Orbán üzent a dühös közszolgáknak - mi lesz a béremeléssel?

A sztrájkra készülő köztisztviselői vezetők még júniusban fordultak levélben a miniszterelnökhöz. Orbán Viktor, pontosabban a titkárságának a válaszlevele két napja érkezett meg - értesült az mfor.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. július 5. szerda, 09:44
Fotó: Napi.hu

A küldeményben a kormányfő arról tájékoztatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetét (MKKSZ), hogy a kapcsolattartással Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkárt (aki nem azonos a kormányszóvivővel) bízta meg - idézi a portál.

Az MKKSZ július 17-re - egy hétfői napra - időzíti a munkabeszüntetést, amennyiben a kormány nem teljesíti a bérköveteléseiket. A követelés lényege, hogy a bérek három év alatt 50 százalékkal emelkedjenek.

A szakszervezet szerint több mint 260 ezer ember dolgozik a közszolgálatban, akiknek a nettó keresete nem emelkedett idén. Jó részüknél ráadásul 2008 óta ez a helyzet.

Mivel a tárgyalási folyamat megrekedt, az MKKSZ levelet írt a miniszterelnöknek, a segítségét kérve. Válasz pár nappal ezelőtt érkezett. Az MKKSZ-nél úgy látják, valami megmozdult, biztató jelek vannak arra, hogy a kormány késznek mutatkozik a tárgyalásra.

Egyrészt az egyik központi közigazgatási területet érintően egy konkrét bérajánlat fogalmazódott meg, másrészt a tervezettnél hamarabb, július 14-ére összehívják a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot. Vagyis a tervezett sztrájk előtti péntekre. Így az sem kizárt, hogy már 2018-tól elindul a béremeléssel járó kormányzati program, legalábbis részben. Az MKKSZ mindezzel együtt nem áll le a sztrájk előkészítésével, s ha július 17-ig nem születik értékelhető megállapodás, akkor két órára felfüggesztik a munkát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.07.09 16:14

"A követelés lényege, hogy a bérek három év alatt 50 százalékkal emelkedjenek."

Nem aprózzák el...
De miért is vannak ekkora igények? Ja, mert megtehetjük...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.09 14:48

"Így az sem kizárt, hogy már 2018-tól elindul a béremeléssel járó kormányzati program,"

Hűha!! Már?? 2018-tól?? Elindul?? Hát ez hihetetlen...

"...legalábbis részben."

Ja értem...


Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html