A 300 milliárdos adócsomag - ami szociális adócsökkentés - mindenképp meg fog történni, mert a forrásai megvannak a költségvetésben - mondta a miniszterelnök. Meg kellett várnunk, hogy Brüsszel visszavonja a Magyarországra "indokolatlanul" kirótt büntetéseket, ezért az elmúlt két évben nekünk folyamatosan küzdeni kellett. Rossz hírünket keltették a pénzpiacon - nekünk nagyon éles küzdelmeink voltak. Az unió nem akarta megengedni a bankadót.

Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter asztalfiókjában jó néhány terv lapul még - mondta Orbán Viktor, példaként említve, hogy a tárcavezetőnek van egy beruházásösztönző terve, amelyre ősszel tér vissza a kormány.

A 300 milliárdos adócsökkentés egyik forrása a tranzakciós illeték kiterjesztése a MNB-re. Az nem lehet, hogy a jegybank ne fizessen - mondta a miniszterelnök. Még sok vita lesz a tranzakciós illetéknek a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) való kiterjesztéséről - amely a munkahelyvédelmi akcióterv egyik forrása -, de ebben a vitában a kormány nem fog részt venni, a jegybank ugyanis független, és a saját belátása szerint jár el - magyarázta.

"Hogy ide hárítja, oda hárítja, ráteszi a bankokra a terhet, maga akarja állni - ebben a vitában a kormány nem vehet részt" - közölte Orbán Viktor, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy pénzügyi tranzakciós illetéket mindenki fizet, és az MNB sem lehet kivétel.