Orbán szerint Paks-2 az évszázad üzlete

Az évszázad megállapodásának és üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, Oroszországgal kötött együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélését követően.
MTI, 2016. február 17. szerda, 16:42
Fotó: Napi.hu

A kormányfő az orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az erről szóló nemzetközi vitákat Magyarország indokolatlannak tartja, mivel a két ország a '60-as évek óta működik együtt ezen a téren, és nem tett mást a két fél, mint ezeket meghosszabbította.

Kijelentette: köszönettel tartozunk Oroszországnak, hogy készen állt ennek meghosszabbítására. Putyin elmondta, hogy Oroszország kész maradéktalanul teljesíteni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

Fontos a kétoldalú kulturális, humanitárius és oktatási kapcsolatok szorosabbá fűzése - mondta Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök elmondta, hogy Moszkva ennek keretében 120 ösztöndíjat biztosít orosz felsőoktatási intézményekben magyar diákoknak, akik így térítésmentesen vennének részt az oktatásban.

2019-ig jön az orosz gáz

Putyin a magyar és orosz régiók közötti kapcsolatok fontosságával kapcsolatban megjegyezte, hogy több orosz régió delegációja tervez látogatást Magyarországra. Az orosz elnök elmondta, hogy magyar-orosz kezdeményezésre létrehoznak egy kormányközi bizottságot, amely gyakorlati támogatást nyújt majd a régióknak projektjeik és kezdeményezéseik megvalósításában.

Meghosszabbították 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket - közölte Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint az energetikai együttműködés prioritás marad a kétoldalú kapcsolatokban.

Az Index tudósítása szerint az orosz elnök nagyra értékelte a magyar kormány következetes politikáját Oroszországgal szemben. Az orosz olajforrások a magyar nyersolaj-felhasználás kétharmadát biztosítják. A Gazprom meghosszabbította a szerződést a gázszállításra 2019-ig. Folytatódik a paksi atomerőmű bővítése, ami Putyin szerint több ezer munkahelyet teremt, és erősíti Magyarország energetikai függetlenségét. Külön kiemelte, hogy a 12 milliárd eurós beruházás 80 százalékát a szerződésnek megfelelően az orosz fél hitellel biztosítja.

Orbán: kész csoda, hogy kapcsolataink fejlődnek

Együtt: a bejelentések nem indokoltak ilyen magas szintű találkozót
Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint Orbán Viktor moszkvai látogatására nem volt semmi szükség, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elhangzott bejelentések nem indokoltak ilyen magas szintű találkozót.
A független Szelényi Zsuzsanna szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, különösen kényelmetlen, hogy a magyar kormányfő egy kulcsfontosságú EU-s tanácskozás előtt az orosz elnökkel egyeztet. A politikus másik lehetőségnek nevezte, hogy a megbeszélésen szóba kerültek fontos témák, de ezek nem derültek ki a sajtótájékoztatón.
Szelényi Zsuzsanna, aki szerint Magyarországnak sokkal tartózkodóbban kellene viselkednie Oroszországgal szemben, kijelentette: Magyarország nemzeti érdekei azt kívánják, hogy csökkentsük az orosz energiafüggőséget.

Orbán szerint az évszázad szerződése a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződés. "Az erről szóló nemzetközi vitákat indokolatlannak tartjuk." A kapcsolatok az 1960-as évek óta élnek ezen a területen Moszkvával, most csupán annyi történt, hogy ezt az együttműködést meghosszabbítottuk. "Ezért inkább köszönet illeti Oroszországot, nem pedig bírálat."

"Kész csoda, hogy a kapcsolataink jól fejlődnek" - jelentette ki Orbán, megjegyezve, hogy mindezt nyilvánvalóan kedvezőtlen nemzetközi környezetben sikerült elérni. És mindez Magyarország alapvető érdeke, mert "olyan szorosan van összekapcsolódva Oroszország energiaexportja a magyar ipar működéséhez szükséges energia kérdésével, hogy azt nem lehet szétválasztani".

