Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a napi híradások már nem tízezrekről, hanem csak néhány száz illegális határátlépőről szólnak, "mégsem dőlhetünk hátra": csak annyi történt, hogy "két nagyobb roham között időt nyertünk" a védelmi vonalak megerősítésére, a határt védők toborzására, kiképzésére és szolgálatba állítására - fejtette ki a kormányfő, aki szerint "a vihar nem ült el, csak átmenetileg lecsendesedett".

Szerinte a határra nehezedő nyomás a következő években nem fog megszűnni, mert még mindig milliók készülnek arra, hogy a jobb élet reményében útra keljenek. Ám az ide készülők nem az itteni kultúra és szokások alapján akarnak élni, hanem a sajátjuk szerint, de európai életszínvonalon - jegyezte meg.

Orbán Viktor hozzátette, hogy az Európai Unióra nem lehet számítani, sőt ellenkezőleg, "ők inkább csak nehezítik a munkánkat", így "csak magunkra számíthatunk, nekünk magunknak kell megvédeni a határainkat".

Szerinte a migrációs válság addig tart, amíg a kiváltó okokat nem szüntetik meg, "mindaddig napirenden marad, amíg mindenhol be nem látták, hogy a migráció a terrorizmus trójai falova".

A hazát, az otthonainkat, az asszonyainkat, a gyermekeinket, a szüleinket megvédeni sok évszázados erkölcsi parancs, amely a mostani pillanat komolyságát, emelkedettségét is adja - mondta a miniszterelnök, az esküt tetteket pedig - akik szavai szerint "a modern kor végvári vitézeihez" csatlakoznak - arra figyelmeztette: munkájuk és helytállásuk Európa és Magyarország békés jövőjének alapvető feltétele. (A napokban terjedt el a sajtóban, hogy durván bántalmazzák a menekülteket a magyar határon az egyenruhások.)

"Önök egyszerre a mai szabad magyar élet és a reménykeltő magyar jövő védelmezői" - fogalmazott Orbán Viktor.
Arra is kérte őket, hogy egyszerre legyenek határozottak és emberségesek, járjanak el a törvény szigorával, de az emberiesség parancsai szerint.

A jogszabályok azokra a migránsokra is vonatkoznak, akik törvényellenesen akarják átlépni a magyar határt, "ez a valóság, és ezt nem írhatja felül semmiféle emberi jogi szépelgő handabanda".

Orbán Viktor az MTI szerint azt is kijelentette, hogy Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa. "Ha a világ azt látja, hogy meg tudjuk védeni a határainkat, ha azt látják, hogy a megerősített magyar határzár áthatolhatatlan, ha azt látják, hogy továbbra is ragaszkodunk törvényeinkhez, és egy pillanatra sem bizonytalanodunk el, akkor senki sem fogja megkísérelni, hogy törvényellenesen jöjjön Magyarországra" - mondta, jogos elvárásnak nevezve, hogy csak olyan ember léphessen Magyarország területére, akivel kapcsolatban tisztázták, ki ő és miért jött.

"Mi, magyarok olyan Európát akarunk, ahol a saját magyar életünket élhetjük. Az ilyen, kedvünk szerint való Magyarország első számú feltétele a biztonság", amelyhez a törvényeket és az ország érdekeit elszántan védelmezőkre van szükség - zárta szavait a kormányfő.

A 462 tiszthelyettes rendőr eskütételén - amelyet a Hungexpón tartottak - a hozzátartozók mellett jelen volt Pintér Sándor belügy- és Simicskó István honvédelmi miniszter is.

A kormány tavaly augusztusban döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak háromezres létszámbővítéséről. Az országos toborzás szeptember 1-jén kezdődött.

A határvadászképzés első ütemében részt vettek január 12-én tettek esküt. Orbán Viktor akkor arról beszélt, hogy a határvédelem továbbra is kiemelt fontosságú nemzetbiztonsági ügy.