Orbán Viktor ma is témát adott a külföldi lapoknak

A magyar kormány menekültpolitikájáról is írnak a szombati osztrák és német lapok. A cikkírók szerint Orbán Viktor kormányfőnek a "menekültvitával" belpolitikai céljai is voltak, ugyanakkor a Die Presse szerint "sajnos igaza van", mert nem lehet egyszerre irgalmas szamaritánust játszani és egyúttal tízezreket átjuttatni Németország fele, mint Ausztria.
MTI, 2015. szeptember 26. szombat, 19:11
Fotó: Napi.hu

Németországban a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a magyar kormány menekültpolitikájáról közölt elemzést szombati számában. A Nem szép, de nem helytelen címmel, Magyarország kerítése és Orbán egyoldalúsága alcímmel megjelent írásában Stephan Löwenstein egyebek között kiemelte: amikor Orbán Viktor erkölcsi imperializmust vet Angela Merkel német kancellár szemére, akkor a hazai közönségnek is szól. A magyarok elnyomásán mesterkedő imperialisták elleni küzdelem Orbán egyik legkedveltebb retorikai eleme, bár eddig Bécs, Moszkva és Brüsszel volt az imperialisták székhelye, és "Berlin viszonylag új ebben a sorban" - jegyezte meg a FAZ szerzője.

Voltak belpolitikai célok

A kormányfőnek a "menekültvita" más vonatkozásait tekintve is voltak belpolitikai céljai - írta Löwenstein, megemlítve a szerinte "sugalmazó" kérdéseket tartalmazó nemzeti konzultációt, amellyel kapcsolatban kifejtette, hogy az akció révén a Fidesz a választói támogatottságról szóló felmérésekben és a hitelességben megmutatkozó "súlyos válságból" kiemelkedve visszaszerezte a "belpolitikai napirend" fölötti ellenőrzést.

Megjegyezte: a "kiélezett kampány" egy politikai párt számára "legitim eszköz", ugyanakkor Magyarországon jogosan zajlik éles vita arról, hogy ezt a kampányt nem a párt, hanem a kormány vezette és az adófizetők finanszírozták.

A FAZ szerzője hozzátette: mindennek következtében Németországban az a felfogás alakult ki, hogy Orbán "mindenekelőtt populista" módon kezeli a menekültkérdést. Ez azonban téves felfogás, mert ugyan a kormányfő tevékenysége korántsem annyira szilárd alapozású és következetes, mint ahogyan azt láttatni szeretné, de főleg a "megbotránkozást" kiváltó intézkedései már régóta hangoztatott meggyőződéséből fakadnak, és ezek az intézkedések nem igazolják a vele és kormányával szemben megfogalmazott súlyos vádakat, az összevetés a nemzetiszocializmus korszakával pedig "képtelenség".

A röszkei határátkelőnél történtekkel kapcsolatban hozzátette: "a Németországban sugárzott képeken legtöbbször nem mutatják meg", hogy a vízágyú és a könnygáz "nem békés tüntetők ellen irányult, hanem egy olyan tömeg ellen, amelyből köveket és betondarabokat dobáltak, aminek következtében kéttucat rendőr megsérült".

Valamilyen irányban el kell mozdulni

Orbánnak sajnos igaza van - olvasható a Die Presse című osztrák lap szombati számának kommentárjában, amely szerint Bécs pozíciója nem tartható, hiszen nem lehet egyszerre irgalmas szamaritánust játszani és egyúttal tízezreket átjuttatni Németország fele. A szerző, Rainer Nowak úgy véli, hogy Ausztria az uniós jogot ugyanúgy megszegi, mint Magyarország, csak mindezt elegánsabban teszi.

A cikkíró úgy látja, hogy Ausztria nem maradhat örökké - Michael Häupl Bécs főpolgármesterének szavaival élve - az a hely, ahol a menekültek útközben meguzsonnáznak. Vagy valóban lezárulnak a határok, ez rövid távon az uniónak kevésbé, azonban a balkáni államokban lévő menekülteknek katasztrófa lenne, vagy felkészül az ország arra, hogy pénzt, iskolát, infrastruktúrát és a szociális ellátásokat más kultúrából származó emberekkel megosszon - írja a cikk szerzője, aki szerint természetesen van középút, azonban valamilyen irányban el kell mozdulni.

