Orbán nyújtotta be a alkotmány újabb módosítását

Beterjesztette hétfőn az Országgyűlésnek Orbán Viktor miniszterelnök az alaptörvény módosítását kezdeményező javaslatát, amely tiltaná külföldiek Magyarországra telepítését az erre vonatkozó hatályos magyar eljárásrend megkerülésével - derül ki a parlament honlapjáról.
MTI, 2016. október 10. hétfő, 15:02
Fotó: Napi.hu

A változtatás értelmében bekerül az alaptörvénybe, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Idegen állampolgár - amelybe az Európai Gazdasági Térség polgárai nem tartoznak bele - Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.

Az öt cikkből álló változtatás módosítja a többi közt a Nemzeti hitvallást, kimondva: "valljuk, hogy a történeti alkotmányban gyökerező alkotmányos önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége."

Az előterjesztés azt is tartalmazza, hogy Magyarország uniós tagállamként való részvétele érdekében a közös hatáskörgyakorlásnak összhangban kell állnia az alaptörvényben foglalat alapvető jogokkal és szabadságokkal, és az nem korlátozhatja Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.10.10 20:15

@pro libertate: szokás szerint nem érted. MIért is értenéd? :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2016.10.10 19:52

Ahogy tisztul a kép, úgy tűnik egyre indokoltabbá a kérdés: volt bármi értelme, jelentősége minden idők legdrágább népszavazásának?

1. Ha azt hitted, hogy ez majd megakadályozza a betelepedést, hát akkor nem. Csupán parlamenti döntés, eljárásrend kérdése. (tóninak pedig ennyi jár... :D)

2. Ha azt hitted, hogy ez majd korlátozza valamiben az EU-t, hát akkor sem. Az EU-csatlakozás is parlamenti döntés.

3. Ha eddig komolyan vetted az alaptörvényt, akkor végképp kár volt... Abban ugyanis az van, hogy az alaptörvényről nem lehet népszavazni. Erre tessék: egy érvénytelen népszavazás a módosítás alapja... ha hiszünk a fidesznek... (Én e vonatkozásban hiszek. Nagyon is tipikus fideszes demokrácia-felfogás a becsapott, megfélemlített, megvásárolt kisebbségre hivatkozva alkotmányozni...)

4. És ha még mindig látsz valami értelmét ennek a kutyakomédiának, akkor tedd fel magadnak a kérdést: mi lett volna a folytatás, ha érvényes és eredményes a népszavazás? Esetleg egy alaptörvény-módosítás? :DDD

Hirtelen nem is tudom, mi a fontosabb: "alkotmányos önazonosságunk védelmezése" vagy a törvénybe iktatott, szervezett fidesz-bűnözés... :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html