Orbán rábólintott az egészségügy átalakítására

Zöld utat kapott Orbán Viktortól az egészségügy átalakításának öt pontjához - megerősíteni az alapellátást, kialakítani egy kancellári irányító rendszert, a krónikus ellátást átadni a szociális ágazatnak, új kórházat építeni a fővárosba és újraépíteni a szakmai minimumfeltételeket - Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár - derült ki a kórházszövetség siófoki kongresszusának zárónapján.
Szepesi Anita, 2016. március 4. péntek, 16:24
Fotó: Napi.hu

Az öt pont teljesítésében idén sokat szeretnék haladni - mondta az államtitkár. Az utóbbi napok híreire reagálva legfontosabb kérdésnek a betegbiztonságot tartotta, ez lesz minden egyes döntés értékelésénél a fő szempont.

A kórházi finanszírozás átalakításában gyors beavatkozásként az eddig külön soron szereplő bért szeretné beépíteni a súlypontba és a német pontrendszerbe, az alulreprezentált ellátások finanszírozását pedig megemelné a felülreprezentáltak rovására, hogy minden fajta ellátás kellő súllyal szerepeljen. Az ezzel kapcsolatos munka jövő héten kezdődik.

Szóban megállapodtak a nemzetgazdasági tárcával a többletkapacitás-befogadási bizottság által támogatott új kapacitások finanszírozásáról. Erre a forrást a Nemzetgazdasági Minisztérium hagyja jóvá, éves szinten 5 milliárd forint áll rendelkezésre, amihez az ágazati tartalékkeretből még rá kell tenni néhány milliárdot, hogy minden idén támogatott kérelmet befogadjanak - mondta az államtitkár. Döntően képalkotó diagnosztikai kapacitásokról (ct-, mr-kapacitásokról) - van szó.

Bizalomerősítő béremelés?

A kórházszövetség által szorgalmazott bizalomerősítő béremelésről konkrétumok helyett annyit mondott,: amikor hozzányúlnak az idei és a jövő évi költségvetéshez, eldől, a kormányzat hogyan értékeli az eddig végzett munkát. Jelenleg a 17 ágazat közül az egészségügyi dolgozók bérszintje a 14. hely körül áll.

Még idén elindulhat a kancellári rendszer - amit nem így fognak hívni -, de ehhez legalább két törvényt és számos rendeletet kell módosítani.  Az új felelős szervezet a tervek szerint  6-8 intézmény betegellátását fogja összehangolni. Arra a felvetésre, hogy vajon hogyan nyugtatja meg a pozícióik miatt aggódó a kórházigazgatókat, Ónodi-Szűcs úgy válaszolt: a pozíciók nyilván változni fognak, de most az a feladat, hogy a betegek érdekében hozzuk ki a legjobbat Magyarország teljesítményéből.

Mikor kapják meg a háziorvosok a 10 milliárdot?

Elkészült az alapellátásba szánt 10 milliárdos többletforrásról szóló kormányrendelet szakmai háttérmunkája, így ettől kezdve már nem az államtitkárságon múlik, hogy mikor kapják meg a háziorvosok a pluszforrást - mondta az államtitkár.

Az alapellátás újraszervezése elengedhetetlen, a lakosság öregedésével párhuzamosan 20 éven belül több mint 3 millió magyar lakost érint a három nagy krónikus betegségcsoport  - krónikus tüdőbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás  - valamelyike. E tömeggel nem tud megbirkózni a szakellátás, de a jelenlegi formájában az alapellátás sem - fogalmazott az államtitkár, aki szerint folytatódik a praxisok forrásbővítése.

Az alapellátásban a szakdolgozói képzést nevezte a legzűrösebbnek. Palkovics László oktatásért felelős államtitkárral már tárgyalt arról, hogyan lehetne a képzésben való részvételre ösztönző elemeket elhelyezni.

Betegbiztonságot veszélyeztet a bv túlzott bevonása?

A fórum egyik résztvevője felvetette: ma már a büntetés-végrehajtás (bv) intézményei a steril, egyszer használatos eszközök forgalmazásába is beszállnak, ami veszélyezteti a betegbiztonságot, emellett a bv-intézmények 20 százalékos árelőnnyel indulnak a közbeszerzéseken. Ónodi-Szűcs szerint a novembertől induló közbeszerzési portál a nagyobb transzparenciával biztosítja majd, hogy az egészségügynek ne kelljen mások érdekeit kiszolgálni.

Terítékre került a kórházi minimumfeltételek nyilvánosságra hozatalának kérdése is. Az ezt firtató, magánszemélyként bemutatkozó fiatal lány kérdésére Szentes Tamás országos tisztifőorvos végül annyit mondott: a megindított közérdekű adatigénylés után a hivatal a jogszabályi határidőknek megfelelően kiadja a dokumentumot. Egyúttal megerősítette egy korábbi interjújában mondottakat, miszerint a magyar kórházak biztonságosak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

