Orbán: niksz ugribugri

Más országok is a viták középpontjába kerülnek, például Bulgária és Kamerun, az internetadó ebben a formában nem vezethető be. (MTI Fotó: Kovács Attila)
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. október 31. péntek, 08:00

Magyarország nem húzta ki a gyufát, egy szuverén ország, amely védi érdekeit - hangzott el Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli interjújában a közrádióban a nemzetközi bírálatok kapcsán. A miniszterelnök szerint Magyarország nem áll gyakrabban a viták középpontjában, mint más ország - itt a bolgár Déli Áramlat építését és Kamerunt említette -, ezért nem érdemes úgy tekinteni magunkra, mint aki körül cikáznak az országok, (...) "niksz ugribugri". Vannak időszakok, amikor sűrűbbek a bírálatok, ez összefügg azzal, milyen gazdasági érdeksérelmet okozunk. Most azért sűrű, mert most jön a bankok elszámoltatása - vélte a kormányfő.

A távközlési adó kiterjesztése (vagyis az internetadó) ebben a formában nem vezethető be, a parlament előtt fekvő törvényjavaslatot módosítani kell - fogalmazott Orbán az internetadóról. Szerinte azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert "a vita félrecsúszott", "nincs meg a közös alap", hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni. Az emberek megkérdőjelezik az egész dolog ésszerűségét, "ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit sem" (...) "mert mi az emberekkel együtt kormányzunk" - fogalmazott. Az ünnepek után, január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne a pénzügyi kérdésekről, mert "választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extra profit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe". A konzultáció vége 2015 első negyedévének, félévének végére várható - fűzte hozzá.

A kormányfő a rádióműsorban kiemelte, továbbra is cél, hogy legkésőbb 2020-ra minden magyar lakásban elérhető legyen a szélessávú internet, az erről szóló megállapodásokat a szolgáltatókkal már megkötötték. Ez egy több száz milliárd forintos projekt, és "ezzel Európa élmezőnyébe fog Magyarország kerülni" - közölte a miniszterelnök.

Az amerikai kitiltási ügy kapcsán kijelentette: várják az információkat, még az amerikaiaknak is kötelező volna átadni a korrupcióra vonatkozó információkat, ám ők ezt nem tartják be. Most derül ki, hogy amerikai cégek is érintettek az áfacsalási ügyben - azt még nem tudni, hogy milyen módon érintettek, a bot melyik oldalán állnak, hiszen a vizsgálatok még nem zárultak le.

A miniszterelnök szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat közelebb viszi az országot a teljes foglalkoztatottság céljához. A cél az, hogy 2018-ra egyetlen jövedelempótló támogatásra se legyen szükség Magyarországon. "Munkába állítjuk Magyarországot" - mondta. Hozzátette: négy éve 550 ezer ember kapott jövedelmpótló támogatást, ők nem találtak munkát, segélyt kaptak fizetés helyett, ez a szám most 180 ezer körül van, a 2018-as célkitűzés pedig nulla lenne - idézte Orbán szavait a hvg.hu.

A másik cél a bankok elszámoltatása, ami Orbán szerint példa nélküli - ennek köszönhetően több százezer családnak csökkenhetnek a pénzügyi tervei 2015-ben. A nyugdíjakat sikerül megvédeniük, a családok támogatását növelni tudják - sorolta a jó híreket a kormányfő.

Ami az energiaellátást illeti, kijelentette: van annyi gázunk, hogy baj esetén Szerbiának is tudunk adni. Itt is megismételte: "niksz ugribugri, nyugalom, átláthatóság".

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.11.02 18:31

@kozmix1: Simán müködnek az elözö linkjeid !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.11.02 17:50

Orbánnak oly kedves illiberális állam viszonya a nethez:
"Még a 2013-as, Gezi parkban kitört tüntetések után jelentette be a kormány, hogy hatezer, úgynevezett közösségimédia-szakértőt béreltek fel. A dolguk, hogy koordinált válaszokat adjanak a kormányellenes online kritikákra, és folyamatosan figyeljék, mi zajlik az interneten."
Szerintem néhány figura itt is ezt a szerepet vállalta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2014.11.02 17:33

@matura: Az előző linkek helyett egy másik, mert valamiért nem működnek:

http://tenytar.hu/elemzes/tiz_ev_csomagjai_ki_mennyit_szoritott_meg#.VFZcO_mG_Ze
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2014.11.02 17:28

@matura: Szerintem az alábbi linkek tartalmai önmagukért beszélnek:

http://tenytar.hu/sites/default/files/images/orban%20kormany%20megszor%C3%ADt%C3%B3%20csomagjai%282%29.png

http://tenytar.hu/sites/default/files/images/%C3%B6sszes%C3%ADtett%20ktsvet%C3%A9si%20kigaz%C3%ADt%C3%A1sok.png
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2014.11.02 16:59

unortodox
Mi az hogy 70 milliárdot visz ki, mikor az egykulcsos és családi adózás évente ezer milliárdot visz el az egyébként legtehetősebbek irányába, vagy Matolcsy az MNB-vel irányít el 220 milliárdot, vagy Paks hányezer milliárdot visz el, mi az hogy technológiai cégeknek, akik az ország internetellátását biztosítják, nem lehet nyeresége? Ebben az országban senkinek nem lehet nyeresége, csak simicskának és a holdudvarnak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html