Orbán Viktor a visegrádi miniszterelnökök pénteki prágai találkozója utáni sajtóértekezleten az MTI tudósítójának kérdésére azt mondta: a magyar rendszer "jól állja a sarat, de nem vagyunk a rendszerrel elégedettek. 2010-ben egy, még az elődeink által fölépített rendkívül bonyolult rendszert örököltünk meg. Tapasztalataink közel vannak a csehek tapasztalataihoz. A következő ciklusban, tehát 2014-et követően egy sokkal egyszerűbb, sokkal átláthatóbb, sokkal kevésbé bürokratikus rendszert kell majd működtetnünk. Ezen már dolgozunk".

"Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy a közbeszerzéseken fölhasználható pénzeknek ma mi a legnagyobb problémája Magyarországon, akkor én első helyre azt a dolgot teszem, hogy még mindig kevés a magyar győztes a pályázatokon" - mondta a magyar kormányfő.

"Én első helyre azt teszem, hogyan tudjuk úgy feljavítani, segíteni az európai normák szerint támogatni a magyar vállalkozásokat, hogy azok a mostaninál jóval nagyobb arányban legyenek képesek, legyenek versenyképesek indulni az európai uniós források megszerzéséért" - tette hozzá.