A kormányfő hangsúlyozta: nem igaz, hogy csak a privatizált állami cégekből lehet és lehetett sikert elérni a magyar vállalkozói világban. "Igenis voltak Magyarországon a '80-as években induló vállalkozók, akik kijárva a vállalkozások iskoláját, megmászva a lépcsőfokokat eljutottak ide, ahol most vagyunk" - fogalmazott.

Orbán Viktor megjegyezte, hogy az egyéni vállalkozás "mintha kihalt volna a mai modern világból", amelyet kft.-k és részvénytársaságok uralnak, mert az egyéni vállalkozások ebben az évezredben "nem elég jók Magyarországon". Emlékeztetett arra, hogy sok helyen indultak el hasonló cégek, és előbb-utóbb a család kezéből kikerült az érték, amit létrehozott. Hozzátette: Kőszárhegyen az ellenkezőjét tapasztalni, és a jövőt is családi vállalkozásként kívánják megélni.

A miniszterelnök elmondta: tárgyalt a cégtulajdonossal, és "szándékegybeesést nyilvánítottunk ki további fejlesztések dolgában". A másik egyeztetésük egy tanműhely működtetéséről szólt. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: a kormány a magyar gazdaság jelentős gyengeségeként tartja számon a jó minőségű szakmunkásképzés hiányát.

"Ott járunk, hogy nem szégyellünk a kommunista rendszerhez visszanyúlni és a jó szakképzés, szakmunkásképzés hagyományát felújítani" - mondta. Megjegyezte: ez már nem az a gazdaság és ipar, ezért modernebb formákat találtak. A kamarák segítségével átvették a német mintát, a duális képzést elindították, és "ha a választók is úgy akarják, akkor jó esély van rá, hogy a programot teljesíteni fogjuk" - fogalmazott.

A kormányfő szerint a liberális gazdasági dogmák hívei azt tanítják, hogy "a tőke az tőke, különbséget tenni külföldi és magyar között nem szabad jogi értelemben, és nem is helyes". Ezzel vitába szállt, mondván, "örülünk, amikor kedvenc csapatunk idegenlégiósa gólt szerez, de a magyar fiú gólja mindig jobban esik". "Szép a gazdasági siker, de szebb, ha magyar és világraszóló eredményeket ér el" - tette hozzá.

Orbán Viktor szólt a beruházásról is: a fejlesztés 550 millió forintba került, amelyből 100 millió forint volt az uniós támogatás, 130 millió a banki hitel és 220 millió forint az önerő. Közölte: 110 új munkahely jött létre, ezzel a családi vállalkozás létszáma 436-ra emelkedik.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2010-ben "nehéz helyzetből indultunk neki, az ország a feje búbjáig el volt adósítva, pénzügyeink nem voltak rendben, ezért minden energiánkat a túlélésre kellett összpontosítani". Ezen a szakaszon túljutott hazánk, és "az út egy nagy, felívelő korszakba vezet, ha lesz bátorságunk és erőnk az új korszak kapuján belépni" - mondta.

Orbán Viktor leszögezte: van elképzelésük a magyar gazdaság jövőjéről, ahol jelenleg kétezer exportképes magyar kkv van, amely saját erőből is képes külföldi piacra jutni. "Magyarország akkor áll biztosan a lábán és lesz a maga ura, ha 12 ezer ilyen kis- és középvállalkozása lesz" - fűzte hozzá. Közölte: 2010-ben a magyar vállalkozásokkal kötöttek egy megállapodást, amit betartottak. Együtt dolgoztak az elmúlt időszakban, "ezért is teljesítünk mindannyian, így Magyarország is jobban". Ezt a szerződést szeretnék megújítani április 6-án, hogy "az ország tovább haladhasson az úton".