Orbán Viktor a magyar dolgozókat értékelte

Senki pénzére nem vagyunk rászorulva, az ország a saját lábán áll: a gazdaság motorját nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek hajtják - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, péntek reggeli Kossuth Rádióban elhangzott interjújában.
K. Kiss Gergely, 2017. december 22. péntek, 09:51
Fotó: MTI Fotó

A kormányfő az Index.hu szerint elmondta: egyáltalán nem tart attól, hogy jogállami fenntartások miatt uniós forrásokat tartsanak vissza Magyarországgal kapcsolatban, mivel világos jogrend van az EU-ban, és az nem teszi ezt lehetővé.

Orbán Viktor szerint az uniós pénz nem csodaszer, és nem ajándék: sokat fizetünk be, és komoly forrásokhoz jutunk. A nagy nemzetközi cégek komoly profitot termelnek az országban, a profit egy részét pedig elviszik. A nyugat-európai országok pedig keresnek rajtunk, ezért szerinte nem érdemes a magyaroknak "kalaplevéve, kezükben a kalapot szorongatva" állni. A magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül, a gazdaság motorja nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek - mondta Orbán.

Orbán: sikeresek lennénk EU-pénz nélkül is

Szerinte a gazdaságpolitikánk rugalmas, tehát bármikor tudna alkalmazkodni egy új helyzethez, ha például az uniós források rendszere megváltozna. Hogy most számol az uniós pénzekkel az ország, az természetes, de ha nem érkezne pénz, akkor a gazdaságpolitikánkat hozzáigazítanánk az új helyzethez.

Akkor is lenne növekedés, akkor is sikeresek lennénk - mondta. Az Index.hu szerint érdemes hozzátenni, hogy az uniós támogatások tartották életben magyar gazdaságot a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban - legalábbis azon tanulmány szerint, amelyet a KPMG és a GKI Gazdaságkutató készített a kormány megbízásából. A Napi.hu által feldolgozott tanulmány azt állítja: a támogatások nélkül csökkent volna a GDP, ráadásul a beáramlott 14 ezer milliárd forint ellenére a gazdaság versenyképessége romlott, a munkaerő elvándorolt.

Több frontos támadás vizionál Orbán

Orbán Viktor szerint Magyarország a déli határainál egész Európát védi: ebben az V4-ek és az osztrákok segítettek - más nem. Az anyagi teherből sem vállalt részt senki sem, miközben több ezer új rendőrt és határőrt kellett szolgálatba állítani és fizikai határvédelmet kellett kialakítani - idézi az MTI. Ezt mind a magyar állampolgárok adójából és költségvetésből tettük - fogalmazott a miniszterelnök.

Most úgy döntöttünk, jelentősebb pénzügyi segítséget nyújtanak a V4-ek Olaszországnak; minden elemzés azt mondja, hogy a következő években sok tízmilliós mozgás indul meg vagy erősödik fel Afrikából Európa irányába, ennek egyik útvonala Olaszországon vezet. Ezt le kell zárni és Olaszországot meg kell védeni. Ha Olaszországot nem tudjuk megvédeni, Európát sem tudjuk - magyarázta Orbán Viktor.

Ha valaki megtámadja Lengyelországot, az megtámadja egész Közép-Európát - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a magyar nemzet érdeke is, hogy szolidáris legyen a lengyelekkel, és világossá tegye, semmilyen uniós büntetés nem valósulhat meg velük szemben.

A lengyelek elsöprő többsége a bevándorlásról ugyanúgy gondolkodik, mint a magyarok - mondta Orbán Viktor.

A kép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.12.22 10:31

Úgy látszik, hogy ez a saját lábon állás az Orbán család szlogenje lett, miközben a népből kirabolt pénzt kapják. A magyar mellett uniós adófizetőkét is. Vajon mennyi munkát szereznének, milyen jövedelmük lenne, ha nem állami megrendelést, vagy nem állami alkalmazottként dolgoznának?
Ez ám az élet Babolcsai néni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.12.22 10:23

a munkaerő tömeges elvándorlása jelenleg a legnagyobb gátja a fejlődésnek, növekedésnek.

persze ez jó is lehet, ha a cégek nyafogás és ukrán munkaerőért könyörgés helyett elkezdik nevelni a hatékonyságukat gépesítéssel és jó szervezéssel.
így emelhetik a béreket is, ami az ország fejlődésének az alapja.

ha viszont behoznánk az olcsó ukrán munkaerőt, az csak arra lenne jó, hogy konzerválja az alacsony béreket, a szegénységünket, a cégek pedig elkényelmesedjenek és ne tegyék meg a hatékonyságnövelő lépéseket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.12.22 10:17

A magyar dolgozók is értékelték a boxost. A lábukkal.

Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html