Orbán Viktor a hétfőn kihirdetendő alaptörvényt a magyar újjászületés legfontosabb dokumentumának és Európa legmodernebb alaptörvényének nevezi a Magyar Nemzetben megjelent írásában.

A miniszterelnök szerint más-más célból, de mindenki alkotmányozni akart, vagy szeretett volna az elmúlt húsz évben, a magyarok azonban 2006-ban ébredtek rá Magyarország védtelenségére és arra, hogy ennek alapvető oka az erőtlen, átmeneti alkotmány.

Éppen a 2006-os események tették világossá a magyarok számára, hogy az alkotmányunk - az összes módosításával együtt is - kudarcok alkotmánya, amely nem képes megvédeni minket semmitől - idézte a kormányfő szavait az Inforádió.

Orbán szerint az elmúlt húsz év bebizonyította, hogy csak az válhat erőssé, akinek van önbecsülése. Arra a kérdésre tehát, hogy mi születhet újjá az alaptörvény által, a válasz az, hogy a magyarok nemzeti önbecsülése - írta a miniszterelnök. Ez felszabadítja a vállalkozó kedvet, a munkakedvet, a szellemi energiákat, bátorságot ad a családalapításhoz, a gyermekvállaláshoz. Hangsúlyozza: mostantól alkotmányos védelem alatt állnak az ország legfőbb gazdasági érdekei, a közbiztonság és a családok életfeltételei.

A miniszterelnök mindezek alapján az elmúlt húsz év egyik legnagyobb magyar sikerének tartja az új alaptörvény elkészítését és elfogadását.

Orbán a Facebookon videoüzenetet is közzétett. Sorsszerűnek és rendeltetésszerűnek érzi, hogy a köztársasági elnök húsvéthétfőn írhatja alá az elfogadott, új alkotmányt. Éppen azon a napon történhet meg az aláírás, amely egybeesik az egy évvel ezelőtti, kétharmados választási győzelem napjával - idézte a miniszterelnököt az MTI.

 

Tölgyessy aggódik

Akik szeretik Orbán Viktort, és hisznek a kormányfőnek, azoknak ünnep az új alkotmány elfogadása, az ország másik fele viszont gyásznapra gondol - mondta Tölgyessy Péter alkotmányjogász, politikai elemző az alkotmányról tartott előadásában az OSA Archívumban. Tölgyessy szerint az új alaptörvény elfogadásával az évek óta tartó társadalmi válság kiterjed a közjogi berendezkedésre is.