Orbán újabb győzelme - új követők a Balkánon

Orbán Viktor kormányfő újabb győzelmeként értékelte a devizahiteleseket megsegítő törvény elfogadását hétfői számában a Handelsblatt című német gazdasági napilap.
MTI, 2014. július 7. hétfő, 14:23
Fotó: Napi.hu

Hans Peter-Siebenhaar szerint Európának nem kell csodálkoznia azon, ha a nacionalista gazdaságpolitikát folytató jobboldali populista magyar miniszterelnöknek követői lesznek a Balkánon. A cikkíró úgy véli, a magyarországi példa jól mutatja, hogy Kelet-Európa sok bank számára kiszámíthatatlan kockázattá vált. Siebenhaar meglátása szerint a térségben még sokáig fognak szenvedni a bankok. Az újságíró kitért arra, hogy a magyar jogszabály milliárdokba kerül a pénzintézeteknek, mindenekelőtt az osztrák és olasz bankoknak.

A Handelsblatt felidézte, hogy a devizahiteles csomag nyomán jelentős veszteségekre számít egyebek közt az osztrák Erste Group is. A pénzintézet részvényeinek ára a bécsi értéktőzsdén pénteken 16 százalékot esett. Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója a devizahiteleseket segítő törvénnyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon a politika magára hagyta a bankot.

A német gazdasági újság arról is írt hétfői számában, hogy bennfentesek szerint célegyenesben van a Bayerische Landesbank tulajdonában lévő MKB eladása. A vevő valószínűleg a legnagyobb magyar pénzintézet, az OTP lesz. A Handelsblatt cikkírói - Elisabeth Atzler és Siebenhaar - szerint a tranzakció megfelelne a jobboldali magyar kormány elképzeléseinek. Mint megjegyezték, Orbán Viktor hazájában a pénzügyi piac nacionalizálására törekszik.

Gian Hessami Kelet-Európa vonzza a befektetőket című cikkében kitért arra, hogy az idei évre előre jelzett 2 százalékos gazdasági növekedés a magyar gazdaság stabilitását mutatja, ugyanakkor az ország a régió két éltanulójától, Lengyelországtól és Csehországtól nemcsak konjunkturálisan, hanem politikailag is le van maradva.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

anttikufar, 2014.07.07 21:46

...jó hírek ,csak a növekedés nem 2 ,hanem 4 lesz ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vlaki, 2014.07.07 16:16

He he, a friccek fújják már a "követ".

Azon csodálkozom, hogy a honi pincsi kutyuskákkal együtt nem a demokrácia romba döntéséről írnak, antiszemitizmussal megspékelve.

hogy aszongya: azorbán diktatúrát épít, és a fasizmust!!! Mer amagyarok mind fasiszták, irredenták meg hrrr meg brrr.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html