Orbán végképp felszámolná a gyerekszegénységet

A kormány végképp felszámolja a gyermekszegénységet, a térítéses ellátások száma csökken, az ingyeneseké nő - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben. Az azonnali kérdések és válaszok órájában egy földpályázat ügyében és az oktatás átalakításáról is kérdezte az ellenzék a kormányfőt.
MTI, 2014. december 8. hétfő, 18:18
Fotó: Reuters

A gyermekszegénységről, a szegény gyermekek esélyeiről a szocialista Bangóné Borbély Ildikó tett fel kérdést a miniszterelnöknek. Orbán válaszában tényként beszélt arról, hogy a munkából élők száma nő, míg egyre kevesebben élnek segélyből. Megjegyezte ugyanakkor, hogy amíg egy olyan ember is van, aki önhibáján kívül van nehéz helyzetben, addig az állapotok nem fogadhatók el. A helyzet megoldása érdekében tett kormányzati intézkedések között említette a hároméves kortól kötelező óvodáztatást, jelezve, hogy ott napi háromszori étkezést biztosítanak a gyermekeknek.

A pedagógusbér-emelést is a gyermekek miatt rendelték el, jövőre jelentősen több pénz jut a közoktatásra, a harmadik osztályosoknak is ingyen jár a tankönyv, az önkormányzatok pedig egymilliárd forintot fordíthatnak négyezer új óvodai férőhely létrehozására - sorolta a kormányfő. Hozzátette: folytatják tornatermek, uszodák építését, fejlesztését is. "Ma ennyire futja, nem kevés" - fogalmazott.

Orbán szerint "olcsó lenne" felsorolni, hogy a korábbi szocialista kormány mivel idézte elő a szegénység radikális növekedését, "dacára annak, hogy egyébként elvileg egy baloldali párt lennének". A szegénység növekedésének okai között beszélt arról, hogy az MSZP kormányzása alatt nyugdíjakat, fizetéseket vettek el, és megvágták a költségvetés szociális kiadásait.

Újra kell szervezni a '90 előtti rendszert

A jobbikos Dúró Dóra az oktatási átalakítása ügyében tett fel kérdést a kormányfőnek. Az ellenzéki politikus azt emelte ki, hogy a Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégia szerint az ágazat közvetlen állami támogatása jelentős mértékben nem növelhető. Azt kérte Orbán Viktortól, tisztázza kormánya oktatási céljait.

A miniszterelnök válaszában azt mondta: alig volt olyan ágazat, amely az uniós források esetében olyan kivételezett helyzetben lett volna az elmúlt években, mint a felsőoktatás, amely 300-400 milliárd forintot kapott fejlesztésre.

Orbán kijelentette: kormánya nem fogadja el azt a megközelítést, hogy a felsőoktatás, a gimnázium és a szakmai képzés szembeállítható lenne egymással. Ezért a kabinet csak olyan szakképzést támogat - magyarázta -, hogy a hároméves szakiskola után lehetőség legyen kétéves "rátanulással" érettségit szerezni, és akik ezután tovább akarnak és tudnak tanulni a felsőoktatásban, azoknak is legyen meg rá a lehetőségük.

A kormányfő szerint nem kell egy teljesen új dolgot kitalálniuk, mert "Magyarországon egyszer már volt olyan, hogy valaki elment szakiskolába, néhány évet dolgozott, felnőtt fejjel leérettségizett, aztán még elmehetett egyébként akár főiskolára is". "Modern körülmények között, nem kommunista alapon", hanem európai, polgári alapon újra kell szervezni ezt az 1990 előtti rendszert - mondta.

A szocialisták "kliensei"

Az MSZP-s Harangozó Gábor a földpályázatokról kérdezte a miniszterelnököt, azon belül is arról érdeklődött, hogy ismeri-e a Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázata ügyében elrendelt, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által lefolytatott vizsgálat megállapításait.

Reagálásában Orbán Viktor azt mondta, a szocialisták "kliensei" mindig is a nagybirtokosok voltak, nekik adták olcsón az állami földeket, a mostani kormány azonban megtörte ezt a rendszert. A kabinet célja, hogy az állami termőföldeken minél több gazda jusson gazdálkodási lehetőséghez - jelentette ki az alapelvet, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a pályázati szabályokat mindenkinek be kell tartania.

