A torinói kiadású La Stampa egy tíz éve Magyarországon élő olasz vállalkozó példájával keresett magyarázatot arra, miért emigrál egyre több olasz külföldre. Az Itt kevés a bürokrácia és kevésbe kerül az élet című cikkben a 43 éves Michele Danza dicsérte a magyarországi gazdasági feltételeket. A hazánkban élő több mint négyezer olasz képviseletében a szövettel kereskedő és Budapesten ruhaüzlettel rendelkező olasz vállalkozó elmondta, hogy miközben Olaszország "megkeseredetté vált", Magyarországra "fél Európából jönnek az egyetemisták, pezseg a színházi élet és az ország lehetőségeket kínál". Danza hangsúlyozta, hogy vállalkozóként Magyarországon fél nap alatt céget nyitott. A La Stampa cikke szerint Olaszországból tavaly többen emigráltak, mint ahány letelepedő bevándorló érkezett.

A Le Monde a Magyarországot ismételten elítélte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) címet adta cikkének. A lap kommentárja szerint "Orbán Viktor Magyarországa jelentős jogi csatát vesztett el azzal, hogy az EJEB Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének adott igazat, amikor megállapította, hogy az elmozdítása mögött politikai okok, nem pedig - ahogy Budapest állította - az állt, hogy az igazságszolgáltatást át kellett szervezni".

A francia napilap emlékeztetett arra, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi ügyekben illetékes alelnöke is szót emelt a bírók kényszernyugdíjazásának ügyében, amit a luxembourgi uniós bíróság az emberi joggal ellentétesnek mondott ki, s ezt követően Magyarország visszakozott. Viviane Reding megszólalását azonban a tudósító, Joelle Stolz szerint Orbán Viktor "nem tudta lenyelni", s ez az egyik oka annak, hogy nem támogatja a szintén luxemburgi Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság elnöki tisztére.

A szlovák Pravda Hannes Swoboda szocialista EP-frakcióvezetőnek Angela Merkel német kancellárhoz intézett keddi kijelentését idézte, amelyben az osztrák EP-képviselő arra buzdította a kancellárt, hogy - a lap megfogalmazása szerint - "nyíltan beszélgessen el a közös Európa ellenzőivel." Az európai szocialistáknak elvben örülniük kellene annak, hogy a magyar miniszterelnök "aláássa" a néppárti EB elnökjelölt pozícióját, ám azok több vezetőjét mégis felháborította, ahogyan Orbán Viktor igyekszik akadályokat gördíteni Jean-Claude Juncker kinevezése elé - írta a pozsonyi lap.

Az Orbán nem felejti a pofonokat című cikkben a Pravda utalt a magyar kormányfő HírTV-nek adott nyilatkozatára is, megjegyezve: "Orbán már szombaton elgáncsolta Junckert", amikor kijelentette, hogy szó sem lehet róla, hogy a luxemburgi politikust támogassa az EB elnöki posztjára. A szlovák lap Viviane Reding EU-biztos és Jean Asselborn külügyminiszter korábbi megnyilatkozásaira utalva rámutatott: Orbán azért ellenzi Junckert, mivel a luxemburgi biztos "csak ártott Magyarországnak", Asselborntól pedig "kemény pofonokat kapott Orbán kabinetje."

Az Új Szó Magyarok az EP-ben címmel közölt cikket. Eszerint az EP-választás eredményei Magyarországon nem hoztak olyan nagy meglepetést, mint Szlovákiában, és a választási részvétel miatt sem kell szégyenkezni. A magyar nyelvű pozsonyi lap szerint a Fidesz győzelmére bárki feltehette volna teljes vagyonát, s az 51 százalék feletti eredmény csak alátámasztotta a tavaszi országgyűlési választási számokat, s bebizonyította, hogy a Fidesz az arányos választási rendszerben is meg tudja szerezni a többséget. Az EP-ben magyarok által megszerzett mandátumokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a szlovákiai és a romániai eredményeket is beszámolva a 751 fős európai parlamentben 25 magyar képviselő lesz, s ezek lobbicsoportként "egész jól tudnának működni", ha képesek lesznek egymással szóba állni.