Orbán megúszhatja - vélemény külföldről

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint „Orbán valószínűleg megúszhatja az IMF nélkül".
MTI, 2012. november 3. szombat, 14:44
Fotó: Napi.hu

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német napilap a magyar gazdaság helyzetéről közölt elemzést szombati számában. A Magyarország jutalmazni szeretné a befektetőket című írásban a szerző, Michaela Seiser a 250 ezer euró értékű magyar állampapír vásárlásáért cserébe ajánlott kedvezményes tartózkodási engedély tervével kapcsolatban megjegyezte, hogy aki megszerzi a magyar állampolgárságot, az egyben az EU polgára is lesz. Az elképzelés kínai indíttatásával összefüggésben kifejtette: Magyarország tavaly óta erősebben támaszkodik Kínára, a stratégiai partnerként kezelt ázsiai ország vezetése nagyszabású beruházásokat helyezett kilátásba. A kelet-közép-európai régió "egykori éllovasa" azonban így is "súlyos gazdasági válsággal küzd, és nemzetközi pénzügyi segítségre van szüksége".

Magyarország "gyakorlatilag hat éve stagnál, és voltak recessziós időszakok is", ugyanakkor a befektetők "a vártnál kevésbé csalódottak", hiszen az állampapírok 40 százaléka külföldi kézben van, ami minden korábbinál magasabb arány - tette hozzá a FAZ szerzője. Az IMF/EU-hitellel kapcsolatban kifejtette: az ügy egy éve napirenden van, de megállapodás nem jött létre. Elemzőket idézve hozzátette, hogy az esetleges megállapodás a kormány vereségének tűnhet, de a hitelre nincs is annyira égetően szükség, mint 2008-ban, mert a devizatartalékok révén a finanszírozás 2013 közepéig biztosított, a magas infláció pedig a kormánynak kedvez, "Orbán így valószínűleg megúszhatja az IMF nélkül".

Gondok a választási rendszerrel?

A magyar kormány ellen az a vád, hogy saját javára módosította a választási törvényt címmel számolt be hétvégi számában az előzetes választási regisztráció alkotmányban rögzítéséről a Le Monde. A vezető francia liberális napilap szerint a hétfői alkotmánymódosításról egyetlen kép fog megmaradni: az LMP képviselői által a kormánypárti sorokra szórt papírfecniké, ami az 1947-es kékcédulás választáson történt csalásokra utal. A tudósító, Joelle Stolz megemlítette: a Fidesz azon magyarázata, hogy a külhoni és a külföldön élő magyarok választójogának biztosítása érdekében van szükség a regisztrációra, az ellenzék pártjait más-más okokból nem győzte meg. A Jobbik ismét a cigányokat vette célba, amikor úgy vélte, hogy a szavazatvásárlás problémája nem oldódik meg a regisztrációval, míg a baloldal inkább azt kifogásolta, hogy az új törvénnyel a kormány ki akarja szűrni a tartózkodók és a bizonytalanok széles táborát, akik az utolsó pillanatban adhatják le protestszavazataikat.

A lap szerint a felmérések azt mutatják: a legutóbbi választásokon részt vettek negyede nem fog feliratkozni. "Márpedig azok, akiknek nincsen internetük, sem lehetőségük arra, hogy kifizessenek egy utazást, a leginkább érintettek a szociális támogatások csökkentésében, amelyet két éve kezdett meg a mindent erejét a középosztályra összpontosító Orbán-kormány" - hangsúlyozta a lap.

A szerző kitért arra a törvényjavaslatra is, amely szerint kanadai mintára a magyar államkötvényekbe 250 ezer eurót beruházni hajlandók állampolgárságot kaphatnának, valamint azt is megjegyezte: az ellenzék potenciális szavazótáborának lemorzsolódásához vezethet az is, hogy az ellenzéki pártok nem képesek összefogni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.11.05 09:06

@lomb: Bizony, sőt persze: a maga szövegei taszítanak oda. De azért kitűnően elvagyok.

Egy-egy ilyen őrült barommal folytatott "vita" semmit nem vesz ki belőlem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.11.05 09:05

@lomb: ne legyen!

Akarata ellenére pláne ne.

Irány Irán!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2012.11.05 01:15

Marad a nyugdijmaximalizalas, hogy mindenki boldog legyen. EU-IMF, ballibek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2012.11.04 20:54

@lomb:1: Javasolnám a Cavingtont, lehetőleg dupla mennyiséget, mert igen feledékenynek tetszik lenni, mert azért az valóban forradalmi vívmány, hogy a minimálbér emelése után a dolgoznak kevesebb a nettó bére mint annak előtte volt, de semmi gond, majd kötelezzük a munkaadókat a kompenzációra, azután vagy sikerül, vagy nem!
2: Valóban örök kérdés az is, hogy az állam (kormány) mire költi az adófizetők pénzét, és ami még komolyabb kérdés, hogy az adófizetők pénzén kívül, az adófizetők megtakaritását (MANYUP), és az EU-tól kapott kohéziós forrásokat vajon mire költik???
Valóban csökkent az SZJA terhelés a jól keresők számára, összegszerűségben 500 milliárdal, viszont azok akik ezidáig is keveset kaptak, azoknak ezentúl még kevesebb jár, köszönhetően az egykulcsos 16%-SZJA-nak, valamint 27%-ÁFA-nak, és a 6% inflációnak!
3: Miért kell mindíg Brüsszel-lel takarózni, az olyan tövények meghozatala tekintetében, amelyeket a kormány meg sem próbált megalkotni???
Vagy ennek csak az az oka, hogy a kormány, vaqgy maga rendelkezik a jövbőbe látás képességével is???

Remélem, hogy magának talán nem kell majd megismerkednie gyakorlatban a jelenlegi kereszténynek mondott kormány, ovó gondoskodásától!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.11.04 20:48

@lomb:
- Ki növelt minimálbért csak azért, hogy a növekményt adóként beszedje?
- Ki nem akarja bevezetni a vagyonadót, de az egykulcsos SZJA bevételkiesését mindenféle megszorításokkal ellentételezi?
- Ki nem képes multik nélkül se exportot, se termelést, se foglalkoztatást növelni? (A közmunka nem igazi foglalkoztatás!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html