Az amerikai lapok közül a The New York Times Orbán elsöprő többséget szerzett, ellenőrzése alatt tartja Magyarország alkotmányát címmel közölte tudósítását, a The Washington Post szerzője, James McAulay Magyarország a miniszterelnök és a jobboldal hatalomban tartására szavazott címet adta riportjának.

A The Wall Street Journal szerzőpárosa - Drew Hinshaw és Kőműves Anita - Orbán Viktor magyar miniszterelnök megnyerte negyedik ciklusát is címmel jelentette meg összeállítását, a Politico című lap pedig Anna Bayer tollából azt emelte ki címében, hogy Orbán földcsuszamlásszerű győzelemmel biztosította be harmadik ciklusát.

A The New York Times szerint a kétharmad birtokában a Fidesznek "megvan a hatalma ahhoz, hogy megváltoztassa az alkotmányt, és még jobban akarata alá vesse a nemzetet". A The Washington Post emlékeztetett arra, hogy 2015 óta a magyar miniszterelnök fő üzenete "a migránsok démonizálása volt". Emellett a második világháború óta először fordult elő, hogy egy európai állam vezetője "egy zsidó pénzembert tett felelőssé a nemzet bajaiért".

A német Die Welt kommentárja szerint a magyarok "imádják a sikert, és még jobban imádják, ha olyasvalaki felett győzedelmeskedhetnek, akikről azt gondolják, hogy fölényben lévőnek hiszi magát". Ez a jelenség összefügg a "magyar kisebbrendűségi komplexussal, amelyben nem csak a magyar kormányfő szenved". A lap szerint a hangulatkeltésen alapuló politizálás, amelyet Orbán Viktor "mesterien" végez, nemigen ad teret a tényeknek. Magyarországon egyébként sem lehet már beszélni "valódi politikai vitáról", hiszen Orbán "alávetette országot és vezérdemokráciává tette" - áll a Die Welt kommentárjában.

Monarchia lehet Magyarország, az EU pedig sóhivatal

A lap szerint az Orbán választási sikere révén erősödő "keleti blokk" azzal fenyeget, hogy az EU az ENSZ sorsára jut, vagyis az értékekre vonatkozó egyetértés hiányában együttműködés helyett erőtlen, "fogatlan vitaklub" lesz. Akár azt is ki lehet mondani, hogy Orbán Viktor "az EU sírásója" akar lenni - írta a Die Welt, hozzátéve, hogy "az EU-t egy kishitű szellemiség buktatja meg".

A Süddeutsche Zeitung szerint Orbán uralma folytatódik, ami "Magyarországnak semmi jót, Európának pedig sok bosszúságot jelent", hiszen ez a "lélektelen stratéga a megosztás mestere", aki hazájában "mély árkokat" hozott létre a társadalomban, most pedig folytathatja országában "az úgynevezett illiberális demokrácia" kiépítését, és ezzel "beviheti Európába a megosztás baktériumát"

A Mladá Fronta Dnes cseh liberális napilap szerint Orbán Viktor akár élete végéig is hatalmon maradhat. A politikusból, akinek a kezében az ország minden hatalma összpontosul, most újra választott király lett. A magyarok királya - írta a lap.

A szlovák liberális Sme szerint már semmi sem áll Orbán útjában ahhoz, hogy még szorosabban a kezébe vegye a hatalmat, és levetkőzze még megmaradt politikai gátlásait, de ennek a győzelemnek a számláját generációk fizetik majd meg, és még nem biztos, hogy erre Európában kerül sor.

A kép forrása: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt