Orbán szerint ez "színvonaltalan", majd beismerte egy tévedését

A magyar költségvetés méretéhez képest eltörpülnek az Európai Uniótól érkező milliárdok. Magyarország önmagától erős, nem külső erőknek köszönheti a növekedést - mondta el a miniszterelnök a Kavosz Zrt. 100 millió, 15 év, 250 ezer Széchenyi-kártya című rendezvényén. Kiderült, hogy 50-ről 100 millió forintra emelik a kártya hitelkeretét.
Szabó Dániel, 2017. szeptember 7. csütörtök, 10:34
Fotó: MTI Fotó

A 2011-ben újraélesztett Széchenyi-kártyákból csütörtökön adták át a 250 ezredik darabot, melyre külön ünnepséget szentelt a kibocsátást felügyelő Kavosz Zrt., ahol Orbán Viktor kormányfő is beszédet mondott. Bár a kampányra fordulva a miniszterelnök beszélt arról is, hogy mik a tervei a jövőben, először retrospektíve vette végig a Széchenyi-kártya történetét attól kezdve, hogy Demján Sándor milliárdos vállalkozóval elkezdtek egyeztetni a programról még 2010-ben.

A második Orbán-kormány és annak politikája, ellenségképei adtak keretet a kártyatörténethez. Így a kormányfő onnan indította visszaemlékezését, hogy hét évvel ezelőtt a nemzetközi válsággal, a munkanélküliség megfékezésével és az államadóssággal kellett törődniük. Emellett fontosnak nevezte, hogy "a pénzügyi szuverenitásunk jegyében vissza kellett paterolnunk az IMF-et."

A miniszterelnök szerint bár csak hat év telt el a Széchenyi-kártya bevezetése óta, de ez egész gazdaságtörténeti korszakon vagyunk túl. Az előző időszakban pedig úgy látja, nagyon fontos volt, hogy az unortodox modell felé fordult a kormány.

Az unió smafu

A jövő évi választásokig tartó időszak egyik fő kormánypárti érve lehet Orbán Viktor legerősebb kijelentése, miszerint Magyarország nem az Európai Uniótól kapott források miatt teljesít jól gazdaságilag. Csütörtöki beszédében arra hivatkozott, hogy a magyar költségvetés 18 ezer milliárd forintos mérlegéhez képest eltörpül az EU-források évi "alig" néhány ezer milliárdos összege. Színvonaltalannak nevezte ezért ezt a gyakran hangoztatott érvet. A miniszterelnök a magyar gazdasági szereplőknek tulajdonítja a jó mutatókat, azok szerinte nem kívülről erednek.

Mást mutatnak a számok?
Bár Orbán szerint jelentéktelen tényezők a magyar gazdaság növekedésében az uniós források, idén márciusban elkészült jelentésében a KPMG Tanácsadó Kft. és a GKI Gazdaságkutató Zrt. éppen ellenkező megállapításra jutott.

A 2007 és 2013 közötti támogatási ciklusban az uniós támogatások tartották a víz felett a magyar gazdaságot. Az Európai Uniótól érkező pénz nélkül csökkent volna a GDP és az ország nem került volna ki a túlzottdeficit-eljárás alól sem. A beáramlott 14 ezer milliárd forint támogatás ellenére a magyar gazdaság versenyképessége romlott, a munkaerő elvándorolt. Ez nem csak a szocialista-liberális kormány 2007-2010 közötti regnálására igaz, hanem az azt követő három éves periódusra is. További részletek a Napi.hu-n korábban megjelent cikkben.

A kormányfő azt mondta, hogy a kártya létrehozásával épp a magyar vállalkozások erősítése volt a cél, arra törekedtek, hogy a vidéki kis cégek legyenek előnyben. Ez pedig annak köszönhető, hogy a Széchenyi-kártya másik szellemi atyja Demján Sándor etyeki, Orbán Viktor pedig a szomszédos Felcsútról származik. Kiemelte, hogy a negyedik leggazdagabb magyar vállalkozó, Demján volt a munkahely-védelmi akcióterv ötletgazdája is. (Demján Sándor becsült vagyona A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 160 milliárd forintra tehető, ezzel a negyedik legtehetősebb magyar, aki azon kevesek egyike az országban, akinek még több pénze van, mint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek, tőzsdei cégtulajdonosnak.)

