Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A lengyelek nem fordultak meg, ha nem mi a németeknek mi azt javasoltuk, hogy a kettőt ne tárgyaljuk együtt. Erről állapodtunk meg Lengyelországgal. Nekünk ez a megoldás továbbra is, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a két dolgot külön kell tárgyalni

- nyilatkozta a lengyelek fordulatáról a miniszterelnök, aki jelezte, hogy csak a jogi garanciákban, márpedig a lengyelek feltétele is az, hogy egy külön dokumentumban ezeket fixálják. Arról, hogy a magyar tárgyalási stratégia majd erre mehet rá, már a vétó utáni napokban részletesen megírtuk. Az viszont meglepő, hogy Lengyelország önállóan lépett erre az útra.

Orbán szerint ez logikus is, mert politikai, elvi, nézetbeli különbségeket nem lehet gazdasági kérdésekkel egybe kötni.

Az a megoldás, amit a lengyel miniszterelnök-helyettes jelentett be tegnap este, a gyakorlatban nem fog működni és átmenni" - véli a miniszterelnök, aki szerint a jogállamisági mechanizmus arról szól, hogy a nem befogadáspárti országokra erőltessék a migránsok befogadását. Korábban, amikor a magyar kormány lehetséges tárgyalási stratégiájáról írt a Napi.hu a vétóról szóló vitában, ezt az érvrendszert mondták a leggyakrabban a fideszes forrásaink, vagyis külön passzust akarnak beépíteni a mechanizmusba, amely ezt kiveszi a jogállamisági kritériumok közül, igaz, a dokumentumnak eleve nem része a migráció.

Az elmúlt napokban feszültebb lett a kormánypártok viszonya a brüsszeli és a néppárti vezetőkkel. Erre példa a Deutsch Tamás ellen indult kizárási eljárás is. Ennek kapcsán a Kossuth Rádión folytatott interjúban a kormányfő azt mondta, hogy Manfred Weber frakcióvezetővel egyre nehezebb közös nevezőre jutni, mert a politikus azt mondta, hogy ha "Magyarországon jogállam van, akkor fogadja el a kormány a feltételrendszert", de "mi nem vagyunk hülyék, látjuk, mire megy ki a játék", ami a miniszterelnök szerint egyértelműen a migráció ráerőltetése az országra.

Szájer József EP-képviselő és Fidesz-alapító héten kipattant botrányára is kitért, mi szerint "elképzelhetőnek" tartja, hogy ez része a vétóvita nyomásgyakorlásának, de szerinte nincs kapcsolat a gazdasági vita és a napvilágra került szexbotrány és bukás között.

A helyreállítási alap és az új hétéves költségvetés kapcsán egy másik magyar aggályt is megemlített. Orbán Viktor szerint ugyanis nem jó, hogy a tagállamok hitelt akarnak felvenni, amit közösen törlesztenek majd: "ha tehetném, Magyarország ebben nem venne részt" - fogalmazott. Kockázatosnak tartja, ha egy tagállam fizetésképtelenné válik, akkor a többieknek kell helyettük állni a költségeket. "Ez egy szolidaritási gesztus, a nálunk rosszabb helyzetben lévő tagállamok felé, ezért fogadjuk el" - ismertette álláspontját, és szerinte most a vétó és a jogállamisági vita azon pontját nem értik Brüsszelben, hogy az erőltetett Magyarország elleni támadás miatt kerülnek nehezebb helyzetbe a déli tagállamok, akiket a járvány és a válság is jobban súlyt.

"Őmiattuk nem lesz pénz, nem mi miattunk" - mondta a miniszterelnök a konfliktusról, mert szerinte a jogállamisági feltételt elváró tagállamok rontják a rászoruló országok helyzetét, nem az ellenálló magyar-lengyel tandem. Valamint szerinte nem is ez az igazán nagy pofon, amit az Európai Unió kapott, hanem a brexit, amit össze is kapcsolt a vírushelyzettel, mert a britek megkezdik a tömeges oltásokat - először az egészségügyben - a jövő héten.

Szerinte jelzésértékű, hogy a Pfizer koronavírus elleni oltóanyagát először az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában kezdik el szétosztani, miközben az EU-ban még engedélyeztetésekre kell várni. Itt úgy látja, hogy jól jártak a britek, mert már külön útra léphettek. Magyarország kapcsán arról beszélt, hogy akárhogyan is, de lesz vakcina, amit elosztanak, ennek a regisztrációját már most elindították.

Szóba hozták ezek után azt, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt csütörtökön, hogy akár már a napokban elérhetjük a járványcsúcsot és hétfőn döntenek az esetleges új vagy enyhített járványügyi intézkedésekről. Orbán Viktor még egyelőre nem tudja, hogy milyen állapotok lesznek, de azt elmondta, hogy a járványügyi szakemberek tiltakoznak bármilyen enyhítés ellen.