A kormánynak módja van megváltoztatni az Országos Érdekegyeztetési Tanácsról szóló törvényt, de egyedül nem szeretne változatni, ezért várja az oldalak képviselőit, jutassák el a már elküldött hat-hét javaslatot követően a többi javaslatot is - mondta a miniszterelnök.

"Semmilyen törvény nem írhatja felül a választói akaratot, s ennek a kormánynak a programja tartalmazza a választási programot teljes egészében" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az elmúlt 100 napban a kormány csak olyan törvényeket hozott, amelyekre a megelőző egy évben felhatalmazást kaptak a választóktól - mondta a miniszterelnök arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem került sor a tanács korábbi összehívására.

A következő OÉT ülést azonban a miniszterelnök szerint október 10-12 között lehet majd megtartani, amikor már az adótörvények és a költségvetési sarokszámok ismeretében lehet érdemi egyeztetéseket folytatni.

A miniszterelnök emlékeztette az OÉT részvevőit, hogy 1998-2002 között is azt az álláspontot hangoztatta, miszerint "mi nemcsak általában képviseljük a választókat, mi képviseljük a munkaadókat és a munkavállalókat is, mindannyian szavaztak ránk". Éppen ezért véleménye szerint az a szerepmegosztás nem fogadható el, hogy "Önök képviselik a munkaadókat illetve a munkavállalókat, mi pedig önmagunkat, hiszen mi képviseljük a magyar választók választásokon kinyilvánított akaratát, amelyben ott vannak a munkaadók és munkavállalók akarata, (...) tehát ránk nemcsak mint a kormányzópárt képviselőire tekintsenek, hanem mint a választópolgárok képviselőire".

A miniszterelnök emellett kijenetette azt is, hogy a kormány radikális lépéseket tesz a versenyképesség javítása érdekében. A kabinet egy olyan komoly államigazgatási reform és az adóredszer-átalakítás közepén van, amely a kelet-közép-európai régió legversenyképesebb országává teszi majd Magarországot.