Orbán: nem leszünk gyarmat, nem leszünk másodrendű európai polgárok

A miniszterelnök szerint a magyarok programja és kívánsága 2012-ben ugyanúgy szól, mint 1848-ban: "nem leszünk gyarmat". Orbán Viktor márciusi 15-i beszédében a Kossuth téren úgy fogalmazott: a "nagy március" óta sosem voltunk még ilyen közel a szabadsághoz, mert még sohasem voltunk olyan egységesek, mint ma. A kormányfő egyúttal egyenlőséget követelt a magyaroknak, hogy ugyanazt a mércét alkalmazzák velünk, mint más országokkal szemben.
MTI, 2012. március 15. csütörtök, 18:40
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor ünnepi beszédét azzal kezdte: ez a nap a szabadságharcosok napja, a Kossuth Lajos tér a szabadságharcosok tere, a magyarok pedig a szabadságharcok népe. Mi, ma élő magyarok 1848 politikai és szellemi örökösei vagyunk - mondta a miniszterelnök. 1848 politikai és szellemi programja úgy hangzik, "nem leszünk gyarmat", és a magyarok programja és kívánsága 2012-ben ugyanígy szól.

A kormányfő külön köszönetét fejezte ki azoknak, akik januárban a Békemenetben való részvételükkel fejezték ki kiállásukat az ország függetlenségéért és egymásért. Szerinte jó okunk van arra, hogy 164 év után is kövessük a '48-asok példáját; 1848 óta a magyarok "szabadságverséből", a Nemzeti dalból élünk, amelynek esküje szerint "rabok tovább nem leszünk".

Tartjuk-e még az esküt? - tette fel a kérdést a miniszterelnök. Szabad-e az a magyar, akit víz alá nyom az adóssága, akinek a saját otthon csak vágyálom, aki háromszor is meggondolja, vállaljon-e újabb gyermeket, aki évek óta nem talál munkát, akinek éhes a gyermeke, és szabad-e az az ország, ahol minden száz jövedelemadó-forintból 90 a hitelezőkhöz kerül, amely szilárd talaj helyett adósságingoványon áll? - sorolta, kérdéseire "nem"-eket kapva a hallgatóságból.

Ne tévesszen meg senki a nemzetközi sajtó

De a "nagy március" óta sohasem voltunk még ilyen közel a szabadsághoz, mert még sohasem voltunk olyan egységesek, mint ma - hangoztatta Orbán, majd megjegyezte: ne tévesszen meg senkit, ha a nemzetközi sajtó arról számol majd be, csak néhány százan voltak a Kossuth téren, és azok is a kormány ellen tüntettek.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: hosszú évtizedek óta nem voltunk olyan erősek, mint ma, még sohasem állt ennyi politikai, alkotmányos és gazdasági eszköz a rendelkezésünkre, hogy kitörjünk a kiszolgáltatottságból. Ma már elegen és elég elszántak vagyunk, hogy a szabadságjogaink után kivívjuk a szabad magyar életet is - jelentette ki a miniszterelnök.

Nem kérünk a kéretlen segítségből

A szabadság - szavai szerint - egyebek mellett azt jelenti, hogy magunk állapítjuk meg saját életünk törvényeit, "mi magunk döntjük el, mi a fontos, és mi nem. Magyar szemmel, magyar észjárás szerint és a magyar szív ritmusát követve. Ezért mi magunk írjuk az alkotmányunkat, nincs szükségünk szamárvezetőre, és nem kérünk az idegenek kezünket irányítani akaró, kéretlen segítségéből sem". Szavait itt is nagy éljenzés és hosszas taps fogadta az ünneplő tömegből.

Mint mondta, "jól ismerjük a kéretlen elvtársi segítség természetrajzát, és felismerjük akkor is, ha nem vállapos egyenruhában, hanem jól szabott öltönybe bújik". Magyarországnak a saját tengelye körül kell forognia, ezért meg kell védeni "a jövőnk zálogát jelentő" alkotmányt. Kijelentésére reagálva a tömeg hosszasan skandálta: "megvédjük, megvédjük".

"Tisztában vagyunk a kihívás és a feladat súlyával" - mutatott rá a kormányfő, aki szerint most egyszerre van szükség a radikális Petőfire, a tettre kész Kossuthra és a bölcs Széchenyire.