enapi, 2016.04.09 09:48

Ide egy Pintér Sándor kell aki főmaffiózóként lefejezte maffiamódszerekkel a maradék maffiózót.
Ide kell aki megmondja dr. prof. Merkely Bélának a világ legeslegjobb invazív kardiológusának, hogy: Béla! Te isten vagy! Szó szerint! ...de maradsz a kaptafádnál.
Nem leszel kiskirály a Városmajori kórházban ahol egy családi házba szervezeted a CT és MRI-t így naponta 10 rohamkocsi csak azért dolgozik, hogy 30 méterre szállítgassa a lélegeztetett betegeidet. Bezárunk. Nincs tovább.
Elmész a központi nagy hodályba, megkapod a felszereléseidet amit csak kérsz és ott leszel főnök. Béla, köszönj el a Városmaajorodtól! A betegeid érdekébe.
Zacher média sztár főorvos: hogyan lehetséges, hogy az Ön volt toxikológiai osztálya minden diagnosztika nélkül az ország vezető, celeb osztálya?...nincs CT, MRI - oda is mentők hurcibáljak mint a Városmajoriba csak itt legalább 300 métert kell szirénázni - mobil RTG is hétköznap, a sürgős és komplikált laaborokról nem is beszélve. Nincs konzílium. Nincs traumatológus, idegsebész, neurológus, kardiológus, szülész-nőgyógyász...és sorolhatnám.
Celebként miért nem kérte számon a fidesz kormánytól?...
Megtehetné!!!
Merkely, Zacher, stb.stb.stb...mindenki tudja pontosan mi a teendő.
Szakmájuk csúcsai világszinten orvosi szempontból. Emberileg, kollegalitásból is csillagos ötösök.
A magyar eü.-ért pedig totálisan felelősek.
Egy az egyben!
Ők akik nem állnak ki és követelik a változást.
Fejükre hulljon vissza!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.04.09 09:31

Orbánnak nincs egy Pintér Sándora az eü.-höz.
Itt a kiskirályok miatt tart az egész rendszer.
Minden egyes kórházigazgató és oszt.vezető okolható érte!
Mind. Egytől-egyig. Történelmi felelősség van rajtuk.
Inkább a pünkösdi királyságuknak élnek mintsem kiállnának és elmondanák amit ők is tudnak: centralizálni kell, kórházakat kell bezárni (rengeteget!) és átalakítani az egész rendszert. A háziorvosokat végre munkára bírni, a szakrendelőket a helyükre tenni és ténylegesen a rászoruló kaphasson kizárólag fekvőbeteg intézményi helyet.
Ma az SBO-k 80%-nak a betegforgalma a háziorvosi és szakrendelői kompetenciába tartózó betegeket jelenti. Erről kellene statisztikákat kiadni nem a kórházi fertőzésekről.
...és arról, hogy így a rendszernek egy beteg bizonyítottan 10.000-szeresébe kerül (szó szerint!). Ma a magyar eü.-ben a felírt gyógyszerek minimum 60%-a felesleges, sőt ártalmas! Miért nem verik az asztalt TASZ és a többiek egy tanulmány elkészítéséért?...je, mert a multi gyógyszergyárak fizetik őket. Most azért, hogy a kórházi fertőzésekkel kampányoljanak. Az nem számít, hogy a háziorvosok 80%-a úgy ír fel gyógyszert, hogy nem is tudja miket ír fel. Béta receptor izgatót szed és blokkolót egyszerre minden COPD-s szívbeteg Magyarországon. Mind!!! Káliumspórolós vízhajtó mellé kacsdiuretikum káliummal. Orvosilag tervezett káliumtúladagolás. Magyarországon rendszerszintű az orvosok által szándékosan és lefizetve elkövetett indokolatlan antipszichotikum és antidepresszáns felírás. 92 éves nagymamának akinek semmi baja előtte a pszichéjével nem volt simán felír pszichiátriai szakvizsga nélkül bármelyik orvos xanaxot, rivotril, bármilyen altatót. Mire fel?...j. A gyógyszergyártók soha nem tudnak annyi antipszichotikumot eladni mint hazánkban!
Miért nem kéri a TASZ, hogy Magyarországon egy főre kivetítve mennyi antipszichotikum fogy?...mert hatalmaas nagy valódi botrány lenne belőle nem mint a fizetett kórházi fertőzéses elterelő hadműveletükből.
A TASZ bizonyítottan magyar eü. fejlődése ellen harcol. Jól megfizetik érte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2016.04.09 09:01

@krix: " A portás és a konyhás kis tételben lop, a főorvos meg nagyban..."
Újra egyetértek veled!
És vannak a főorvosok felett is, és a gazdaállat lopásait viszont még mindig taps kíséri.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.04.09 07:54

Mi ez- észak korea, hogy orbán mire bóint rá és mire nem, nincs kormány?
Amíg az illiberális politika nevében a szétlopott összegeket nem teszik be az eü.be, semmi se történt, nem uj kórház kell, ami sose lesz kész, hanem a romhalmazokat kell rendbehozni, a kancellárság meg a klikk egészségügyi változata, alamizsnákat meg biztos fog adni orbán, a hülye eü. szakszervezetek meg cinkoskodnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.03.11 21:47

"Orbán rábólintott az egészségügy átalakítására"

Azzal kell kezdeni, hogy megszüntetik az eü kassza szétlopását!

http://index.hu/belfold/2016/03/11/milliardos_csalas_miatt_iteltek_el_orvosokat_es_patikusokat/

"Orvosokat és patikusokat ítélt 2-5 év börtönre költségvetési csalás és vesztegetés miatt pénteken első fokon a Tatabányai Törvényszék. A vádlottak fiktív kötszerreceptekkel több mint egymilliárd forint támogatást vettek fel jogtalanul"

"Az ügyben fegyveres erők üzemorvosai és megyei kórházak osztályvezető főorvosai is a vádlottak padjára kerültek."

A portás és a konyhás kis tételben lop, a főorvos meg nagyban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html