A brüsszeli EU-csúcs előtt a visegrádi négyek - Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia - kormányfője találkozott Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével - idézte a magyar kormányfőt az MTI. Érvekkel alátámasztva kifejtették neki, hogy nem szeretnék, ha ez a diszkrimináció fennmaradna - tette hozzá.

"Az unió minden ügyben az azonos kiindulópont elve mellett érvel, ami helyes, de éppen ehhez az azonos kiindulóponthoz lenne szükség arra, hogy megértsék, miről van szó" - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azt illetően, hogy az unió részéről mennyire fogják méltányolni ezeket az érveket, mert szerinte ez rontaná a felvetés esélyeit.

A magánnyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatos sajátos helyzet figyelembe vételét kilenc uniós tagország nevében Lengyelország kérte Brüsszeltől.

Az uniónak egyelőre nincs hivatalosan kialakított álláspontja, de ismert, hogy több tagország ellenzi a felvetést.

Brüsszel a tervek szerint az október végén esedékes következő EU-csúcsig alakítja ki ezzel kapcsolatos véleményét.

Ha az Európai Unió sikeres szereplő akar lenni a világporondon, akkor "saját háza táján" is sikeresnek kell lennie - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Mint elmondta, magyar részről fontosnak tartották - és ezt a célt el is érték -, hogy a tanácskozás záró dokumentumában kapjon kellő hangsúlyt az EU további bővítésének szándéka, a keleti partnerségi kapcsolatok fontossága és az egységes energiapolitika megteremtése.

Ugyanakkor Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az Európai Néppárt csütörtöki budapesti rendezvényén azt mondta, a gazdaságpolitika egyik fő pillére a fegyelmezett, kiszámítható költségvetési politika, amely elkötelezett az idei évre tervezett 3,8 százalékos, és a 2011-re kitűzött 3 százalék alatti GDP-arányos deficitcél mellett. Magyarország így az unió éllovasainak szűk csoportjába, a huszonhetek közül az első ötbe kerül.