"Krasznahorka égő várának fényénél, a nemzetközi pénzügyi rendszer felől érkező morajban (...) meg kell kérdeznünk, és meg kell válaszolnunk a legnagyobb kérdést: elfogadjuk-e a szemfödélig tartó kiszolgáltatottságot, avagy azokra az erényekre támaszkodunk, amelyek a magyart magyarrá teszi, a szuverenitást szuverenitássá, és a történelmet történelemmé" - mondta Orbán, feltéve a kérdést: a "gyarmati sorsot vagy a legjobb énünk szerint felépített és berendezett magyar életet választjuk-e?"

A magyaroknak igazuk volt és igazuk lesz

Természetes - folytatta -, hogy a magyarokat is lehet szeretni vagy nem szeretni, azt azonban senki nem vitathatja, hogy a magyarok szabadságharcai mindig előbbre vitték a világot, "előre vitték, mert igazunk volt, akkor is igazunk volt, ha mindenki tagadta".

Mint fogalmazott, az európai bürokraták ma is gyanakodva néznek a magyarokra, mert "azt mondjuk, új utak kellenek (...), és meg fogjátok látni, kedves barátaim, ismét igazunk lesz". A feudalizmust nem a hűbérurak számolták fel, a kommunizmust nem a párttitkárok rombolták le, s a spekulánsok uralmát sem a spekulánsok fogják felszámolni - jegyezte meg.

Nem az a független nemzeti bank, amelyik a nemzetétől független

A miniszterelnök azt mondta, már az 1848-as márciusi ifjak is látták, amit ma Európában sokan nem akarnak észrevenni, vagyis hogy a pénzügyi függetlenség a szabadság feltétele. Ezért kellett a tizenkét pont közé kerülnie a nemzeti bankra vonatkozó követelésnek - tette hozzá, majd közölte: már a márciusi ifjak is tudták, hogy "nem az a független nemzeti bank, amelyik a nemzetétől független", hanem az, amelyik megvédi az idegen érdekektől a nemzet gazdaságát.

A nemzeti bankkal kapcsolatos szavait nagy éljenzéssel fogadták a Kossuth téren összegyűlt ünneplők, gondolatmenetét pedig Orbán úgy folytatta: a márciusi ifjak "is tudták, mi is tudjuk, hogy józan ember nem adja a kamra kulcsát a szomszédjának".

Sokszor tűnik úgy - folytatta -, hogy a magyarok egyedül maradnak szabadságharcaikkal, de "mi tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül: ma is vannak lengyel Bem apók, francia Guyon Richárdok, szerb Damjanich Jánosok, német-osztrák Leiningen Károlyok. Kiállnak mellettünk cseh, lett, szlovén és román barátaink, és nemcsak kiállnak, itt is vannak velünk, eljöttek hozzánk együtt ünnepelni litván és lengyel barátaink". Utóbbiakhoz fordulva azt kiáltotta: "dicsőség Litvániának, Isten éltesse Lengyelországot!", majd - magyarul és lengyelül is - idézte a lengyel légió jelmondatát: "a mi szabadságunkért és a tietekért".

Az önsajnálat a vesztesek szokása

Orbán Viktor szerint bár ma is sok igazságtalansággal kell szembenéznie Magyarországnak, nem szabad elmerülnie az önsajnálatban, az ugyanis a vesztesek szokása, legyengít, "felpuhítja a csontot, és gyávává aszalja a jellemet".

"Nem engedhetünk a csábításnak, hogy az olcsó önsajnálat szélcsendes és langyos vizű kikötőjébe manőverezzük Magyarország hajóját" - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: az önsajnálat, az áldozati méltatlankodás a bukásukat és tehetetlenségüket magyarázó vesztesek szokása, nincs köze a szabadságharcosok bátorságához. A győzelemhez, a sikerhez, a méltányos bánásmód kiharcolásához bátorság és erő kell - hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott: a modern kor gyarmatosítói türelmesen cserkészik be célpontjaikat, elaltatják és lassan emésztik föl a kiszemelt nemzetek életösztönét és ellenállását. Éppen úgy, ahogy az oktondi békát főzik meg a fokról fokra fölforralt vízben: bár szűk a hely, jól érzi magát, eszébe sem jut, hogy aggódnia kellene, nem érti, mi történik vele, s mire észbe kap, már meg is van főzve - mondta Orbán, aki szeirnt így süllyednek kiszolgáltatottságba hajdan volt büszke és erős nemzetek, így kerül családok millióinak "nyakába hám, szájába zabla", így jutnak oda, hogy visszafizethetetlenné dagadt hiteleiket hagyják gyermekeikre "és vele saját sorsuk beszűkült horizontját".

