A kormányfőt erről magyar újságírók kérdezték, amikor megérkezett az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek péntekig tartó tanácskozására. "Erős hetünk van. Hétfőn megcsináltuk a költségvetést, szerdán pedig a gáz-, távfűtés- és villamosáram-árcsökkentést, csütörtökön megoldottuk a jövő évi minimálbért, és a hét végéig megoldjuk a felsőoktatási reformot is" - válaszolt Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy üzen-e valamit a tüntető diákoknak. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár marad-e a posztján.

Közben mintegy kétszáz középiskolás tüntetett a budapesti Széll Kálmán téren a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen, amely ellen aláírásokat is gyűjteni kezdtek. A demonstráción egy gimnazista szólalt fel, aki hangsúlyozta: nem szabad a felsőoktatást pénzfüggővé tenni, csődbe vinni, mert a gazdasági fejlődés a képzett munkaerőn alapul. Rámutatott arra, hogy a diákhitelt akkor kell majd visszafizetni a végzett diplomásoknak, amikor a legnagyobb szükségük lenne a pénzre a családalapítás és a lakhatás biztosítása céljából. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy két hónappal a felsőoktatásba való jelentkezési határidő előtt megváltoztatták a jelentkezési feltételeket. Véleménye szerint a keretszám-csökkentésnek az lesz a következménye, hogy "az egyetemisták csak a felső tízezer köréből fognak kikerülni".

Fotó: MTI

A rendezvényen felolvasták a Hallgatói Hálózat petícióját, amelyben követelik a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a forráskivonás megszüntetését, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek a bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

A Szilágyi Erzsébet Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Gimnázium, a IX. kerületi Közgazdasági Politechnikum és a Kosztolányi Dezső Gimnázium diákjai a Margit körúton és a Margit hídon keresztül az oktatási államtitkárság épületéhez vonulnak, ahol a tervek szerint újra felolvassák petíciójukat. A Margit körutat a Pestre vezető irányban mindkét sávban lezárták a vonulás idejére. A diákokhoz időközben többen csatlakoztak, mintegy háromszázan vannak, és táblákat visznek magukkal, amelyekre egyebek mellett azt írták, hogy "Matek óra: számítsd ki, mennyi a hiteled!" A rendezvényen megjelent Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakaszervezete és Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Pécs: "2014-ben már mi is szavazunk!"

Középiskolások demonstráltak a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések ellen csütörtökön Pécsett is. A mintegy félezer diák délután egyebek mellett "A jövőnkről mi döntünk!", "Anyu, add el a házat, diplomát szeretnék!" és "2014-ben már mi is szavazunk!" feliratú transzparensekkel érkeztek a 48-as térre. Szónokaik beszédeikben sérelmezték az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek számának tervezett csökkentését, a "röghöz kötést", és összefogásra buzdítottak "jövőjük ellehetetlenítésének" megakadályozása érdekében.

A tömegben feltűntek helyi szocialista és jobbikos politikusok, a demonstráción felszólaltak a két párt ifjúsági szervezeteinek képviselői is, de fellépésük megosztotta a hallgatóságot. A tüntetők a beszédek után a Széchenyi térre, majd a kormányhivatal József Attila utcai épülete elé vonultak, és be akartak menni, de biztonsági őrök és rendőrök útjukat állták. Hargitai János Baranya megyei kormánymegbízott azonban kijött hozzájuk és képviselőiknek egy későbbi időpontra tárgyalási lehetőséget ajánlott.

A demonstrálók ezután a "Nem hagyjuk!", a "Tanulni akarunk! "Hoffmann Rózsa mondjon le!" jelszavakat skandálva erős rendőri biztosítás mellett újra a Széchenyi térre vonultak, ahol megbeszélték, hogy újabb tiltakozó akciókat tartanak, végül szétszéledtek.

Vidéki főiskolások aggódnak

A hallgatói létszám várható csökkenéséről is szó volt a Dunaújváros Főiskola (DF) diákjainak csütörtöki tiltakozó gyűlésén is. A hallgatók a főiskola épületéből a városháza elé sétáltak. A mintegy kétszáz résztvevő előtt a DF hallgatói önkormányzatának elnöke, Adorján László azt mondta, hogy a tervezett átalakítások veszélybe sodorhatják a főiskola jövőjét, miközben a műszaki felsőoktatás prioritását hangsúlyozza a kormány. A fórumon elhangzott: az idei tanévben 500 teljes vagy részösztöndíjas diák tanul a főiskolán, ez a számítások szerint 120-ra csökkenhet, miközben az intézményt hétezer fő oktatására tervezték. A rendezvény végén Adorján László felolvasta követeléseiket, majd a diákok rendőri felvezetés mellett a városháza elé vonultak, miközben azt skandálták, hogy "Le a tandíjjal!". A rendezvényen néhány pedagógus és középiskolás tanuló is részt vett.

