Orbán Viktor miniszterelnök az önkormányzati választásokat értékelő beszédében arról is beszélt, hogy a kormány szombaton elfogadta a 2015-ös költségvetés tervezetét és azt hétfőn, vagyis ma be is nyújtja. A bejelentést több hírportál úgy kommentálta, hogy ezzel a Költségvetési Tanácsnak (Kovács Árpád, Domokos László, számvevőszéki elnök és Matolcsy György MNB-elnök) egyetlen vasárnapja lett volna ezeroldalas büdzsé alapos véleményezésére.

A nemzetgazdasági tárca sajtóosztályánál viszont ma azt közölték a Napi.hu kérdésére, hogy a költségvetés benyújtásának határideje az október 31-i dátum maradt. Vagyis a nyolc éve már kormányzó, így legalább nyolc költségvetést készítő miniszterelnök valójában arra utalhatott, hogy a 2015-ös költségvetést nem a parlamentnek nyújtják be, hanem átadják véleményezésre a Költségvetési Tanácsnak. A büdzsé tervezete így az államháztartási törvénynek megfelelően KT együttes véleményével kerülhet vitára - de erre még két hetet várni kell.

A 2015-ös költségvetés benyújtásának ideje érdekesen alakult. A fideszes kétharmad által 2011-ben elfogadott új államháztartási törvény - amely egy húszéves jogszabályt váltott fel -  viszonylag egyszerűen fogalmazott, miszerint a következő év költségvetését a mindenkori kormánynak október 15-ig kell a parlament elé terjesztenie, ezzel párhuzamosan nyilvánosságra hoznia.

Pár hónappal az önkormányzati választások előtt idén kormány úgy határozott, hogy a választási évben - azaz idén - október 30-áig kell benyújtani a büdzsé tervezetét. A kormány nem vette különösebben a fáradságot az indoklással, pedig elég lett volna azt mondani, hogy ez a szabály a korábbi államháztartási törvényben is így volt abból a megfontolásból, hogy az újonnan alakuló kormányoknak is legyen idejük a költségvetésüket előkészíteni. Ezzel szemben a kéthetes eltolást az NGM korábban azzal magyarázta, hogy azt a Megyei Jogú Városok Szövetsége kérte, mondván, hogy az önkormányzatoknak a központi büdzséhez kell időzíteni a városi költségvetési koncepciók benyújtását. Így nem a városi koncepciók benyújtást halasztották el, hanem a nagy állami költségvetést, amihez elvileg semmi köze nem volt az önkormányzati választásoknak.