Huszonhárom napja hirdettük ki a veszélyhelyzetet, azóta csak ezzel foglalkozom. Az orvosaink kiválóak, az ápolók állják a helyüket, kötésig állnak a munkában. Mindenkinek nehéz most - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli interjújában az Infostart.hu beszámolója szerint. Most még az elején vagyunk, a nagy roham még előttünk van, erre készülünk most fel - fogalmazott a kormányfő.

A koronavírus-járvány miatti, jelenleg érvényes kijárási korlátozások nagyszombatig (április 11.) érvényesek. A kormány szerdáig meglátja, húsvétkor mit lehet tenni az érvényben lévő kijárási korlátozással. Húsvét után egy olyan rendszert kell megalkotni, ami a vakcina kifejlesztéséig tart - tette hozzá Orbán. Szavai szerint "ha a kényszer rávisz, akkor megtesszük, de érzem, hogy ez természetellenes".

Szavai szerint "ismeretlen ellenséggel állunk szemben", de vannak olyan emberek, akiknek le kell győzni a félelmüket, "én ilyen emberekkel dolgozom együtt". A félelmüket legyőző emberek közé tartoznak a papok, a rendőrök, az orvosok.

Az egészségügyi dolgozókból "katonák" lesznek

Szombaton a kormány járványügyi akciótervet fog bejelenteni, érkezik egy "járványügyi alap" és 500 ezer forintnyi pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók még ebben az évben - jelentette be a politikus.

Az úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási terv arról szól, hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani, amikor tömegessé válik a koronavírus-fertőzés. A törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük.

Eddig 110 kollégiumot foglaltak le - ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni - és 58 hotelt - ezek 5661 ember elhelyezésére alkalmasak -, továbbá szolgálatba van állítva 3543 gépjármű, és 203 770 ember étkeztetésére vannak felkészülve. Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára - mondta Orbán Viktor az MTI szerint.

Segélyt nem fognak fizetni az embereknek

A munkahelyek megtartásáról elmondta, ezt a válságot "kaptuk a nyakunkba", de "mi nem védekezni akarunk, hanem támadni". A célok nem változtak, csak "máshogyan kell őket elérni", de a segély alapú gazdasághoz nem fog Magyarország visszatérni.

A jövő kedden érkezik a négy fejezetből álló gazdaságélénkítési akcióterv, amelynek egyik része a munkahelymegőrzés, a másik a munkahelyteremtés lesz.

Annyi munkahelyet akarunk teremteni, amennyit a vírus elpusztít.

A büdzsé átalakításával kapcsolatban azt mondta, "egyedül sosem lehetsz elég okos", így segítséget kér, konzultál, hetek óta folyik a 2020-as és a 2021-es költségvetés átírása, de most egy akciótervre van szükség leginkább, amivel hétfőre kész lesznek, kedden bejelentik.