Az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői is Orbán Viktortól akartak kérdezni az azonnali kérdések órájában. Az időzítés nem véletlen: a parlamenti szabályok szerint a miniszterelnöknek személyesen kell válaszolnia, ha halaszthatatlan közfeladata van, akkor kijelölhet válaszadót maga helyett - írja az Index.

A kérdező képviselő azonban ragaszkodhat ahhoz, hogy a miniszterelnök személyesen válaszoljon. A szabályok szerint a miniszterelnöknek a negyedik alkalommal mindenképp válaszolnia kell, és ez a bizonyos nap egyetlen azonnali kérdés (a jobbikos Volner Jánosé) esetében éppen ma jött el. Így az egész ellenzék arra készült, hogy Orbán bent lesz a teremben, és kérdezhetnek tőle.

Sorrendben ezeket a kérdéseket akarta feltenni az ellenzék:

Harangozó Tamás (MSZP): Szegényre lopott ország, avagy kinek a rokonát tisztelhetjük a törvénymódosításuk mögött?
Gőgös Zoltán (MSZP): Számíthatnak-e Önre a pápaiak Miniszterelnök Úr?
Vona Gábor (Jobbik): Terítsük ki a kártyákat! Mitől gazdagodik a miniszterelnök környezete?
Magyar Zoltán (Jobbik): Önöknek bármilyen árat megér a haverok kiszolgálása?
Mirkóczki Ádám (Jobbik): Meddig tűri még?

Orbán a fenti kérdésekre nem kívánt most válaszolni, a kabinetfőnökét, Rogán Antalt jelölte ki "halaszthatatlan közfeladata" miatt. Ám közben a miniszterelnök a terem bejáratánál, a függöny mögött várakozott. Az ellenzéki képviselők háborogva jelezték, hogy megvárják inkább, amíg belép a terembe a függöny mögött álldogáló miniszterelnök.

Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője az Index kérdésére azt mondta: A miniszterelnök a házszabálynak és a parlamenti hagyományoknak megfelelően járt el. Orbán Viktor folyamatosan ellátja a kormányzással kapcsolatos közfeladatait, és közben - a vonatkozó szabályoknak megfelelően - a parlamenti munkában is részt vesz" - további részletek az Indexen.