Fél órás késéssel kezdődött Matolcsy György gazdasági miniszter hétfői meghallgatása az Országgyűlés gazdasági bizottságában, miután mind a bizottság elnöke, Rogán Antal, mind a meghallgatott miniszter a Fidesz-frakció ülésén vett részt.

A zárt frakcióülésen szintén Matolcsy meghallgatása volt napirenden, ahol a 2013-as költségvetés tervezetét először vették napirendre. Matolcsy György a bizottság ülésén elmondta, hogy egyértelmű fordulatokkal és jó irányba tett lépésekkel lehet jellemezni az Orbán-kormány első két évét. Matolcsy az Ecofin múlt heti ülésére utalva elmondta, hogy szerinte a kormány helyreállította a magyar államháztartás egyensúlyát és ezt már unió is elismeri azzal, hogy érvénytelenítette - az amúgy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája miatt -  a Magyarországnak szánt kohéziós források felfüggesztéséről szóló korábbi döntését.

Jók a Fidesz ötletei, csak pénz kell rá

Matolcsy szerint az unió azt ismerte el, hogy lehet mégis unortodox úton járni Európában. Két év alatt sikerült részben konszolidálni a családok helyzetét, részben a devizahiteleseknek nyújtott segítségnek, részint az adóváltozásokkal. Az állam pénzügyeit teljes mértékben, a családokat csak részben sikerült rendbe tenni az elmúlt két évben. Félidőben vagyunk, ezért nyilvánvaló, hogy a sikeres konszolidáció után a növekedés visszaszerzése kell hogy cél legyen - mondta miniszter. Ezért Matolcsy úgymond támogatja a Fidesz frakció foglalkoztatásösztönző adójavaslatait. A miniszter szerint a kormánynak az a feladata, hogy a Fidesz javaslataihoz megtalálja a forrásokat, még a 2013-as költségvetési terv fő számainak elfogadása előtt, ami július közepére esedékes.

Mint ismert a kormánypárti frakció múlt heti elnökségi ülésén vetették fel, hogy a 25 év alattiak és az 55 év felettiek fogalakoztatásra valamilyen adókedvezményt alakítsanak ki. Rogán Antal mint a bizottság elnöke elmondta, hogy az Fidesz frakció által javasolt adókedvezmények csakis a költségvetés keretein belül képzelhetőek el, ezért a frakció a kormánnyal közösen fog javaslatokat tenni. Szerdán találkozik Rogán Matolcsyval Harrach Péter KDNP-frakcióvezető társaságában, hogy ezt a célzott támogatási programot megvitassák.

Leállította a kormány a támadásokat

Az infláció valóban magas Magyarországon - ennek okai összetettek: az áfa emelése, az üzemanyagok áremelkedése és az élelmiszer-árrobbanás. Matolcsy szerint ezek mind-mind átmeneti jelenségek, így tartható a jövő évi 4,2 százalékos inflációs terv. Az államadósság csökkentése akkor is nagy eredmény - ha az árfolyammozgások miatt - a nominális adósság magasabb. A GDP arányos adósság mégis 81 százalékról jövőre 76 százalékra csökken. Nem annyi mint amit szeretnénk - mert pénzügyi támadása alatt állunk - tette hozzá Matolcsy. A 2011 októbere és 2012 tavaszán bekövetkezett leminősítések is a pénzügyi támadások része volt, ám a kormány leállította ezeket a támadásokat, hiszen azokra előre számítottunk.

"November 17-én délután négy órakor állítottuk le az S&P támadását. Ekkor közölte az NGM - a sajtóval hamarabb, mint az IMF-fel -, hogy a Valutaalap segítségét kérjük. A legnagyobb hitelminősítő vélhetően már aznap bóvliba dobta volna az országot; később, decemberben ez meg is történt" - fogalmazott Matolcsy. (Addigra már meg is volt a másik két leminősítés.) Hozzátette: az országot azért támadja az S&P és mások, mert 3000 milliárdos érdeksérelmet okoztunk pénzügyi érdekeltségeknek, csoportoknak.

Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára is az Ecofin-döntésről beszélt a parlament európai ügyek bizottságának ülésén. Szerinte a döntés egyértelműen pozitív üzenet, mert egyrészt megerősíti a magyar gazdaságpolitika hitelessége iránti bizalmat, másrészt felgyorsíthatja az IMF-fel és az EU-val folytatandó tárgyalások menetét, miután jelzi, hogy a magyar költségvetés rendben van.