésen.

A munkaadók is érdemi munkát várnak

A munkaadói oldal kedvezően fogadta a kormány által hozott döntéseket, amelyek alapján, például, 10 százalékra csökkent a társasági adó 500 millió adóalap alatt, s most már az érdemi munka kezdődjön az OÉT-ben - mondta Zs. Szőke Zoltán, a munkaadói oldal szóvivője a hétfői plenáris ülésen.

A munkaadói oldal képviseli a magyar versenyszférát, a multinacionális társaságokat éppúgy, mint a hazai tőkével működő nagy-, közepes és kisvállalatokat - rögzítette Zs. Szőke Zoltán, az AFEOSZ elnöke.

A munkaadói oldal szóvivője elmondta: az adótörvények, és a költségvetés megvitatásával ideje kezdeni az érdemi munkát az OÉT-ben.