Nyílt levelet adtak át Gyöngyös polgármesterének a Károly Róbert Főiskola diákjai csütörtök este a város főterén - közölte a hallgatói önkormányzat elnöke az MTI-vel. Szabó Gergő Krisztián elmondta: a hallgatók elérték céljukat, mert Faragó László (Fidesz-KDNP) polgármester arról biztosította őket, hogy a rendelkezésére álló fórumokon megosztja a diákok gondjait, azokra lehetőség szerint megoldást is keresve. A hallgatói önkormányzat elnöke hozzátette: a nyílt levélben - a négy, központilag megfogalmazott követelés mellett - a gyöngyösi intézmény leépülésének veszélyeire is felhívják a figyelmet. Az ötven éve működő tudásközpont háttérbe szorulása ugyanis beláthatatlan következményekkel járhat a hátrányos helyzetű Észak-Magyarországon a hallgatók szerint.

Szegeden napirendre tűzik az SZTE ügyét

A szegedi közgyűlés valamennyi tagja támogatta csütörtökön, hogy a testület december 21-én napirendre tűzze a hallgatói sztrájkbizottságnak a Szegedi Tudományegyetem támogatását kérő javaslatát. A közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén mintegy félszáz hallgató jelent meg kereplőkkel felszerelkezve, a képviselők támogató döntését pedig hangos tapssal fogadták. A sztrájkbizottság azt kéri a közgyűlés tagjaitól, képviselőként mindent kövessenek el azért, hogy megmaradjon az SZTE tizenkét kara, képzési rendszere, 30 ezres hallgatói létszáma és az intézmény autonómiája. A hallgatók azt is elvárják a képviselőktől, hogy a gimnazisták ne az utolsó pillanatban értesüljenek továbbtanulásuk feltételeiről.

A közgyűlést követően Botka László (MSZP) polgármester újságíróknak úgy fogalmazott, hogy Szeged jövője összefonódik az egyetemmel. A politikus hangsúlyozta: minden szegedinek kötelessége kiállni az egyetem mellett, mert kilencven éve ez adja a város erejét. A polgármester közölte, megérti a diákok felháborodását, hiszen az államilag támogatott helyek számának csökkentése azt eredményezheti, hogy sok tízezer tehetséges, de nem tehetős fiatal kiszorul a felsőoktatásból.

A Fidesz ifjúsági tagozata egyelőre nem izgul

A Fidesz országos választmányának ülésén vitatná meg a kormánypárt ifjúsági tagozata a felsőoktatás átalakításának kérdéseit, köztük a keretszámok ügyét - mondta a tagozat elnöke csütörtökön az MTI-nek, megerősítve az Index hírportálon megjelenteket. Kezdeményezésüket eljuttatták a választmányt vezető Kövér László házelnöknek. Veress Áron közölte: a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöksége és az országos tanácsuk tagsága azt kezdeményezi, hogy a kormánypárt hívja össze országos választmányát, és ott legyen belső vita a felsőoktatás átalakításáról, a keretszámok kérdéséről. Az erről szóló indítványukat megküldték a Fidesz országos választmányát elnöklő Kövér László titkárságára.

Az ifjúsági tagozat vezetőjének tudomása szerint a Fidesz választmánya januárban egyébként is ülésezik, így azon a tanácskozáson napirend pontként szerepelhetne a téma.
Arra a kérdésre, hogy a tagozat mostani javaslata összefügg-e az elmúlt napok hallgatói tiltakozásaival, Veress Áron úgy reagált: "nekünk szakmai érveink vannak. (...) Mindenkinek megvan a joga tüntetni, de nekünk ez nem lehet szempont". A konkrét szakmai elképzeléseiket firtató felvetésre azt válaszolta, hogy azokat először a választmányi ülésen ismertetnék.

Újabb szakszervezet jelezte támogatását

A LIGA Szakszervezetek kiáll a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések ellen tiltakozó hallgatók mellett, és arra kér minden pártot: ne akarják kisajátítani a hallgatók demonstrációit, hanem a parlamenten belül dolgozzanak értük. A LIGA az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében teljes támogatásáról biztosította a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetét és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségét. Felhívta az oktatási kormányzatot, hogy azonnal kezdje meg az érdemi tárgyalásokat az érintett érdekvédelmi szervezetekkel. Hozzátették: ahogyan 1995-ben, 2006-ban, majd 2008-ban, most is kiállnak a hallgatók mellett, támogatják törekvéseiket, és továbbra is az ország jövőjének egyik zálogaként tekintenek a minél szélesebb körű ingyenes köz- és felsőoktatásra. A LIGA szerint elengedhetetlen, hogy az oktatási kormányzat az érintettek bevonásával, részletes egyeztetések után hozza meg döntéseit - áll a közleményben.
Korábban a VDSZ és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezet (MTSZSZ) is a támogatásáról biztosította a diákokat, a VDSZ pedig szintén kérte a politikai pártok, csak a háttérből segítsék őket.

 

Balog újabb kosarat kapott

Újabb egyeztetésre hívta a minisztériumba csütörtökön délutánra a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségét az emberi erőforrások minisztere - derült ki az Emmi közleményéből. A HÖOK levélben közölte a tárcavezetővel: nem megy el az egyeztetésre Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez. Közben Debrecenben kerekasztal-tárgyalásokat kezd a városvezetés a felsőoktatást érintő kérdések megvitatására.