Orbán utasította Matolcsyt, aki az S&P támadásáról beszélt (bővített)

Az Orbán-kormány helyreállította a magyar államháztartás egyensúlyát - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter rapid bizottsági meghallgatásán.
Papp Zsolt, MTI, 2012. június 25. hétfő, 12:08
Fotó: Napi.hu

Fél órás késéssel kezdődött Matolcsy György gazdasági miniszter hétfői meghallgatása az Országgyűlés gazdasági bizottságában, miután mind a bizottság elnöke, Rogán Antal, mind a meghallgatott miniszter a Fidesz-frakció ülésén vett részt.

A zárt frakcióülésen szintén Matolcsy meghallgatása volt napirenden, ahol a 2013-as költségvetés tervezetét először vették napirendre. Matolcsy György a bizottság ülésén elmondta, hogy egyértelmű fordulatokkal és jó irányba tett lépésekkel lehet jellemezni az Orbán-kormány első két évét. Matolcsy az Ecofin múlt heti ülésére utalva elmondta, hogy szerinte a kormány helyreállította a magyar államháztartás egyensúlyát és ezt már unió is elismeri azzal, hogy érvénytelenítette - az amúgy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája miatt -  a Magyarországnak szánt kohéziós források felfüggesztéséről szóló korábbi döntését.

Jók a Fidesz ötletei, csak pénz kell rá

Matolcsy szerint az unió azt ismerte el, hogy lehet mégis unortodox úton járni Európában. Két év alatt sikerült részben konszolidálni a családok helyzetét, részben a devizahiteleseknek nyújtott segítségnek, részint az adóváltozásokkal. Az állam pénzügyeit teljes mértékben, a családokat csak részben sikerült rendbe tenni az elmúlt két évben. Félidőben vagyunk, ezért nyilvánvaló, hogy a sikeres konszolidáció után a növekedés visszaszerzése kell hogy cél legyen - mondta miniszter. Ezért Matolcsy úgymond támogatja a Fidesz frakció foglalkoztatásösztönző adójavaslatait. A miniszter szerint a kormánynak az a feladata, hogy a Fidesz javaslataihoz megtalálja a forrásokat, még a 2013-as költségvetési terv fő számainak elfogadása előtt, ami július közepére esedékes.

Mint ismert a kormánypárti frakció múlt heti elnökségi ülésén vetették fel, hogy a 25 év alattiak és az 55 év felettiek fogalakoztatásra valamilyen adókedvezményt alakítsanak ki. Rogán Antal mint a bizottság elnöke elmondta, hogy az Fidesz frakció által javasolt adókedvezmények csakis a költségvetés keretein belül képzelhetőek el, ezért a frakció a kormánnyal közösen fog javaslatokat tenni. Szerdán találkozik Rogán Matolcsyval Harrach Péter KDNP-frakcióvezető társaságában, hogy ezt a célzott támogatási programot megvitassák.

Leállította a kormány a támadásokat

Az infláció valóban magas Magyarországon - ennek okai összetettek: az áfa emelése, az üzemanyagok áremelkedése és az élelmiszer-árrobbanás. Matolcsy szerint ezek mind-mind átmeneti jelenségek, így tartható a jövő évi 4,2 százalékos inflációs terv. Az államadósság csökkentése akkor is nagy eredmény - ha az árfolyammozgások miatt - a nominális adósság magasabb. A GDP arányos adósság mégis 81 százalékról jövőre 76 százalékra csökken. Nem annyi mint amit szeretnénk - mert pénzügyi támadása alatt állunk - tette hozzá Matolcsy. A 2011 októbere és 2012 tavaszán bekövetkezett leminősítések is a pénzügyi támadások része volt, ám a kormány leállította ezeket a támadásokat, hiszen azokra előre számítottunk.

"November 17-én délután négy órakor állítottuk le az S&P támadását. Ekkor közölte az NGM - a sajtóval hamarabb, mint az IMF-fel -, hogy a Valutaalap segítségét kérjük. A legnagyobb hitelminősítő vélhetően már aznap bóvliba dobta volna az országot; később, decemberben ez meg is történt" - fogalmazott Matolcsy. (Addigra már meg is volt a másik két leminősítés.) Hozzátette: az országot azért támadja az S&P és mások, mert 3000 milliárdos érdeksérelmet okoztunk pénzügyi érdekeltségeknek, csoportoknak.

Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára is az Ecofin-döntésről beszélt a parlament európai ügyek bizottságának ülésén. Szerinte a döntés egyértelműen pozitív üzenet, mert egyrészt megerősíti a magyar gazdaságpolitika hitelessége iránti bizalmat, másrészt felgyorsíthatja az IMF-fel és az EU-val folytatandó tárgyalások menetét, miután jelzi, hogy a magyar költségvetés rendben van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2012.06.26 09:17

@pro libertate: Az Atlanti szövetség összehangolt támadása a pöttömnyi narancs állam ellen. A espé feldúlta otthoninkat felgyújtották házainkat, megerőszakolták fideszes asszonyinkat gyalázzák időseinket, kardélre hányják gyermekeinket, isszák a magyar vérnarancsot , ég a haza, fegyverbe, fegyverbe narancsnyikok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2012.06.25 22:36

@SzaszaG:
A logikád lehengerlő, adataid támadhatatlanok... :DDD

A baj az, hogy a főnökeidtől sem futja többre...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.06.25 22:31

@pro libertate:
Már megint félrebeszélsz, keresd meg az elgurult gyógyszert aztán alvás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2012.06.25 22:14

"Az Orbán-kormány helyreállította a magyar államháztartás egyensúlyát"
Soha ekkora megszorításokat nem kellett tenni, mint idén és jövőre. A Bokros-csomag másfélszeresénél tartunk. Ennek kizárólagos oka a költségvetési egyensúly 2011. évi felborítása. Az ÁSZ szerint a 2013. évi bevételek harmada-fele kamu.

"Az állam pénzügyeit teljes mértékben ... sikerült rendbe tenni az elmúlt két évben."
Soha ekkora nem volt az államadósság. Soha ilyen hosszú lejáratú (30 éves!) deviza-hiteleket nem vett fel más kormány. Soha nem volt ekkora a külföldi hitelezők aránya. Soha nem voltak ilyen nagyok a reálkamatok. Soha nem volt még ekkora az állam lejárt határidejű tartozása.

"a növekedés visszaszerzése kell hogy cél legyen"
Csak én emlékszem rosszul, vagy ez a jelszó már tényleg nem egészen új?

"Az államadósság csökkentése akkor is nagy eredmény - ha az árfolyammozgások miatt - a nominális adósság magasabb."
Ha a nominális adósság magasabb, akkor az államadósság magasabb. Ráta és adósság közé egyenlőségjelet tenni primitív hazugság. Kár, hogy a "gazdaságpolitikánk" csak a hazugságokban következetes.

"November 17-én délután négy órakor állítottuk le az S&P támadását"
De, úgy látszik, ezek semmiből sem tanulnak... :D
(Gyerekektől hallottam a következő viccet:
Mi a különbség orbán és az éji bogár között?
???
Ész híján mindkettő nekimegy a falnak, de az éji bogár azután elhallgat.
:DDDD)

"az országot azért támadja az S&P és mások, mert 3000 milliárdos érdeksérelmet okoztunk pénzügyi érdekeltségeknek, csoportoknak"
Valóban? Akkor már csak azt kell tisztáznunk, hogy (a manyup-vagyonnal és az adósság-növekménnyel együtt összesen) 7800 milliárd HUF-nak mi lett a sorsa... Gyurikám, te szerencsétlen, hol a lóvé? Ez már több, mint a jövő évi össze ktv-i kiadás fele! Minden újabb hazugsággal egyre kilóg a lóláb, te nemnormális!

Ez a zember egyértelműen, megkérdőjelezhetetlenül elmebeteg. Talán a rendszeres ellazulás okozott valami maradandó elváltozást nála. A valósággal való laza kapcsolata mindössze abban nyilvánul meg, hogy hazugságait a legnyilvánvalóbb kudarcaira igyekszik kihegyezni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kintekunta , 2012.06.25 21:30

görögök már csődben vannak ezért is nincs kormányuk pénzügyminiszter is KO

magyarban meg még csak azért van kormány mert van volt magányugdíj
meg még van devizatartalék
ha ez a kormány még nem is de a következőt már megszavazzák hogy elvegye rákényszerüljön a devizatartalékra aztán már itt sem lesz kormány
szerencse csak az lehet ha hamarabb beindul a görög dominó
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html