Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A Munka törvénykönyv módosítása semmilyen összefüggésben nincs a munkaerőhiánnyal" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kormányinfón. Szerinte azért kellett módosítani a szabályokon, mert sok ember szenved attól elsősorban a kkv-szektorban, hogy stikliket kell alkalmazni, ha túlórát akar elrendelni. "Ez egy általános panasz, ebben segít a változás" - fogalmazott a miniszterelnök.

Nem mérlegeli a törvény újabb módosítását, visszavonását, mert a döntés meghozatala előtt már mindent szempontot mérlegelt. Szerinte egy jó törvényről van szó, amivel valaki él, valaki pedig nem. Egy szakszervezet például már azt kérte a Tescótól, hogy ne alkalmazza a 400 órás túlórakeretet. A boltlánc tanulmányozza a javaslatot, egyúttal közölte, hogy a jelenlegi 250 órás keretet sem használja ki minden dolgozójánál.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy új növekedésösztönző lépések jöhetnek. Január második felére összehívott egy gazdasági tanácsot, ahol olyan gazdaságnövekedést támogató intézkedésekről akarnak dönteni, amelyek segítségével a 4 százalékos gazdasági növekedést egy kedvezőtlen környezetben is meg lehet célozni. "Ha nem hozunk új gazdaságnövekedést támogató intézkedéseket, akkor 3,9 százalék lehet az idei növekedés. Ez a pénzügyminiszter álláspontja" - mondta a miniszterelnök.

Beszélt a kormányfő Matolcsy György jegybank elnök sorsáról is, akinek 2019 márciusában lejár elnöki mandátuma a jegybankban. Orbán Viktor szerint a jelöléssel kapcsolatban nem várható meglepetés. Dicsérte is Matolcsy György munkáját, szerinte neki is köszönhető, hogy 4,6 százalékos lesz a GDP-növekedés, 71 százalékra csökkent az államadósság, a hiány 2 százalék alatt maradt, a lakosság fogyasztása pedig 6 százalékkal bővült.

"Olyan gazdaságot akarunk elérni, amely a teljes foglalkoztatottságból indul ki. Vagyis 4,5-5 millió munkahelyre tervezünk. Illúzió, hogy egyre több munkavállalóval lehetne növelni a gazdaságot. Ennyien vagyunk, az ország lakossága véges, és sem migrációt, sem több vendégmunkást nem szeretnénk foglalkoztatni" - vélekedett a kormányfő.