BUX

Orbán nem megy el a nemzetbiztonsági bizottság ülésére - itt a magyarázat

Orbán Viktor miniszterelnök levélben tájékoztatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökét arról, hogy nem vesz részt a testület csütörtöki ülésén, amelyre azért kapott meghívást, hogy adjon tájékoztatást "a sajtóban megjelent, személyével kapcsolatban felmerülő esetleges nemzetbiztonsági kockázatról". Ezt Molnár Zsolt, a bizottság elnöke tudatta szerdán az MTI-vel. A miniszterelnök megírta az okot is, miért nem jelenik meg.

MTI, 2015. március 25. szerda, 16:19

Simicska Lajos vállalkozó korábban a mandiner.hu-nak azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek - közös sorkatonai szolgálatuk idején - jelentenie kellett róla, de előre megbeszélték, mit fog írni róla. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke úgy értékelte, minél előbb ki kell deríteni, hogy sérült-e Magyarország nemzeti szuverenitása.

Orbán úgy reagált, Simicska Lajosból a sértettség beszél, múlt hétfőn az Országgyűlésben pedig egy jobbikos azonnali kérdésre - igaz-e Simicska Lajos nagyvállalkozó vádja, miszerint a katonaság idején együttműködött a III/IV-es főcsoporttal - kijelentette, "mifelénk az ilyesmit nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani", "mi célszemélyei voltunk a titkos nyomozásoknak, bennünket zaklattak, bennünket hallgattak le, ránk telepítettek ügynököket, és bennünket gumibotoztak".

Molnár Zsolt szerdán az MTI-nek elmondta: Orbán levelében azt írta, korábban már a nyilvánosság előtt kifejtette álláspontját. A bizottsági elnök sajnálatosnak és helytelennek nevezte, hogy Orbán nem jelenik meg a testület előtt, szerinte a miniszterelnöknek a nemzetbiztonsági bizottság ülésén is tisztáznia kellene az őt ért vádakat.

Orbán ezért nem megy el

"Azokat a politikai támadásokat és provokációkat, amelyek a múltat meg akarják hamisítani, és amelyek semmibe veszik a nyilvánvaló és dokumentált tényeket, abszurdnak és nevetségesnek tartom" - indokolta Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetbiztonsági bizottság elnökének írt levelében azt, miért nem fogadja el a meghívást a testület ülésére.

A nemzetbiztonsági bizottság csütörtökön az Információs Hivatalnál (IH) tart kihelyezett zárt ülést. Molnár Zsolt szerint az aktuális kérdések között az IH-tól egyértelmű és világos helyzetértékelést és kockázatelemzést vár az iraki, kurdisztáni helyzetről, valamint az ukrán válsággal kapcsolatosan. Emellett az Alkotmányvédelmi Hivataltól a gazdaságbiztonsági feladatok hatáskörében vár tájékoztatót arról, hogy a jövőre nézve milyen preventív intézkedéseket tesznek, hogy meggátolják a brókercégeknél történő visszaéléseket. Továbbá egy a közelmúltban nyilvánosságra került hangfelvétel nyomán ugyancsak az AH-tól tájékoztatást vár a betyársereg és a parlamenti pártok esetleges összefonódásáról, az alkotmányos rendet veszélyeztető eseményekről is - mondta el Molnár.