Orbán rendkívüli nyugdíjemelést ígér

A kormánynak még mindig nincs használható 2017-es inflációs prognózisa, de a nyugdíjasok 1,6 százalékos emelésben reménykedhetnek januártól. A miniszterelnök célozgatott arra is, hogy új nyugdíjemelési metódus jöhet.
Napi.hu, 2016. november 25. péntek, 09:21
Fotó: Napi.hu

A kormány hivatalos és kissé avíttas inflációs prognózisa szerint 2017-ben 0,9 százalékos infláció jöhet, így a törvények szerint ennyivel kellene januárban emelni a nyugdíjakat - ez szerepel a 2017-es költségvetésben is. Az infláció prognózis azonban már a bérmegállapodás előtt is elavult, a 15 százalékos minimálbér-emelés pedig teljesen felülírja azt. A kormánynak azonban továbbra sincs új inflációs prognózisa. Nem kormányzati prognózisok szerint  várható infláció akár 2,4-3 százalékig is emelkedhet 2017-ben, vagyis ennyivel kellene emelni a nyugdíjakon januárban.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a Világgazdaságnak, amelyben a béremelés kapcsán a nyugdíjemelés mértéke is terítékre került. Orbán újfent megismételte, hogy januárban nem 0,9 hanem 1,6 százalékos emelés jöhet  - ám arra most sem adott magyarázatot, hogy miért csak 1,6 és milyen szabályok alapján. Azt, hogy ezenkívül lehet-e még valamilyen egyszeri juttatásban is gondolkodni, majd meglátjuk, ezt a kérdéskört még körül kell járnunk - vetett fel egy új szempontot Orbán.

Ugyanakkor utalt arra, hogy esetleg új nyugdíjszámítási (emelési) szabályok jöhetnek a mostani inflációhoz indexált emelések helyett, az "egy többéves, még előttünk álló vita, amely szakmai körökben el is kezdődött, és bátorítom, hogy folytassák. Ebben a pillanatban azonban a nyugdíjrendszer határait nem lehet feszegetni. Amit tehetünk, az a megélhetési költségek csökkentése, ebben nagy szerepe van az általános forgalmi adó leszállításának."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.11.27 13:59

@pastorius: Sajnálom azokat a személyeket akibe a szociális érzék és az igazságérzet helyett az EGOIZMUS fejlődött ki.
Évek óta a befizetett ADÓ-JÁRULÉK arányos nyugdíj rendezés érdekében lobizom.
A SENKIHÁZI EGOISTA politikusok miatt nem képzelhető el egy arányos jövedelmi arány kialakítása, ennek főleg az aránytalan nyugdíjak az oka,mert a nyugdíjasok döntik el melyik HÜLYE párt irányítsa -lopja szét az országot, és a gyakorlat azt bizonyítja ,hogy a politikusok ezt tudják is. Ma beszéltem az egyik képviselővel és megemlítettem az ,hogy itt az ideje,hogy Orbán beváltsa a 2009-őszi ígéretét , A válasz az volt,hogy nem felejtette el,hogy a nyilatkozat után több mint 20 %-ot zuhant a népszerűsége, nem is reménykedjünk normális jövedelem arányok kialakításában. Teljesen egyetért azzal,hogy az öregségi nyugdíjak átlagának meg kellene egyezni a két átlagkeresetet kereső kétgyerekes család egyfóre jutó nettójával és ez az intézkedés biztosítana egy fenntartható igazságos nyugdíj rendszert , de a 2002 utáni nyugdíjakat vissza kellene vágni a 2002 es EMELT nyugdíjak színtjére ,ez nem várható el a jelenlegi kormánytól és az ellenzéki pártok sem hajlandó épeszű megoldást javasolni-..
Végtelenűl sajnálom ,hogy nem ért egyet az azonos összegű nyugdíj emeléssel, helyette azt tarja igazságosnak ,hogy egy a 0,9 % nyugdíj emelés egy FASZINAK havi 18 000 ft feletti nyugdíj emelést eredményez ,míg 70 000 főnek nem éri el a havi 650 Ft-ot. Ezt nevezem EGOIZMUSNAK.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.11.27 13:09

@laci_52:
jaja, pedig nem is olyan rég a 2 millás álami fizetés még nagyon pofátlan volt..ma már a több, mint 5 millió sem az (és akkor a valós jövedelemről még nem is beszéltünk)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.11.27 13:07

@megfigyelt:
nem támogatnűm..
elhiszem, hogy fájdalmas kevés nyugdíjból élni, és az is, hogy borzasztó magas nyugdíjak is lettek már, amiknek az emelése szintén brutális..de erre nem ez a megoldásde ha így alakítanák át valójában megszűnne a nyugdíj biztosítási jellege..ami a valamennyire kiszámítható nyugdíj végét jelentené..onnantól kezdve 100%-ig politikai játékszer lehetne..
a nyugdíjak sosem lesznek arányosak, mivel a ledolgozott évek és a szerzett jövedelmek is nagyon különbözőek..(az már más kérdés, hogy azt igazságtalannak tartom, hogy az ugyanazon munkát végzők, ha különböző időpontban mennek nyugdíjba (pl. 5-15 év eltéréssel)...jószerével nagyon más nyugdíjat kapnak
arról lehet tárgyalni, hogy bizonyos körök ne olyan kicsi nyugdíjat kapjanak (ugyan pl. a rokkantnyugdíjat épp ez a kormány nyírbálta meg, mitha arról tehetne valaki, hogy leállt a veséje)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.11.27 12:36

@laci_52: Nem szorgalmazod az arányos jövedelmi viszonyok -nyugdíjak kialakítását pedig már nem csak az idősek tanácsában vetődött fel a nyugdíjak igazságtalansága aránytalansága.
Mit szólnál egy azonos összegű nyugdíj emeléshez, akkor a 2 millió nyugdíjat kapó is 1-2 ft-ot kapna nem 18-32 000 ft pot havonta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.11.26 15:49

@pastorius: "nem értem, miért pont 1.6%-ot mondott Orbán"

Én értem: egyrészt rájött arra, hogy a 0,9% rettentően kevés és egyenesen megalázó a nyugdíjasokra nézve, többet viszont nem akart mondani, mert még messze vannak a választások. Majd jövőre többet emelnek, mert az jól fog kinézni a kampányban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html