Orbán szavait korrigálta az NGM

Nem nyújtja be a kormány idő előtt a 2015-ös költségvetés tervezetét, marad a legutóbbi határidő, vagyis az október 31. - közölte a Napi.hu-val az NGM.
Napi.hu, 2014. október 20. hétfő, 12:33

Orbán Viktor miniszterelnök az önkormányzati választásokat értékelő beszédében arról is beszélt, hogy a kormány szombaton elfogadta a 2015-ös költségvetés tervezetét és azt hétfőn, vagyis ma be is nyújtja. A bejelentést több hírportál úgy kommentálta, hogy ezzel a Költségvetési Tanácsnak (Kovács Árpád, Domokos László, számvevőszéki elnök és Matolcsy György MNB-elnök) egyetlen vasárnapja lett volna ezeroldalas büdzsé alapos véleményezésére.

A nemzetgazdasági tárca sajtóosztályánál viszont ma azt közölték a Napi.hu kérdésére, hogy a költségvetés benyújtásának határideje az október 31-i dátum maradt. Vagyis a nyolc éve már kormányzó, így legalább nyolc költségvetést készítő miniszterelnök valójában arra utalhatott, hogy a 2015-ös költségvetést nem a parlamentnek nyújtják be, hanem átadják véleményezésre a Költségvetési Tanácsnak. A büdzsé tervezete így az államháztartási törvénynek megfelelően KT együttes véleményével kerülhet vitára - de erre még két hetet várni kell.

A 2015-ös költségvetés benyújtásának ideje érdekesen alakult. A fideszes kétharmad által 2011-ben elfogadott új államháztartási törvény - amely egy húszéves jogszabályt váltott fel -  viszonylag egyszerűen fogalmazott, miszerint a következő év költségvetését a mindenkori kormánynak október 15-ig kell a parlament elé terjesztenie, ezzel párhuzamosan nyilvánosságra hoznia.

Pár hónappal az önkormányzati választások előtt idén kormány úgy határozott, hogy a választási évben - azaz idén - október 30-áig kell benyújtani a büdzsé tervezetét. A kormány nem vette különösebben a fáradságot az indoklással, pedig elég lett volna azt mondani, hogy ez a szabály a korábbi államháztartási törvényben is így volt abból a megfontolásból, hogy az újonnan alakuló kormányoknak is legyen idejük a költségvetésüket előkészíteni. Ezzel szemben a kéthetes eltolást az NGM korábban azzal magyarázta, hogy azt a Megyei Jogú Városok Szövetsége kérte, mondván, hogy az önkormányzatoknak a központi büdzséhez kell időzíteni a városi költségvetési koncepciók benyújtását. Így nem a városi koncepciók benyújtást halasztották el, hanem a nagy állami költségvetést, amihez elvileg semmi köze nem volt az önkormányzati választásoknak.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.10.20 20:20

3 % alatt lesz a hiány ..,az biztos ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mfj, 2014.10.20 16:07

@senkalfonz: Én is majdnem zokogni kezdtem, hogy valakik megint ártani akarnak a kormánynak, de aztán erőt vettem magamon. Nem és nem, itt csak a kormánynak van joga ártani - és kész!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

senkalfonz, 2014.10.20 14:19

A cikkben emlitett egyes hirportálok,valahogy mindig ugy értelmezik a történéseket,hogy az a kormánynak ártson!! Szerencsére eddig és ezután sem lesz hatása a rémhirkeltőknek!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html