Enélkül a magyar ipar működésképtelen - jelentette ki Orbán, ezért "a magyar emberek érdeke, hogy a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok jók legyenek".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.02.21 13:34

@ptiszai: Az hogy a múltban te toltad ki a közkonyháról a paksi szeméttelepre háztartási hulladékot nem különösebben érdekel, tőlem azt is hazudozhatod te magad tervezted egy wcpapír fecnin az egész erőművet. Amúgy öcsikét csináltál már magadnak?

Te főkretén, nehéz elképzelni, hogy ha valaki alapul veszi Paks1 által előállított áram árát ehhez hozzáadja Paks2 élettartama alatt előállított összáramot majd leosztja a teljes bekerülési költséggel, és ha kétszer végzik el a számítást akkor kétszer ugyanarra jutnak mi?

Ehhez a komoly becsléshez akár 8 általánost is el kellett volna végezni. De hát sokkal egyszerűbb annyit mondani "az kevés is", meg politikai propaganda anyagokat tolni, és azt hazudozni hogy leszarod Bajnait, de mellette a házi alapítványától idézgetni. Persze szinteden amit művelsz, biztosan magas szellemi teljesítménynek tűnik, de azért jelzem a való életben ez inkább szánalmas.

Azt javaslom keress egy pacit, kényeztesd, és akkor valami értelme is lesz az életednek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.02.21 13:20

@Rodent:
Majd te utánanézel ha érdekel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.02.21 10:55

@ptiszai: "@rw2: Te faszkalap.
Innen vetted a 17 ft Kwh áramdíjat!
Kormány propaganda és tele hazugsággal:
http://atomenergiainfo.hu/atomenergetika-a-vilagban/kiszamoltuk-paks-ii-aramanak-arat"

Dehogyis... hogy kepzeled... rwnegyzet ezt is kiszamolta. Ha nem tudnad, o tobbek kozott az atomeromuvek szakertoje is. Ha o kiszamol valamit, akkor arra onnantol batran hivatkozhatsz... ekkora langelme reg lakott zugloban :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.21 10:40

@ptiszai:

Hát honnan vette volna máshonnan? Természetesen a kormányanyagból, más forrás ugyanis nncsen.

A kormány pedig sohasem hazudott, a kormánynál jobb tulajdonos nincs, a kormány azért kormány, hogy mindenkinél mindent jobban tudjon.

rw2 szerint így működik a világ. rw2 át tudja látna a nagy összefüggéseket, pontos adatokkal és elképzelésekkel bír a világ, benne az EU eneregetikai helyzetéről, ami a következő két évtizedet érinti.

Nem is lehet vele vitatkozni erről, mert ő tudja. Mindenki más csak kétségeket támaszthat, kétségeknek pedig helye nincsen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2016.02.21 10:35

@rw2: Te faszkalap.
Innen vetted a 17 ft Kwh áramdíjat!
Kormány propaganda és tele hazugsággal:
http://atomenergiainfo.hu/atomenergetika-a-vilagban/kiszamoltuk-paks-ii-aramanak-arat
Egyet kiemelek a sok hazugságból:
"A Roszatom által kínált 3+ generációs atomerőművi blokkok versenyképes áron állnak rendelkezésre, ezt pedig a blokkok sorozatgyártása, a határidők pontos betartása, valamint a nukleáris energia sajátosságai teszik lehetővé. "

Nem készült el a referencia atomerőmű egyetlen egy blokkjuk sem Leningrádban 2010-ig!
2013-ban átütemezték 2015-ra, nem lett meg és 2016-ra.:)
Itt a hír róla.
Nagy szövegelés a cikk.
Szóval FEJLESZTÉS ALATT ÁLL!
http://www.origo.hu/kornyezet/20130702-riport-a-harmadik-generacios-atomeromu-epiteserol-szentpetervaron-biztonsag-olvadekcsapda-roszatom.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html