BUX
39138

Orbán Viktor: rendelt ideje van az elégtételnek is

"Mi célszemélyei voltunk a titkos nyomozásoknak" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök egy jobbikos képviselő kérdésére reagálva az Országgyűlésben.

Inforádió, 2015. március 18. szerda, 09:08

A kormányfőt az azonnali kérdések során a jobbikos Mirkóczki Ádám kérdezte arról, igaz-e Simicska Lajos, a Közgép tulajdonosának, az APEH egykori elnökének vádja, amely szerint a kormányfő katona-korában együttműködött a III/4-es főcsoporttal, mire Orbán Viktor úgy fogalmazott: amit legszívesebben mondana, azt nem mondhatja.

"És amit szívem szerint tennék azokkal, akik sunyi módon gyanúsítgatnak, azt meg nem tehetem. Nem mondhatom és nem tehetem, mert a népnyelv erőteljes kifejezéseit és a népi elégtétel bevett módszereit kerülnie kell a miniszterelnöknek, pedig kedvem lenne hozzá és igény is volna rá. De kerülni kell az ilyesmit a miniszterelnöknek amíg az ország élén áll. De ez nem tart örökké. Mindennek rendelt ideje van, az elégtételnek is."

"Mifelénk az ilyesmit nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani" - hangsúlyozta a miniszterelnök, majd nevetségesnek nevezte a hallottakat. Az ellenzéki képviselő újabb kérdésére azonban a következőket tette hozzá:

"A valóság az, hogy éppen fordítva állnak a dolgok, mint ahogy ön mondta. Mi itt célszemélyei voltunk a titkos nyomozásnak, a valóság az, hogy bennünket zaklattak, bennünket hallgattak le, ránk telepítettek ügynököket és bennünket gumibotoztak. A valóság az, hogy mi alapítottuk az első kommunistaellenes szervezetet és büszkék lehetünk és büszke is vagyok arra, hogy 25 évet tettem bele abba, hogy a kommunisták még felvizezett, hosszúlépéses formában se térhessenek vissza."

A miniszterelnök a kommunizmus elleni küzdelmet erkölcsi indíttatásúnak nevezte, utalva arra, hogy erkölcsi kötelesség teljesítéséért nem járhat előny.