Orbán Mongólia felé nyit - Célba ér a magyar tőke

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Ulánbátorban mongol kollégájával tárgyalt. Ulánbátorban mintegy 40 millió dollárnyi szerződést írtak alá.
MTI, 2016. január 25. hétfő, 08:28
Fotó: Napi.hu

A magyar miniszterelnök háromnapos hivatalos látogatást tesz Mongóliában. Helyi idő szerint hétfő délelőtt fogadta Csimedín Szaikhanbileg mongol kormányfő az ulánbátori Kormánypalotában.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a szívünk hozott ide, ami viszont nem jelenti azt, hogy a zsebünknek ellenségei lennénk, ezért a találkozótól azt várják, hogy egyszerre mélyíti el a két nép barátságát és segíti az üzleti együttműködést.

Ismét lesz kint nagykövetség

Mi most visszatértünk ide - mondta, kifejtve: volt egy nehéz időszak a magyar gazdaságban, amikor be kellett zárni az itteni nagykövetséget, de most már kiverekedtük magunkat ebből a nehéz helyzetből, így újranyitották a nagykövetséget, visszatértünk ide, Mongóliába. Ötven üzletember is jött a delegációval, akik sikeres magyar vállalkozásokat vezetnek és keresik az együttműködés lehetőségét a mongol vállalatokkal.

A miniszterelnök üdvözölte a sajtótájékoztató előtt aláírt megállapodásokat, külön kitérve arra, hogy az Eximbank 25 millió dolláros hitelkeretet nyitott egy mongóliai biokombinát felújításához. Emellett azt is mondta, lát lehetőséget arra, hogy Magyarország segítséget nyújt a mongóliai állattenyésztésből származó exportlehetőségek kihasználására.

Üzleti előnyök
Mintegy 40 millió dollárnyi szerződést írtak alá Ulánbátorban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a mongol fővárosban.

A megállapodások lehetőséget teremtenek a magyar cégeknek a megjelenésre a mongóliai piacon.

Szijjártó kiemelte azt a szerződést, amelynek eredményeként 25 millió dollár értékben magyar vállalatok újíthatják fel az ország legnagyobb biokombinátját, amelyet évtizedekkel ezelőtt is magyar cégek építettek. Itt gyártják az ország mintegy 60 milliós állatállományának egészsége megőrzéséhez szükséges oltóanyagokat.

Mindenki elégedett

Orbán összességében úgy vélte, nagyon sikeres, baráti, őszinte, nyílt tárgyalásokat folytattak, ami biztatás a gazdasági élet szereplőinek, hogy közös gazdasági sikereket érjenek el.

Csimedín Szaikhanbileg mongol miniszterelnök is sikeresnek minősítette a megbeszéléseket, egyúttal üdvözölte az aláírt megállapodásokat és azt, hogy Magyarország a korábbinál kétszer több mongol fiatalnak kínál ösztöndíjat magyarországi tanulmányaikhoz.

A sajtótájékoztató előtt több dokumentumot is aláírtak, így egyebek mellett jegyzőkönyvet a két ország szerződéses kapcsolatainak felülvizsgálatáról, együttműködési szándéknyilatkozatot az Eximbank és a Mongol Fejlesztési Bank között és együttműködési megállapodást a Magyar Pénzjegynyomda Zrt. és a mongol Regisztrációs Hivatal között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2016.01.25 09:58

Korrupció elleni pénzeket lophattak el magyar közbeszerzési ellenőrök

AZ EURÓPAI CSALÁS ELLENI HIVATAL SZERINT A KÖZBESZERZÉSEK TISZTASÁGÁNAK VIZSGÁLATÁRA ADOTT UNIÓS PÉNZEKET NYÚLHATTÁK LE.

Mondom én, elment a lóvé Mongóliába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.01.25 09:29

@Bulemia: Nem gondolkodsz magyarul, ez a baj. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gadam0114, 2016.01.25 09:18

Nem annyira fejletlen mongólia, mint ahoyg sokan gondolnák. pl. az írástudatlanság csak olyan 15 % ha jól tudom. Vannak szép területek. Mondjuk még nem jártam ott, de amit tudok sok ásványkincsük van, ezzel szembe Oroszországból hozzák az olajat. Nincs technológia kitermelni, az emberek nagyrésze pásztorkodásból él, tehát nem éppen egy fejlett nemzet, a GDP ötöde a magyarnak. HA jól sejtem nem egy demokratikus ország, kína, oroszország befolyása nagy. Mit akarnak ott keresni Orbánék ? Jó kérdés, talán mert külföldi vállalatok, nem nagyon fektetnek be oda, gyakorlatilag ott versenyképesek lehetünk. Ha ott bármit megtermelnek, kíváncsi leszek mondjuk hogy jutatják el európába, mert se úthálózat, se tenger, csak a jéghideg sivatag. Repülő elég drága mulatság, úgyhogy majd az állatok hátán hozzák az árút a mongolok, vagy az állatokat ide hajtják , ha az lesz az exportjuk, másra nem tudok gondolni. Kíváncsi leszek mi lesz a nagykövetségen dolgozók feladata, mert sok munka nem lesz. Nem akarom azt mondani, hogy ez a keleti nyitás veszett fejsze, vagy mit szoktak mondani mert kitudja, lehet tudja a kormány mit csinál, de szerintem pénzpazarlás az egész. Egyébként pedig mongóliába van joga a nőknek, mert ünnep a nemzetközi nőnap ott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.01.25 08:56

A magyar tőke jó tőke?

A magyar tőke nem nemzetközi tőke külföldön?

A magyar tőkés nem része a karvalytőkének?

A magyar tőkét ezek szerint imádják külföldön és nem utálják mint betolakodót?

A CBA ott is Nemzeti Lánc lesz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2016.01.25 08:50

Aki valaha volt Mongóliábandolgozni az visszavágyik. Ez idáig egy hatalmas mendemonda, de okay.
Nincs ott semmi, Ulan-Bator szennyezett, szmog lepi be. Képzetlen munkaerő, nagy az infláció. Hatalmas , részben érintetlen ásványkincs vagyon a föld alatt, ezek eladásával egyensúlyoznak. Marha hideg van és az Isten háta mögött fekszik. Az asszonyok, leányoknak jogaik a "pofa be, kussolj", szabad lányrablás van. Nincs feldolgozó ipara, az ólombányákkal se tudnak sokat kezdeni.

Lakásaik színvonaltalanok, ennivaló gyászos. A történet egyszerű - a pénzeket tisztára kell mosni, a magyarországi rabolt, elsikkasztott vagy éppen túlfolyó pénzeketbe kell fektetni. Most ennyit, holnap annyit.

Made in Mongolia - ez még rossz vicc, a kutya nem vesz meg onnan származó terméket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html