BUX
38240

Orbán: sokkal rosszabbra számítottam

Az európai parlamenti képviselőknek a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos reakciói kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament honlapján közölt interjúban azt mondta: sokkal rosszabbra számított, hálás, hogy a képviselők "végül is egy moderáltabb formáját választották véleményük kifejezésének".

NAPI, 2011. január 20. csütörtök, 14:45

Európában "teljesen ismeretlen és szokatlan helyzet uralkodik" Magyarországon, kétharmados többsége van egy politikai családnak, amilyen korábban talán Franciaországban volt Charles de Gaulle elnöksége alatt - fejtette ki a magyar kormányfő az MTI beszámolója szerint.

Azt mondta, Magyarországnak ezt be kell látnia és együtt kell élnie ezzel. Mint fogalmazott, "miután ez egy jobboldali kétharmad, a baloldal folyamatos gyanakvással van irántunk, hogy nem élünk-e ezzel vissza".

Orbán Viktor azt mondta, az Európai Parlament ülése meggyőzte arról, hogy "ez így lesz a következő fél évben is (...) ha azt fogom mondani, hogy 'Jó napot kívánok', akkor azt fogják mondani, ez egy nagyon veszélyes tónusban mondott 'Jó napot' volt".

A kormányfő azt mondta, "együtt kell élnie tehát Magyarországnak azzal, hogy folyamatosan kritizálni fognak minket a kétharmadunk miatt és közben előre kell vinni az elnökségi programunkat, de én érzek magunkban elegendő erőt, hogy meg tudjunk felelni ennek a feladatnak".

Orbán Viktor leszögezte, hogy az őt leghevesebben kritizálókkal is készen áll az együttműködésre, már találkozott a heves bírálatot kifejtő frakcióvezetőkkel. "Egy dolog tehát a politikai küzdelem a porondon, és egy másik dolog, hogy együtt is kell működni (...) egy parlamentbarát elnökséget fog Magyarország vezetni" - fogalmazott a miniszterelnök.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a magyar EU-elnökség kiemelt céljai közül a legnehezebb ügynek a schengeni övezet bővítését látja. Azt mondta, teljes mellszélességgel támogatja a románokat és a bolgárokat, akik, miután teljesítették az övezethez való csatlakozás feltételeit, joggal várják el, hogy kedvező döntés szülessen a számukra. Kifejtette, ez azonban most több tagállam ellenállásába ütközik, "hiszen épp elég bajunk van belül, ilyenkor nagyon nehéz meggyőzni a polgárokat és a politikusokat is arról, hogy a bajokkal szembeni védekezés útja az előre támadás, még inkább növelve a gazdasági befolyást".