Barroso a levelében többek közt akt kifogásolta Barroso, hogy a választások során korlátoznák a kampányt azzal, hogy politikai pártok csakis közszolgálati médiában hírdethetnek. Barroso szerint mivel ez a szabály az uniós választásokra is vonatkozik ez egyben uniós ügy is. Orbán jelezte, hogy a kormány ezt a megkötést az uniós parlamenti választások esetében kész feloldani, ezzel a vita lezárható - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban. (Az interjú felvételről szólt, azt még csütörtökön vették fel.)

A másik vitás  kérdés a bírósági ügyek áthelyezése, amelyben "ha azt akarják, hogy olyan ügyek, amelyek EU-s ügynek minősülnek, ne legyenek áthelyezhetőek, akkor mi erre is adunk szívesen megoldást" - mondta. A harmadik ügyben, a költségvetési hiányfék esetében azonban a magyar kabinet nem fog meghátrálni, le akarja folytatni a vitát, akár az európai bíróság előtt is. Ennek lényege - ismertette -, hogy "ne állhasson elő olyan helyzet, hogy bármilyen nemzetközi fejlemény - mondjuk, Magyarországot elmarasztaló ítélet vagy kártérítés - miatt a költségvetési hiány növelésének az árán tegyünk ezeknek eleget". Ilyen esetben a büdzsében meglévő pénzeket kell felhasználni, ha pedig azok nem elegendők, adót kell kivetni - szerinte ez szükséges, európai szellemiségű szabály.

A héten Brüsszelnek benyújtott konvergencia program kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy a kormány nem akar megszorításokat, mert három éve harcol a megszorítások ellen. Az eredmények bíztatónak, nincsenek szükség megszorításokra, annak ellenére, hogy 2012-ben Brüsszel agresszív módon megszorításokat szorgalmazott. Ha Brüsszel nem kényszerítette volna ki tavaly ezeket, akkor kisebb lett volna a gazdasági visszaesés - tette hozzá. Ezután Orbán újra elmondta: "Brüsszel nem Moszkva" vagyis utasításokat nem fogadunk el, csak akkor ha az Magyarország érdeke is. Az a különbség, hogy európai válságkezelés nem sikeres, a magyar pedig az.

Ha a tények alapján születnek a döntések, akkor meg kell szüntetni a túlzott deficit eljárást. A tények egyértelműen mellettünk szólna, de kizárni nem lehet, hogy ezzel ellentétes döntés születik a Magyarországgal szemben alkalmazott kettős mérce miatt.

Az MNB és a PSZÁF összevonásával kapcsolatban Orbán elmondta, hogy ilyen döntést nem hozott még a kormány, de ez a kérdés az egész unióban napirenden van a bankuniós európai vita miatt.