Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sajátos ellentmondásra hívja fel a figyelmet a Reuters: hiába javulnak Magyarország gazdasági mutatói, a kormány, az országot irányító párt és a miniszterelnök, Orbán Viktor népszerűsége hanyatlik. A befektetők kezdik pozitívan értékelni a magyarországi befektetési lehetőségeket annak ellenére, hogy néhány évvel ezelőtt, még úgy látták: a Fidesz-kormány az alagútba viszi az ország gazdaságát.

Amikor az új magyar vezetés szkanderozni kezdett a Nemzetközi Valutaalappal és az EU brüsszeli irányítóival, a nemzetközi pénzpiaci szakértők azzal riogattak, hogy a gazdaságot ezzel szakadékba taszítják. Orbán azonban rácáfolt ezekre a vészjelzésekre - igaz, népszerűsége, úgy tűnik, fordított pályán halad. A nehéz időkben kitartottak mögötte pártja szavazói, ám most, amikor a dolgok kezdenek jobban alakulni, mintha elfordulnának tőle.

A Reuters ezután idézi a közvélemény-kutatási adatokat, amelyek ugyan még mindig a Fidesz vezetését mutatják, de a szélsőjobboldali Jobbik néhány százalékpontra megközelítette a kormánypártot. A fordulat megkeserítheti Orbán szája ízét, hiszen éppen azért akasztotta össze a bajuszát a nemzetközi szervezetekkel, mert nem akart olyan intézkedéseket hozni, amelyek megnehezítették volna az utca emberének életét.

Jól csinálta

Pedig a fordulat, amit végrehajtott a gazdaságban, figyelemre méltó. Az előző - szocialista - kormány kénytelen volt az IMF-hez fordulni segítségért, amikor 2008 szeptemberében az amerikai Lehman Brothers csődje után eltűntek a vevők a magyar államkötvények piacáról. (Az Orbán-kormány csak belengette, hogy újra az IMF-hez fordul.) Orbán vezetése alatt különadókat vetettek ki a bankokra és bizonyos szektorokra - a távközlésre, az energiaszolgáltatásra és a kiskereskedelemre -, amelyek segítségével sikerült a GDP három százaléka alá szorítani a költségvetési hiányt.

A magyar állampírok hozama az ország iránti bizalmat tükröző jó keresletnek köszönhetően viszonylag alacsony, az S&P hitelminősítő 2011 óta először javította a magyar adósságok besorolását - igaz, egyelőre csak a bóvli kategórián belül. Ehhez képest első látásra meglepőnek tűnik, hogy amit az utca emberétől hallani Budapesten.

Gazdagodik az elit

Lehet, hogy a gazdaság helyzete általában javul, ám ezt a kisemberek nem érzik. Úgy vélik, hogy a vezető elit csak a saját gazdagodásával törődik, lefölözi az eredményeket. Egy 75 éves hölgy, aki a kilencvenes években még a Fideszre szavazott, úgy látja, hogy csak egy szűk réteg él jobban az országban. Tölgyessy Péter, aki korábban a Fidesz parlamenti frakciójának tagja volt, most azt mondta az Inforádiónak adott interjújában, hogy történelmi változás küszöbéhez érkezhetett Magyarország.

Orbán népszerűségét megtépázták azok az újságcikkek, amelyekből kiderült, hogy számos Fidesz-vezető láthatóan lehetőségei felett él. Az érintettek családi kölcsönnel magyarázták, honnan van pénzük feltűnő jómódjukra. A jobboldali Heti Válasz szerkesztőségi cikkének szerzője arra panaszkodik, hogy a Fidesz elveszti a kapcsolatát a mindennapi valósággal. Eközben a Jobbik úgy tálalja magát a szavazóknak, mint a kormánypárt őszinte változatát, amely még nem volt hatalmon, így nem fertőződött meg a korrupcióval.

Mi jöhet?

Mindez, úgy tűnik, megindította a gazdasági szakértők fantáziáját. A Reuters szerint piaci megfigyelők attól tartanak, hogy a kormányfő elveszti a türelmét. Ha az erősödő gazdasági mutatók nem párosulnak a Fidesz népszerűségének javulásával, akkor a 2018-as választások közeledtével Orbán Viktor kísértést érezhet arra, hogy feladja a költségvetés fegyelmezett kézben tartását.

Erre utal, hogy magyar tisztviselők az elmúlt hetekben a 27 százalékos - nemzetközi összehasonlításban kiugróan magas - áfa lehetséges csökkentéséről kezdtek beszélni. Ez persze jó lenne a boltokban vásárol kisembereknek, ám lyukat ütne az állami bevételeken. A Fidesz romló elfogadottsága erősíti a népszerűségjavító, populista intézkedések bevezetésének veszélyét - vélik a Bank of America Merrill Lynch közgazdászai.