A miniszterelnök értesítette Barrosót arról is, hogy nem jelöl harmadik alelnököt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetésébe mindaddig, amíg nem jár le Simor András elnök mandátuma. Orbán Viktor ugyancsak tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét azokról az intézkedésekről, amelyek az Európai Bizottságnak, az Európai Központi Banknak és a Nemzetközi Valutaalapnak a magyar jegybanktörvényhez fűzött megjegyzései nyomán történtek.

Értesítette egyebek mellett arról, hogy az EU-ban Magyarország ellen indított kötelességszegési eljárás kapcsán a kormány két törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek. Ezek közül azt, amely szerint nem kerül sor az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonására, az Országgyűlés már el is fogadta. Másik indítványával a kormány módosítani kívánja a jegybanktörvényt. A parlament várhatóan hamarosan elfogadja a módosításokat, biztosítva ezzel a kötelességszegési eljárás során felmerült összes kérdés megfelelő kezelését.

A miniszterelnök kitért a levélben arra is: arra számít, hogy a gazdasági kérdésekért felelős parlamenti bizottság elnöke kijelenti, hogy a jegybankelnök mandátumának lejártáig nem kezdeményezi újabb tag kinevezését a Monetáris Tanácsba.