Orbán Viktor "az EU sírásója" akar lenni - lapszemle

A nemzetközi sajtó a kormánypárt elsöprő győzelmét emelte ki a magyar parlamenti választásról szóló tudósításokban, de foglalkoztak a kormány várható politikájával is - szemlézte a lapokat az MTI.
Domokos László, 2018. április 9. hétfő, 15:33
Fotó: MTI Fotó

Az amerikai lapok közül a The New York Times Orbán elsöprő többséget szerzett, ellenőrzése alatt tartja Magyarország alkotmányát címmel közölte tudósítását, a The Washington Post szerzője, James McAulay Magyarország a miniszterelnök és a jobboldal hatalomban tartására szavazott címet adta riportjának.

A The Wall Street Journal szerzőpárosa - Drew Hinshaw és Kőműves Anita - Orbán Viktor magyar miniszterelnök megnyerte negyedik ciklusát is címmel jelentette meg összeállítását, a Politico című lap pedig Anna Bayer tollából azt emelte ki címében, hogy Orbán földcsuszamlásszerű győzelemmel biztosította be harmadik ciklusát.

A The New York Times szerint a kétharmad birtokában a Fidesznek "megvan a hatalma ahhoz, hogy megváltoztassa az alkotmányt, és még jobban akarata alá vesse a nemzetet". A The Washington Post emlékeztetett arra, hogy 2015 óta a magyar miniszterelnök fő üzenete "a migránsok démonizálása volt". Emellett a második világháború óta először fordult elő, hogy egy európai állam vezetője "egy zsidó pénzembert tett felelőssé a nemzet bajaiért".

A német Die Welt kommentárja szerint a magyarok "imádják a sikert, és még jobban imádják, ha olyasvalaki felett győzedelmeskedhetnek, akikről azt gondolják, hogy fölényben lévőnek hiszi magát". Ez a jelenség összefügg a "magyar kisebbrendűségi komplexussal, amelyben nem csak a magyar kormányfő szenved". A lap szerint a hangulatkeltésen alapuló politizálás, amelyet Orbán Viktor "mesterien" végez, nemigen ad teret a tényeknek. Magyarországon egyébként sem lehet már beszélni "valódi politikai vitáról", hiszen Orbán "alávetette országot és vezérdemokráciává tette" - áll a Die Welt kommentárjában.

Monarchia lehet Magyarország, az EU pedig sóhivatal

A lap szerint az Orbán választási sikere révén erősödő "keleti blokk" azzal fenyeget, hogy az EU az ENSZ sorsára jut, vagyis az értékekre vonatkozó egyetértés hiányában együttműködés helyett erőtlen, "fogatlan vitaklub" lesz. Akár azt is ki lehet mondani, hogy Orbán Viktor "az EU sírásója" akar lenni - írta a Die Welt, hozzátéve, hogy "az EU-t egy kishitű szellemiség buktatja meg".

A Süddeutsche Zeitung szerint Orbán uralma folytatódik, ami "Magyarországnak semmi jót, Európának pedig sok bosszúságot jelent", hiszen ez a "lélektelen stratéga a megosztás mestere", aki hazájában "mély árkokat" hozott létre a társadalomban, most pedig folytathatja országában "az úgynevezett illiberális demokrácia" kiépítését, és ezzel "beviheti Európába a megosztás baktériumát"

A Mladá Fronta Dnes cseh liberális napilap szerint Orbán Viktor akár élete végéig is hatalmon maradhat. A politikusból, akinek a kezében az ország minden hatalma összpontosul, most újra választott király lett. A magyarok királya - írta a lap.

A szlovák liberális Sme szerint már semmi sem áll Orbán útjában ahhoz, hogy még szorosabban a kezébe vegye a hatalmat, és levetkőzze még megmaradt politikai gátlásait, de ennek a győzelemnek a számláját generációk fizetik majd meg, és még nem biztos, hogy erre Európában kerül sor.

A kép forrása: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2018.04.10 09:38

@MMM108WWW: "Tudod régen mondta egy cigány lesztek ti fehér emberek még a mi cselédjeink és ha ilyen arány lesz ,hogy 1-2 magyar 4-5 cigány születik akkor arra tartunk."

Nem lesz ilyen papa, genetikailag kizárt, hiába kerülnek többségbe. Max káosz, fosztogatás, anarchia... ez lesz, ha 80% cigány lesz.

@MLB2018: azért mond valamit papa, ez nekem is mindig feltűnik mikor autózom az országban (elég gyakran fordul elő):

@MMM108WWW "Nézzen szét az országba,mit lehet látni akár egy építkezés ,útépítés nem lát fiatalokat,mert a kemény munka nem fekszik nekik.Mindegyik a gép előtt ülve akar pénzt keresni."

Bármelyik tizen- huszonéves taknyossal beszélgetek, mind személyi edző, informatikus-programozó meg bróker akar lenni papa... nehéz ügy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.04.10 09:16

@MMM108WWW: Aha. Az europaiak nem akarnak dolgozni, a bantu haverjaid sztahanovisták. :))
Naon hülyének tűnsz. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.04.10 09:13

@Abbe: "tanulmány elkészült és Merkel tudomásul vette..."
Úgy látszik te tényleg annyira hülye vagy, elhiszed azt, hogy a migri haverjaidat dolgozni csalogatják. :))))
Öregségedre lettél ilyen bégető megvezetett birka?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2018.04.10 08:33

@MLB2018: " Az ilyen propaganda szöveget a hozzád hasonló mélyhülyéknek találják ki."

A stílusod mit sem változott hülye jobber, de hát legyen.

A tanulmány elkészült és Merkel tudomásul vette...
Hogy a felvetésre adott válasz helyes lesz e azt majd az idő eldönti,de te csak
háborogj tovább:)))

A kiindulás az volt, hogy ha a törököket meg tudták tanítani nagy német cégeknél dolgozni, akkor másokat is meg lehet.

A görög és spanyol fiatalok nem játszanak ebben a kérdésben, mert a munkához való viszonyuk németek számára nem elfogadható.
Amennyiben a görögök dolgozni akarnának megtehetnék.
De hozzászoktak ahhoz, hogy a turizmusból úgy ahogy megéltek, és pl. a tisztviselői kar hozzászokott a sokadik havi illetményhez...

A magyar fiatalságot nem kell hívni, mennek azok maguktól is ebből a tejjel mézzel folyó orbáni Kánaánból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2018.04.10 08:33

@MMM108WWW: ",útépítés nem lát fiatalokat,mert a kemény munka nem fekszik nekik"

Nem inkabb a piacgazdasgal van valami problema?
LEhet ha nagyobb berek lennek a ketkezi munkasoknal mint a szamitogepet potyogtetonel akor talan vonzobb volna, de mit varunk egy olyan vilagtol ahol egyse yuotuberek miliokat keresnek csak azal hogy posztolbak mig a szakmunkasok letminimum korul keresenek? Ahol a minosegi gabona ara szinte semivel sem tobb mint a nagytermesu de ertektelen(meg takarmanynak sem jo) GMO-s gabona aranal.
Olyan rendszerbbe ahol a termek (uborka,paradicsom,fokhagyma,...) minoseget anak enyesege, merete, szine hataroza meg es nem az ize.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html