Lázár János az immár szokásosnak nevezhető csütörtöki sajtótájékoztató végén bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök délután fél 3-kor beszélt Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével és a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) vezetőivel - az EPP elnökével, Joseph Daullal és frakcióvezetőjével, Manfred Weberrel -, akiknek megerősítette: Magyarországon vita van a halálbüntetésről, de nem tervezi bevezetni. Lázár ehhez még annyit tett hozzá: Magyarország betartja az európai uniós jogot.

A telefonbeszélgetést Schulz is megerősítette honlapjára kitett közelményében. Ebben leírja, hogy nyílt és őszinte párbeszédet folytatott Orbánnal. A magyar miniszterelnök biztosította az EP elnökét arról, hogy a magyar kormány nem tervez lépéseket tenni a halálbüntetés bevezetésére. Továbbá Orbán biztosította Schulzot arról, hogy minden uniós szerződést és jogot tiszteletben és becsületben tart.

A bejelentés azután jött, hogy meglehetősen nagy felháborodást keltett Európa-szerte Orbán halálbüntetésről tett kijelentése és a bevándorlásról szóló konzultációja. A témával kapcsolatban nemcsak európai parlamenti (EP) képviselők, hanem az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jogállamiságért is felelős első alelnöke, Frans Timmermans, valamint az Európa Tanács emberi jogi főbiztosa, Nils Muiznieks is megszólalt - mindegyikük elég kritikusan nyilatkozott az ügyről.

Tisztázza Orbán!

Jean-Claude Juncker egy csütörtöki sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök halálbüntetéssel kapcsolatos kijelentéséről szóló kérdésre válaszolva kijelentette: nem akarok egyértelmű dolgokról vitát folytatni. A halálbüntetés tilalma benne van az Alapjogi chartában, valamint más uniós jogszabályokban. Ez nem Orbán döntése - hangsúlyozta az elnök, aki azt is hozzátette, hogy a magyar miniszterelnöknek azonnal egyértelműen jeleznie kellene, hogy nem célja a halálbüntetés bevezetése. Ha mégis, akkor harc lesz - tette hozzá.

 

Timmermans a Facebookon reagált még szerdán Orbán bevándorlással kapcsolatos konzultációs kérdőívére, amelynek kapcsán kifejtette: a társadalmi vita fontos eszköz lehet a kormányok és más állami hatóságok számára olyan politikák kialakításában, amelyek számot tarthatnak a lakosság támogatására. Ebben az értelemben teljességgel a magyar hatóságokra tartozik, hogy konzultálni akarnak-e az emberekkel a bevándorlásról, de egy elfogult, célirányos, mi több félrevezető kérdéseken és a bevándorlókkal szembeni előítéleten alapuló társadalmi konzultációt aligha lehet tisztességes és objektív kiindulópontnak tekinteni helyes politikák kialakításához.

Nils Muiznieks pedig aggodalmát fejezte ki "a magyar politikai diskurzusban tetten érhető populista trend miatt". A halálbüntetés visszaállításának ötlete, amit a magyar kormányfő felvetett, összeegyeztethetetlen Magyarországnak az Emberi Jogok Európai Konvenciójában vállalt kötelezettségeivel, és szembe megy azokkal az értékekkel, amelyekért Európa síkra száll - elemte ki.

Az EP is felzúdult

Közben az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) is jelezte csütörtökön, hogy meg fogja vitatni Orbán Viktor javaslatát a migrációval és a halálbüntetéssel kapcsolatban, amit Martin Schulz EP-elnök szóvivője, Armin Machmer is megerősített az MTI-nek.

A javaslat megvitatásáról az EP frakcióvezetőinek strasbourgi tanácsülésén, az úgynevezett "elnökök értekezletén" döntöttek - derült ki Ujhelyi István EP-képviselő tájékoztatásából. Ujhelyi szerint a frakcióvezetők fontosnak tartják, hogy az európai közösség vizsgálja meg, mit jelentene a halálbüntetés esetleges bevezetése egy uniós tagállamban.

Tockosok

Megfogalmazása szerint az EP-ben képviselt pártcsaládok vezetőitől már ezt megelőzően is karcos és érdemi kritikákat kapott Orbán amiatt, hogy az európai értékrenddel teljesen ellentétes módon napirendre vette a halálbüntetés bevezetésének kérdését. Az EP szociáldemokrata elnöke és a liberális vezetők mellett még a néppárti konzervatív politikusok is válaszokat várnak Orbán kijelentései miatt - jegyezte meg Ujhelyi.

Az EP által kiadott közlemény szerint Schulz EP-elnök a frakcióvezetők ülésén megerősítette: az EU alapjogi chartája tiltja a halálbüntetést, "és annak újra bevezetése nem egyeztethető össze az EU-tagsággal".

Eközben az EP liberális frakciójának vezetői levélben fordultak Frans Timmermanshoz, az Európai Bizottság első alelnökéhez. Ebben egyfelől azt hangoztatták, hogy osztják a holland szociáldemokrata politikus aggodalmait Orbán halálbüntetéssel, illetve a migrációval kapcsolatban kifejtett nézeteit illetően. Kérdezték ugyanakkor, hogy a magyar miniszterelnök kezdeményezéseit az EU-jog esetleges megsértésének tekinti-e Timmermans, és amennyiben igen, akkor kíván-e a brüsszeli bizottság részéről hivatalos lépéseket tenni Magyarország ellen.