Orbán megmondta, mit vár el Brüsszeltől

A mostani EU-csúcsnak Orbán Viktor szerint az volt a célja, hogy a tagországok vezetői világossá tegyék: komolyan gondolják, amit idén nyáron meghirdettek, vagyis azt, hogy az eurózóna megmentése érdekében teljes - banki, költségvetési, politikai - integrációra van szükség. A miniszterelnök ugyanakkor azt is elmondta: most azt várja az Európai Bizottságtól, hogy mondja meg, mennyivel kell még javítani az egyenlegen ahhoz, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól.
MTI, 2012. október 19. péntek, 14:56
Fotó: Napi.hu

A magyar miniszterelnök az EU-tagállamok állam-, illetve kormányfőinek csütörtök-pénteki brüsszeli tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak. Elmondta, hogy megkapta Brüsszel válaszát a legújabb egyenlegjavító intézkedésekre, ezért péntek reggel "telefonos kormányülést" tartott, és a kikérte a kormánytagok jóváhagyását a Brüsszelnek adandó válaszhoz.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szerint az újabb egyenlegjavító intézkedésekkel Magyarország "már majdnem" eleget tesz a kívánalmaknak - mondta Orbán, aki ennek nyomán azt kérte Brüsszeltől, számszerűsítse az igényét. "Akármit csinálunk, sose elég" - fogalmazott a kormányfő.

Most az a helyzet, hogy Brüsszel szerint statikusan szemlélve már a határon belül vannak a várható magyar hiányadatok, dinamikusan szemlélve azonban még vannak kétségek - fűzte hozzá. Ez szakértők szerint azt jelenti, hogy az intézkedések nem csupán a mérleget javítják, hanem egyben bizonyos mértékben visszafogják a növekedést is, és e várható negatív hatásnak a bekalkulálásával már nem látszik egyértelműnek a megfelelő végeredmény az Európai Bizottság szerint - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor megjegyezte: most már a Magyar Nemzeti Bank számításai szerint is három százalék alatt várható Magyarországon a költségvetési hiány 2013-ban.

"Azt kérjük az Európai Uniótól, mondja meg, hogy mennyi hiányzik. És akármennyit mond, azt mi elő fogjuk teremteni" - közölte a miniszterelnök, aki meg is nevezte azokat a forrásokat, ahonnan ezt elő fogják teremteni. "Bankadót emelünk, közművagyonadót emelünk, energiaadót emelünk, az online szerencsejáték adóztatását pedig bevezetjük" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte "csak kicsi korrekcióra lesz szükség".

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára
útban hazafelé az EU-csúcsról

Forrás: MTI
MTI

 

Nem mindegy hogyan oldják meg a saját válságukat

A magyar miniszterelnök az EU-csúcs után újságíróknak elmondta: "a helyzet, bár könnyebb, mint júniusban volt, még mindig törékeny" az európai gazdaságban. Az euróövezeti bankunió kérdésében Orbán szerint Magyarországnak el kell kerülnie azt, hogy méltatlan helyzetbe kerüljön. "Nem vagyunk tagja az eurózónának, amely viszont nagy bajban van" - mondta. Szerinte "a mi érdekünk is az, hogy megoldják a problémáikat", ám a döntések hatással lesznek Magyarországra. "Nem mindegy, hogy hogyan oldják meg a saját válságukat" - állapította meg a kormányfő.

Magyarország a visegrádi négyek többi tagjával egyeztetve azt az álláspontot képviselte a miniszterelnök szerint, hogy a bankuniót megteremtő intézkedések nem kerülhetik ki az EU meglévő intézményrendszerét, nem hozhatják a mostaninál rosszabb helyzetbe az eurózónán kívüli országokat, és nem veszélyeztethetik a belső piac egységét.

Speciális védőbástya az eurózónán kívül is kell

Ha lesz bankunió, annak a szabályai Orbán szerint az abban résztvevőkre kell, hogy vonatkozzanak, az eurózónán kívüli országoknak pedig meg kell adni a döntési lehetőséget, hogy kívánnak-e csatlakozni. "Akik be akarnak lépni, azok számára a jogok és a kötelezettségek legyenek egyensúlyban" - tette hozzá. Ha az eurózónán belül a bankrendszer kimentését szolgáló "speciális pénzügyi védőbástya" létrehozása mellett döntenek, akkor ilyet az eurózónán kívüli országok számára is létre kell hozni - szögezte le Orbán.

Megfelelő módon kell kezelni az anya- és leánybankok problémáját - mondta a miniszterelnök, elfogadhatatlannak nevezve, hogy fiókokká alakítsák át a külföldi kézben levő leánybankokat. A két kategória esetében ugyanis eltér a nemzeti felügyeleti jogkör. Orbán a bankuniót illetően a német állásponttal értett egyet, azzal, hogy a létrehozás gyorsasága nem mehet a minőség rovására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.10.21 16:08

@BoBoB:
Tudod mit? Igazad van, töröljük el a tranzakciós adót és a bankadót. Szopjanak a nyugdíjasok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.10.21 16:06

@homer11:

" idén 2,7%-kal számolnak. hozzácsapa az eltolvajlott mnyp pénzeket (a GDP évi 1,5%-a korábban mnyp-be ment), akkor 4,2% körül járnának. ez már alig több, mint amit bajnaiék produkáltak. a 2011-es meg olyan gyúrcsányosra sikerült."

Fogalmad sincs miről irkálsz, ugye? Igazad van, ha nem veszünk figyelembe semmilyen intézkedést Gyurcsány óta, akkor még mindig 9% a hiány vagy 7% a visszaesés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.10.21 16:02

@BoBoB:
" Az EU-nak nincs listája, de olyan elvárása van, hogy a kiigazítás ne merüljön ki a népnyúzásban,"

Nincs listája, de megmondja mit nem csinálhatsz, arról nem tehetnek, hogy a maradék halmazban csak a nyugdíjcsökkentés és a jövedelemadó-emelés van.

Na az lesz az igazi népnyúzás. Bár a nyugdíjcsökkentésben benne vagyok. Szociálus kiadásokat lehetne csökkenteni vele. Blamáét megfelezni például, hisz ő támogatja az EU ilyen törekvéseit, biztos belemegy. Majd dob egy nagyot, vagy eléldegél ebből-abból. Akkor a bankokat nem kell adóztatni és tranzakciósadó se lesz szükség. Az meg kit érdekel, hogy így a nyugdíjasok állják a csekket egyedül. Dögöljenek meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.10.21 16:00

@bertalaszlo: Meg magát is minősíti, koncsi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2012.10.21 15:54

@homer11:

még a nagy államosításokkal is csak 4,5%-ra tudták matolcsyék levinni??? a hiányt. már ha levitelnek számít, hogy emelkedik a hiány az orbán csürhe alatt

Kedves homer1:

Ha nagyon csürhézel , a magadfajtát minősíted, tudod nem lehet mindenki hithű koncsi libis elvtárs.
A lemez amit nagyon pörgetsz már rég lejárt, őróbálj meg frissíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html