Persze hogy van felső határa annak, hogy Ausztria szervezetileg és kulturálisan hány embert tud befogadni, azonban azt, hogy ez a határ hol van, egyelőre nem tudni - írja Rainer Nowak. Úgy véli, lassan itt az ideje annak, hogy a szakértők összeüljenek, és átgondolják ezt, mivel a németországi menedékkérők többen vannak, mint ahányat az ország be tudna fogadni.

Másra hárítani a hibát

A Der Standard című osztrák liberális lap online felületén megjelent véleménycikk szerint a magyar miniszterelnök arra akarja használni a menekültkérdést, hogy megerősítse a tekintélyelvű hatalmát, és az egész unióban aláássa a liberális demokráciát. Hans Rauscher szerint Orbán csupán úgy tesz, mintha összezavarodna az uniós szabályoktól, mindezt pedig azért, hogy a hibáját másra tudja áthárítani.

A szerző szerint Orbán nem tartja be a schengeni és a dublini szabályozást, hiszen először a menedékkérőket teljesen távol akarta tartani, mikor ez nem sikerült, akkor rosszul bánt velük, majd tovább küldte őket Ausztria irányába. A cikk szerint az uniós szabályozásnak, vagyis az érkezők regisztrálásának egyáltalán nem tesz eleget Magyarország. Csak arra lehet következtetni, hogy a magyar kormányfő káoszt akar teremteni - írja Rauscher, bár elismeri, hogy Magyarország különösen nehéz helyzetben volt és van jelenleg is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2015.09.27 20:57

@libamaj:
"Csak megjegyzem a magyarok katonákat küldtek a határra és minden eddiginél több migráns haladt át az országunkon."

Erre majd akkor térj vissza, ha elkészült a 4 méteres kerítés!
Röszkénél ahol már áll hányan jöttek át?
50-en, 100-an? Azok is mennek a dutyiba, vagy ki lesznek toloncolva...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

libamaj, 2015.09.27 20:16

@na4: Csak megjegyzem a magyarok katonákat küldtek a határra és minden eddiginél több migráns haladt át az országunkon.
Akkor?
Az egész menekülthelyzet de a görög probléma is arra világít rá az Orbán- féle nemzetek Európája csőd.28 tagország 30 félét akar.
Ha modern szövetségi unió működne egységes haderővel,külpolitikával,központi irányítással már rég megoldódnának ezek a bajok.Így meg folyik az iszapbirkózás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.09.26 22:21

a menekültkérdés legegyszerűbb megoldása az lenne, hogyha elkezdenék visszaszállítani őket azokba az országokba, amik határosak azzal, ahonnan elmenekültek. a szíreket törökországba, az afgánokat vissza a helyükre, az afrikaiakat meg afrikába a szomszédos államokba. egyből nem indulnának el többezer eurót elköltve az európai piknikre...

azokat az országokat, amiket meg sújt a szomszédos ország polgárháborúja meg kell támogatni pénzzel. eu-usa ezt képes megoldani, az oroszok meg kínaiak úgyse adnának, pontosabban fogalmazva ők nem adnak az ilyenre. egy menekült irodát is fenntartanék, ahol vízumot igényelhetnének. aki kap vízumot, az meg 100 dollárból mehet oda, ahova befogadták. ez a sáska üzemmód ez egészen biztos nem normális, de az se, hogy keresztülgrasszálnak országhatárokon, ott meg nem lőnek rájuk. minek akkor a határőrság, ők pontosan mit is csinálnak, amikor nem a határt őrzik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bszabii, 2015.09.26 21:46

Ezek az Európa tagadók nemhogy segítenének a kerítést építeni, embereket küldeni a határhoz, meg rendezni a Szír helyzetet. De nem, kvótáznak, és közben özönlenek befelé. Én megküzdök minden egyes forintért, befizetem a számlákat, adózok, nevelem a gyerekemet, és nehezen jutok egyről a kettőre, mert egy fillér támogatást nem kapok. Ezekre meg költik a milliárdokat, majd lakást kapnak, munkát, ingyen tanítják őket... Szörnyű! Már hallom, Finnország hideg nekik! Bazz! Egy darabot nem akarok itt az országban látni. Félre értés ne essék, sajnálom őket, de azért álljon már meg a menet! Mindent vissza kell paterolni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.09.26 21:05

Ez a FA.Z még mindig velünk foglalkozik? Nem a végül hozzájuk, és nem hozzánk érkező migránsok százezreivel, millióival kéne? Ja értem, mint a Titanic zenekara: ők csak ezt az egy nótát tudják, hát őrjöngve játsszák, akkor is amikor már bokáig ér a víz a táncteremben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html