"Így jártunk mi is 2002 után, az emberek észre sem vették, hogy a kényelmes hitelekkel szép lassan megfőznek bennünket. Az utolsó pillanatban ugrottunk ki a fazékból" - folytatta a hasonlatot a kormányfő.

Egyenlőséget a magyaroknak

"Mi megértjük, hogy Európában sok baj van, csikorognak a fogaskerekek, feszülnek az inak. De ezeréves európai nemzetként van egy követelésünk: egyenlőséget követelünk a magyaroknak" - mondta a kormányfő, közölve: "nem leszünk másodrendű európai polgárok", jogos követelés, hogy ugyanazt a mércét alkalmazzák a magyarokkal, mint más országokkal szemben.

Orbán Viktor csaknem félórás beszédét a szokásos "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" fordulattal zárta, a tömeg pedig, ahogyan a miniszterelnök szónoklata elején, annak végén is azt kiabálta: "Viktor!, Viktor!".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hari1, 2012.03.17 11:17

Orbán érvelései ezernyi sebből véreznek!

A legnagyobb baj a hitelesség hiánya.

Akik mondják, a "rendszerváltás tevékeny résztvevői és irányítói" milliárdos rendszerváltó nyereséggel léptek a "forradalmi útra".
Orbán, Rogán, Matolcsy, Martonyi a bolsi elvű neveltetés gyermekei....., a rendszerváltás demokráciai inkubátor alatti "vörös titkári magyaros Rockefellerei".........., a amnéziás forradalmárok....
Minden Magyar kapjon 1 db lakást (30m2/fő), 4 kereket (autó 1.6lit), és ingyenes gyermek nevelést iskoláztatást.
Ekkor mindenki örülne a forradalmi sikernek.

Sajnos a népet hülyének nézték, nézik és nézni fogják!!

Ez a "rendszerváltói politikusi" etika, akár dávid csillag mögötti, akár dolmányba bújtatott. Csak 1 Magyarország létezik és a tróger akár dolmányban, akár galambok alatt stb......., tróger marad.

Ha,ha,ha.........................
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.03.17 10:52

@melos: A szamarak meg azok, akik megszavazták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.03.17 10:48

Könnyú szabadságharcról pofázni, ha nem neki kell megfizetni az árát. Nem tudom mit szólna hozzá, ha a családi vagyonát olyan befektetési alappá konvertálnánk át visszamenőleg az eddigi SZABADSÁGHARC, ÉS EGYENLŐSÉG jegyében, ami csak akkor jövedelmez, ha pl. a magyar állampapírok hozama csökken ? ;-), kiindulási bázis 2010 május ;-)

"nem leszünk gyarmat"

Dehogynem, őpökhendisége is gyarmatként tekint az országra, csak a saját és politikai holdudvara gyarmataként, ahol a teszkó jogásza írja a munka törvénykönyvét, a baráti dohánylobbi írja a trafiktörvényt, a milliárdos baráti vállalkozó meg a gazdaságpolitikát és az adórendszert, a milliárdos mez.gaz érdekeltségű bankár pedig a vidékfejlesztési poltikát ? Ez a nagy szabadság ?!

Ami addig terjed, hogy akinek nem tetszik az meg tartson kecskét, és menjen gombászni, meg szolgálati, nyugdíjjogosultsági időként csökkentett mértékben elismert közmunkára, vagy nyugdíjjogosultságra semmilyen jogot nem adó cselédnek ?

Az alkotmányt nem mi írtuk, hanem egy szűk neohorthy-sta elnyomó réteg saját maga számára. A szamárvezető ugyanez a szűk réteg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.03.17 10:45

- Az milyen szabadság, hogy csak azért nem alkotmány/alaptörvénysértő egy törvény, mert egyetlen olyan hatalmi szervnek sem teremtették meg a jogot, hogy vizsgálhassa ?

- Az milyen szabadság, hogy pár hónapos rohammunkában egypárti alaptörvényt írnak, amiben gumiszabályokat hoznak, hogy már határozatban megállapított ellátásokat visszamenőleg elvehessenek, csökkenthessenek, amikor csak akarnak ?

Végül is szabadság a helyi hatalombarát oligarchák, és politikusok szabadsága ! Az elnyomók szabadsága.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.03.17 10:44

@rigolya: Hmm.Húsz év alatt már kétszer voltunk a csőd szélén,rendszerváltozás elmaradt.Mert hát milyen rendszert már???
A 90-es évek elején 20milliárd dollár volt a hitelünk,és most mennyi is??Szóval nem a gazdasági összeomlás miatt volt rendszerváltozás.Az emberek vágytak valami másra,valami jobbra.Most megkapták!Hahahaha.......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html