Orbán Viktor Schengen 2.0 tervet készített

A határok erőteljesebb védelmére és a schengeni rendszer megerősítésére tett javaslatot az Európai Unió országainak a magyar kormány a miniszterelnök által bejelentett tízpontos akciótervben - tájékoztatta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az MTI-t.
MTI, 2016. április 15. péntek, 20:21
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor a Demokrata Centrumpártok Internacionáléjának (CDI) lisszaboni tanácskozásán hozta nyilvánosságra a Schengen 2.0 tervet, amely a menekültügyi rendszer reformjával szemben a határok megvédésére helyezi a hangsúlyt. Az államtitkár szerint az akcióterv válaszreakció az Európai Unió elhibázott javaslatára.

Az akciótervet a következő napokban a visegrádi országoknak és a többi EU-s miniszterelnöknek is elküldik. A kormányfő szerint világossá kell tenni az EU számára: "az nem megy - mint ahogyan a bizottság javaslatában olvasható -, hogy valaki Brüsszelben eldönti, hogy az EU országainak a demográfiai és gazdasági problémáikat bevándorlással kell megoldani".
"Mi azt gondoljuk, hogy vannak olyan országok az unióban, amelyek így akarják megoldani a problémáikat, és vannak, amelyek másképp" - mondta Orbán Viktor, jelezve, hogy Magyarország az utóbbiak közé tartozik, mert nem migránsokkal, hanem család- és gazdaságpolitikával akarja orvosolni a gondokat.

A Fenntartani és megerősíteni alcímet viselő dokumentum szerint a bevándorlásról szóló döntéseknek nemzeti hatáskörben kell maradniuk. Dömötör Csaba államtitkár ezt azzal magyarázta, hogy tapasztalataik szerint Európa számos kormánya a gazdasági és a népesedési problémákat bevándorlással oldaná meg, és lehetőségként tekint arra, azonban Magyarország ezt vitatja. Kiemelte azt is a pontok közül, hogy nem lehet bevezetni semmilyen kötelező és automatikus eljárást a bevándorlók szétosztására.

Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány elutasítja a kötelező betelepítési kvótát - szögezte le, hozzátéve: ezt azért tartották fontosnak rögzíteni, mert a kényszerbetelepítések ügye újra és újra napirendre kerül, és Brüsszel felgyorsította a bevezetéssel kapcsolatos előkészületeket.

Az államtitkár fontosnak nevezte azt is, hogy a magyarok nemet mondjanak az EU ésszerűtlen és veszélyes javaslatára.
"Ha nem állítjuk meg Brüsszelt egy sikeres népszavazással, akkor a fejünk fölött hoznak majd olyan döntéseket, amelyek évtizedekre meghatározhatják Európa és Magyarország sorsát."

A dokumentum alapvetően célokat fogalmaz meg, és további egyeztetésekre van szükség a részletszabályok megalkotása érdekében.

Az akcióterv a már meglévő uniós és schengeni jogszabályok, továbbá a dublini rendszer tényleges érvényesítését szorgalmazza, és a határregisztrációs rendszer, valamint a külső határokon átlépők biometrikus azonosítójának kötelező rögzítése területén fogalmazza meg a fejlesztés igényét.

A csomag tartalmazza azt is, hogy a menekültügyi eljárásokat az EU területén kívül, zárt és őrzött hotspotokon kell lefolytatni, az uniónak pedig pénzügyileg hozzá kell járulnia a megfelelő körülmények és a biztonságos hotspotok kialakításához. Ugyancsak a dokumentum eleme, hogy az illegális migránsokat vissza kell küldeni a biztonságos származási vagy tranzitországokba; a visszafogadásra és visszatérésre vonatkozó megállapodásokat pedig a származási és tranzitországokkal kell megkötni, és velük együttműködve kell érvényre juttatni.

A kormányzati javaslat a harmadik országok együttműködési készségétől tenné függővé az uniós politikák alakulását, emellett pénzügyi és egyéb támogatásokat javasol az elsődleges célországok, valamint a nyugat-balkáni országok számára.
Szintén az akcióterv része egy közös európai lista létrehozása a biztonságos harmadik országokról, és ezzel összefüggésben a dokumentum azt is megjegyzi, hogy figyelembe kell venni, hogy számos biztonságos ország átszelése után a menedékkérők nem állnak konkrét fenyegetettség alatt.

A kabinet azzal indokolta a csomagot, hogy Magyarország hozzá szeretne járulni ahhoz a párbeszédhez, amely az Európát érintő problémák valódi jellegének és dimenziójának megértéséhez vezethet, hogy így mindenki számára elfogadható megoldások születhessenek.

A tízpontos akcióterv megtalálható a kormány honlapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2016.04.16 07:30

Kár, hogy pl. a németek pont azért élnek ilyen jól mert Ők vezető poziciókban magas fizetést kapnak a bevándorlők (kelet európa, törökök, menekültek stb stb) meg elvégik olcsón a derogáló munkákat mint pl éttermek üzemeltetése, takaritások gyárak müködtetése stb.

Ami a demográfiai dolgot jelenti a magyar a legkevésbé szaporodóképes és a leg legatyásodottab nemzetek között van Európában. Vagyis így is úgyis ellepnek majd minket a különböző bőrszinü menekültek csak éppen német állampolgárok lesznek nem magyarok ráadásul occsón veszik majd meg a telkeket, ingatlanokat...

Viktorkám akármit csinálsz ezek jönnek, egyébként meg itt voltak pár száz évig a törökök mégsem lettünk muszlimok, szóval megint egy kamu paráztatás egy nem létező problémáról, inkább a 2 millió mélyszegény sorsával kellene foglakoznod ami a Te dilettáns kormányod szégyene !- lenygeleknél, szlovákoknál fele ennyien vannak és Magyarország egy az egyben a balkán szintjére süllyedt !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html