Az elmúlt 30 évben tévedtek

Amikor visszagondolok a magyar gazdaságpolitika elmúlt 30 évre, akkor jól emlékszem a saját magunkat biztató gondolatokra, amikor úgy éreztük, hogy tőkeversenyben semmi esélyünk nincs a nyugatiakkal szemben. Azzal biztattuk magunkat, hogy a tudás alapú versenyben kelünk majd versenyre, kihagyhatjuk a tőkeversenyt - emlékezett vissza a miniszterelnök, aki szerint akkor tévedtek, naivak voltak: a tőkeversenyt nem lehet kihagyni.

Ezért is fontosnak tartja, hogy legyenek olyan programok, amelyek nem a multikat és a magyar óriásvállalatokat, hanem a kkv-kat tőkésítsék fel. A jelenlegi átlátható, egyértelmű a feltételrendszer pedig biztosítja, hogy fenntartható legyen a Széchenyi-kártya.

Nőni kell

Ez a kormánynak nem egy piaci ügylet, hanem egy nemzetgazdasági ügy - mondta Orbán. Azzal érvel, hogy a hazai 700 ezer vállalkozás 90 százaléka kkv, náluk 2 millió ember dolgozik, amely a magyar foglalkoztatás több mint 70 százalékát jelenti. A kkv-k exportrészesedését, mintegy 30 százalékot viszont kevésnek nevezte Orbán, a jövőben ezen javítana.

A legfontosabb bejelentése pedig az volt, hogy 50-ről 100 millió forintra emelik a Széchenyi Kártya hitelkeretét. Igaz ebbe a folyószámlahitelek nem számítanak majd bele.

A címlapképen Orbán Viktor beszédet mond a Kavosz zrt. eseményén. Forrás: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2017.09.07 13:30

Bocsánat, a pontos összeg 7.6 millió dollár.
Úgyhogy ha a tőzsdén ennél olcsóbban kínálnak azeri baltás gyilkos részvényeket, akkor tessenek rámozdulni és megvenni. Mert nyerni lehet vele, jó befektetés lesz belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.09.07 13:21

Annyira nem hibbant a saját szempontjából. Gondolj bele. Eladta az azeri baltás gyilkost 7 millió dollárért.
Az neki nem volt rossz üzlet. Zsebbe ment, adómentesen.
Hát az ország persze rosszul járt, mert nincs ma olyan örmény a világban akinek jó véleménye van Magyarországról. De ez a narancsos vajdát nem zavarja, zsebben a7 millió dollár " oszt jónapot ",
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.09.07 13:18

@RealMan:
Fogadok, hogy teljesen más országban hiszi magát, hamis helyzetjelentést kap állandóan alattvalóitól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.09.07 13:17

Mondom én, hogy igazságom vagyon - ez egy korlátolt elmével rendelkező, két lábon csúszkáló, hazug gépezet. Ömlik a szájából a hamis, hazugságokkal teli vádaskodás állandó ellenségkeresés mellett.

Hibbant elme, sötét agy, hullahoppos képzeletképekkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.09.07 13:10

Magyarázd meg annak a félmillió magyarnak aki elmenekült az országból a NER alatt, hogy micsoda Kánaán van itt.....

Persze van akinek az van Okosabbmintzuckerberg Lőrincnek meg a narancsos vajdádnak is.....
Oktatás ? Egészségügy ? Az meg minek ?
4-5 napos hullát lehet találni a kórházi WC-ben. Na és ? Viktorka és Lőrinc barát úgyse közkórházba megy ha beteg lesz....
Már a befektetők fizetnek hogy hozhassák a lóvét...

Na igen, csak akkor a letelepedési kötvényre mi szükség volt ?

Azokat az arabokat, akik megvették nem fogta meg a kerítés velük semmi gond. A pénzes terrorista jöhet az országba csak a csóró nem. Pharaon professzorral még üzletelni is lehetett. Miért ne ? Ha Pablo Escobarnak és Osama Bin Ladennak jó volt akkor Viktátornak is jó...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html