A miniszterelnöknek a tanácskozáson elmondott beszédéről Szijjártó Péter tájékoztatta szerda este az MTI-t. A miniszterelnök szóvivője közleményében azt írta: Orbán Viktor szerint 2011 küzdelmes év lesz Magyarország számára, hiszen a bizonytalan világgazdasági folyamatok veszélyeket rejtenek magukban. Az Európai Unió tagországai sorra hozzák azokat a döntéseiket, amelyekkel felkészülnek a világgazdasági kihívások újabb hullámaira.

Magyarországnak is ezt kell tennie, ezért fogadta el Orbán Viktor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a stabilitási alap létrehozására vonatkozó javaslatát - közölte.

A kormányfő a képviselőcsoport ülésén is világossá tette, hogy "idén megkezdődik Magyarország alkotmányos átszervezése, hiszen úrrá kell lennünk gyengeségeinken, és neki kell kezdenünk az államadósság csökkentésének, valamint hatékonyabbá kell tennünk az egészségügyi és oktatási rendszert, és közmunkaprogramok indításával nagyszámú új munkahelyet kell létrehoznunk".

Az átszervezésre vonatkozó kormányzati javaslatokat tíz napon belül a frakció rendelkezésére bocsátják, az elkövetkezendő két-három hónap folyamán pedig komoly szakmai konzultációk következnek annak érdekében, hogy a döntések fél éven belül megszülethessenek - írta Szijjártó Péter.

Tájékoztatása szerint a miniszterelnök ismét hangot adott annak a szándékának, hogy Magyarország végleges alkotmánya áprilisig szülessen meg, majd a parlament az év végéig tárgyalja meg az abból fakadó kétharmados törvényeket.

Orbán Viktor világossá tette a frakció tagjai előtt, hogy "sok munkával járó, sűrű év előtt állunk", amelynek során aktív politikai munkát vár a képviselőktől, valamint azt, hogy szoros kapcsolatot tartsanak a választókkal, legyenek mindig elérhetőek a számukra, hiszen Magyarország újjászervezése csak az emberekkel együttműködve lehet sikeres.

A frakcióülésen a miniszterelnök a kihívások mellett tájékoztatta a képviselőket az elmúlt időszak legfontosabb történéseiről is. A kormányfő a frakciótagok előtt elmondta, hogy kormánya egy, a csőd szélén lavírozó országot vett át tavaly, ezért határozott lépéseket kellett tennie az ország és a gazdaság talpra állítása érdekében. Ennek keretében a kabinet döntött az első akciótervről, a bankadó és a válságadók bevezetéséről, valamint intézkedéseket tett a nyugdíjrendszer megmentése érdekében - idézte Orbán Viktor szavait Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ezen intézkedések nyomán az ország a saját lábára állt, és sikerült elkerülni "a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által diktált megszorítások" bevezetését.