Orbán: van még Matolcsynak jó pár terve a fiókjában

A költségvetés fő számai nem fognak megváltozni, belül viszont nagyobb tartalékokat kell létrehozni – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.
NAPI, MTI, 2012. július 6. péntek, 07:42
Fotó: Napi.hu

A 300 milliárdos adócsomag - ami szociális adócsökkentés - mindenképp meg fog történni, mert a forrásai megvannak a költségvetésben - mondta a miniszterelnök. Meg kellett várnunk, hogy Brüsszel visszavonja a Magyarországra "indokolatlanul" kirótt büntetéseket, ezért az elmúlt két évben nekünk folyamatosan küzdeni kellett. Rossz hírünket keltették a pénzpiacon - nekünk nagyon éles küzdelmeink voltak. Az unió nem akarta megengedni a bankadót.

Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter asztalfiókjában jó néhány terv lapul még - mondta Orbán Viktor, példaként említve, hogy a tárcavezetőnek van egy beruházásösztönző terve, amelyre ősszel tér vissza a kormány.

A 300 milliárdos adócsökkentés egyik forrása a tranzakciós illeték kiterjesztése a MNB-re. Az nem lehet, hogy a jegybank ne fizessen - mondta a miniszterelnök. Még sok vita lesz a tranzakciós illetéknek a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) való kiterjesztéséről - amely a munkahelyvédelmi akcióterv egyik forrása -, de ebben a vitában a kormány nem fog részt venni, a jegybank ugyanis független, és a saját belátása szerint jár el - magyarázta.

"Hogy ide hárítja, oda hárítja, ráteszi a bankokra a terhet, maga akarja állni - ebben a vitában a kormány nem vehet részt" - közölte Orbán Viktor, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy pénzügyi tranzakciós illetéket mindenki fizet, és az MNB sem lehet kivétel.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2012.07.06 11:22

"Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter asztalfiókjában jó néhány terv lapul még" - ráadásul elő fogja szedni őket és ránk kényszeríti: ez az igazi nagy baj.

Ez az ember teljesen félreviszi a magyar gazdaságot. Csakhogy hiába látják ezt így egyre többen, Orbán továbbra is vakon megbízik Matolcsyban.

Nem tudom, hány és mekkora pofont még kell kapnia az országnak, hogy kirúgják ezt az ámokfutó őrült nemzetgazdasági minisztert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.07.06 11:14

@Kotkodus: Pontosan, jól látod a dolgot! Az MNB-re kivetett adó semmit sem ér ha nincs áthárítva a ker. bankokra. De az IMF sem hülye, aki leginkább azt szeretné, hogy a különadók kivezetésre kerüljenek, és további lakossági megszorításokkal (elsősorban kiadás csökkentés, másodsorban csak bevétel növelés) rendezze inkább a költségvetést a kormány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2012.07.06 10:57

a kormány nyílvánvalóan azt szeretné, hogy (a bankadók, a végtörlesztés, az árfolyamgát, stb. után) további 100 mld-os adót terheljen a bankokra az mnb-n keresztül. antika már jelezte, hogy nem érti miért nem terheli ezt az adót az mnb az ügyfeleire (bankokra).

ha az mnb benyeli ezt a 100 mld-os adót, akkor a kormány egyik zsebéből a másikba rak. amennyiben at mnb továbbhárítja, tulajdonképpen a kormány csak "trükkösen" adóztatja - áttételesen - a bankokat.

ezt lehet ügyesnek is nevezni, meg képmutatónak is, de sajnos minden esetben azt a képet erősíti, hogy a jelenlegi kormány ígéreteiben nem bízhatnak a gazdasági szereplők (többször megígérték már, hogy nem terhelik tovább a bankszektort...). az üzleti hitelezés kilátásai tehát megintcsak tovább romlottak.

persze van egy szűk gazdasági réteg ma, amelyik jelentős kormányzati forrásokhoz jut. nekik nincs szükségük üzleti alapú hitelre és ennek a körnek csak előnyére válik, ha - piaci alapú hitel hiányában - a versenytársak kikopnak a piacról...

én nem tudom mi van még gyurika fiókjában, de ha még ennél is alább tudja ásni az ország iránti bizalmat, akkor az már világbajnok teljesítmény lesz...

hajrá magyarország, hajrá bohócnagyhatalom!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.06 10:33

Ajjajj! Még van 1-2 fel nem használt stratégia a tankönyvecskéjében...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html