A Hortobágyi Nemzeti Park ügyéről a miniszterelnök úgy tájékoztatott, hogy mivel jelenleg is vita van a nemzeti park és az ellenőrző, a Kehi között, a kormány még nem kapott zárójelentést az ügyben, az legkésőbb január 31-ig készül el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.12.09 07:16

Csak hajrá! Mert 2010 óta meredeken nőtt eddig...

Szégyen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

620829, 2014.12.09 07:13

van egy jó módszer...élősködői gyerektartást HATÁROZATILAG BESZÜNTETNI....az szülhessen aki rendelkezik hozzá anyagi potenciállal....ennyire egyszerű-
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

janus, 2014.12.09 06:52

igen biztosan..
azért szüntet meg 8 féle ellátást...
vagy minden gyerek focista lesz...
először..aztán gyep gondnok..aztán kapál az Orbán klónok földjén...

most kellene Ausztriába küldeni .....
politikai chip-tuning.....
nyomatékosabb érvelés kevesebb hülyeség....
Kádár-Gyurcsány-Orbán....
határ a csillagos ég.....tanúi vagyunk/leszünk a "feltámadásnak"..
szakértői kormány(ok) (ok)talanság lenne másra gondolni mint a közszolgálatára.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anti-unortodox, 2014.12.08 23:47

@unortodox: Te egy 30 ezüstös hazug kutya vagy!

"Jelenleg az oktatás a legrosszabbul fizetett területek közé tartozik Magyarországon. Az évek számával is csak enyhén növekszik a pedagógusok bére. Az főiskolai tanárok pedig közel annyit keresnek, mint az általános- és középiskolai igazgatók.


Hoffman Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön megkötött óraszámot és érezhetően magasabb fizetést ígért a tanároknak. A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérő oldal munkatársai megnézték: mennyit keresnek jelenleg a hazai oktatók.

Magyarországon az oktatás, képzés területén a havi bruttó átlagfizetés 166.500 Ft, ezzel a tanári pálya az ország egyik legrosszabbul fizetett munkaterületei közé tartozik. Egy általános iskolai tanár átlagfizetése ugyanis 167 ezer forint, a középiskolai tanárok ennél kicsivel többet, átlag 178.100 forintot keresnek. A legtöbbre a főiskolai/egyetemi oktatók számíthatnak, az ő átlagbérük 257.400 forint. A művészeti iskolák tanárai, tehát a zene- és képzőművészeti pedagógusok bére havi 154.800 forint. A legkevesebb a tanár asszisztensek fizetése: átlagosan 126.600 Ft.

Nézzünk meg néhány olyan foglalkozást is, amely az neveléshez, oktatáshoz kapcsolódik. Ma az iskolai nevelők átlagosan 138.800 forintot keresnek, az óvónők pedig 155.100 forintot. A speciális pedagógusok 163.800 forintra számíthatnak, a lektorok átlagbére pedig 250 ezer forint. Az iskolagondnokok, pedellusok mindössze 109 ezer forintot keresnek.

Érdekesség, hogy az iskolaigazgatók 267.400 forintos átlagbére alig több, mint a felsőoktatási intézmények pedagógusaié. Egy átlagos iskolaigazgató-helyettes pedig havi 230 ezer forintot keres.

A Fizetesek.hu munkatársai megnézték azt is, hogy az egyes korcsoportokon belül hogyan változnak a pedagógusi fizetések: a legtöbbet az 55 év feletti tanárok kapják, az ő átlagfizetésük 212 ezer forint. Minél fiatalabb egy tanár, annál kevesebbre számíthat. A 45-54 éves korosztály az oktatók körében 182.600 forintot keres, a 35-44 éves tanárok 161.500 forintra számíthatnak, a 25-34 évesek pedig átlag 138 ezer forintot kapnak."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.12.08 23:25

http://banditapolitika.blog.hu/2014/12/08/orban_viktor_csokken_a_szegenyseg_igen_nalad_vagy_nalam#comment-form
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html