Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A küldeményben a kormányfő arról tájékoztatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetét (MKKSZ), hogy a kapcsolattartással Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkárt (aki nem azonos a kormányszóvivővel) bízta meg - idézi a portál.

Az MKKSZ július 17-re - egy hétfői napra - időzíti a munkabeszüntetést, amennyiben a kormány nem teljesíti a bérköveteléseiket. A követelés lényege, hogy a bérek három év alatt 50 százalékkal emelkedjenek.

A szakszervezet szerint több mint 260 ezer ember dolgozik a közszolgálatban, akiknek a nettó keresete nem emelkedett idén. Jó részüknél ráadásul 2008 óta ez a helyzet.

Mivel a tárgyalási folyamat megrekedt, az MKKSZ levelet írt a miniszterelnöknek, a segítségét kérve. Válasz pár nappal ezelőtt érkezett. Az MKKSZ-nél úgy látják, valami megmozdult, biztató jelek vannak arra, hogy a kormány késznek mutatkozik a tárgyalásra.

Egyrészt az egyik központi közigazgatási területet érintően egy konkrét bérajánlat fogalmazódott meg, másrészt a tervezettnél hamarabb, július 14-ére összehívják a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot. Vagyis a tervezett sztrájk előtti péntekre. Így az sem kizárt, hogy már 2018-tól elindul a béremeléssel járó kormányzati program, legalábbis részben. Az MKKSZ mindezzel együtt nem áll le a sztrájk előkészítésével, s ha július 17-ig nem születik értékelhető megállapodás, akkor két órára felfüggesztik a munkát.