Orbán: visszavettük a Molt

Kedden visszavette Magyarország a Mol Szurgutnyeftyegaz által eddig tulajdonolt részesedését - jelentette be Orbán Viktor. A részletekről vélhetően délután négykor számol be Fellegi Tamás fejlesztési miniszter. Az MFB 500 millió eurós kötvénykibocsátást tervez - feltehetőleg ebből vásárolnák ki az oroszokat.
Papp Zsolt, 2011. május 24. kedd, 15:05
Fotó: Napi.hu

A mai napon visszavette Magyarország a MOL 21,7 százalékos tulajdonrészét  - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő úgy fogalmazott: ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt, egy év kemény tárgyalássorozat és egyeztetés után sikerült nyélbe ütni a megállapodást. Fontos lépést tettünk az erős Magyarország felé vezető úton, egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása - fogalmazott Orbán Viktor.

Délután négy órakor Fellegi Tamás fejlesztési miniszter tart sajtótájékoztatót. Fellegi felelős a kormányban a magyar-orosz kapcsolatokért - az elmúlt hónapokban rendszeresen megfordult Moszkvában, sokszor látható eredmény nélkül.

A Bloomberg információi szerint a Magyar Fejlesztési Bank 500 millió eurós kötvénykibocsátást tervez - feltehetőleg ebből a forrásból vásárolnák ki az oroszokat. A MOL pakett megvásárlása - bár költségvetési pénzeket érint - nem növeli az uniós szempontból lényeges ESA-hiányt, ugyanis az elszámolási szabályok szerint az állami vagyonszerzésre fordított kiadások ezt a hiányt nem növelik.

A magánpénztári vagyon államosítása miatt az államháztartás idei ESA egyenlege a GDP plusz két százaléka lesz.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.05.26 13:56

@megalodon: Nem tudom ki áll a Szurgut mögött.Hivatalosan vették meg,a tőzsdén keresztül az ÖMW-től.Nem lopták,nem rabolták el.A mi általunk választott Urak adták el,vitték tőzsdére a MOL papírokat.Mivel akkor az volt az aktuális felfogás nem kell semmi állami beleszólás a cégek ügyeiben,a piac mindent elintéz,mindent szabályoz.Most meg tovább adósodva hitelből visszavettünk 21%-ot.NOOOOORRRRMMMMMÁÁÁÁLLLLIIIIISSSSSS??????HIÁBA NO,ÉSZ NÉLKÜLI NEMZET VAGYUNK!!!
Visszavettük a MOL-t.Úgy hangzik mint egy híradás győztes csatáról.Visszavettük,újra elfoglaltuk,ismét a miénk .......
Szeretnéd tudni az igazat???
A molos milliárdos menedzser réteg aki támogatta a fideszt cserébe azt kérte hogy vakarják le az oroszokat a nyakukról mert féltek hogy kiszavazzák őket a vállalat irányításából.És mivel erősen támogatták őket($)így teljesíteni kellett a kérésüket.Bármi áron.Most már tiszta?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.26 08:51

Megjegyzem azt sem szabad elfelejteni, hogy a Szurgut az ugyebár a Putyiné, aki megüzente a Viktornak , hogyha nem tud ebből a :- ból kiszállni korrekt nyereséggel akkor megnézhetjük az olaj és gázárakat meg a magyar exportot is arrafelé.. elég ideges tud lenni egy orosz politikus ha 500 milliárdnyi részvényben üldögél és még a rohadt közgyülésre sem engedik be !!!!

Vagyis a fejünkhöz nyomták a stukkert, hogy kissé érthetöbben fogalmazzak !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.05.25 20:54

@GELI:
Különös tehetséget mutatsz az ostobaságok halmozásában.

"azt mondta ez az elmebeteg, hogy 40% felárral vettük vissza"
Lehet, hogy szanyi elmebeteg, ebben speciel igaza van. Az utolsó 21,2%-ot 340 mrd Ft-ért adta el a magyar állam, és több mint 500-ért vásárolta vissza. Mit nem lehet ezen érteni?

Az ügylet egyébként nyilvánvalóan ostobaság. Egyrészt az osztalék vélhetően nem éri el a fizetendő kamat összegét, másrészt az állam piaci szerepe összeférhetetlen a jogalkotói státuszával. Ezen mi csak veszíthetünk.
Nem úgy, mint a fidesz.

Neked valami fóbiád ez a "nem engedik visszafizetni az IMF-hitelt" dolog. Ezt is honnan veszed? Az IMF saját tagjainak a mindenkori piaci kamatoknál olcsóbban nyújt kölcsönt, általában meghatározott célokra. Ezért nem siet a kormány a visszafizetéssel. A dkj-aukciókon jelenleg az olcsó imf-hitelt cseréli le a fideszkormány közel kétszer drágább piacira.

A devizatartalékról csak ennyit: 2002-re az akkori fideszkormány gyakorlatilag lenullázta. Szapulták is sokat ezért a szocikat, merthogy "sebezhető a forint". Ez mellesleg igaz, ezért ma is szükségünk van az intervenciós tartalékra. Ez a saját valuta fenntartásának az ára.
Az új fideszkormány létrejötte óta próbálja rátenni a kezét a devizatartalékra. Ez tökéletesen illik abba a fideszes "gazdaságpolitikába", aminek a múltban felhalmozott tartalékok felélése az alapja.

Lusta vagyok minden ökörségre kitérni, de az államadósságot nem állom meg szó nélkül: miből gondolod, hogy nem növeli ez a tranzakció?
A bruttót egyébként tényleg nem, míg a nettót természetesen igen. Ezt már eljátszotta a fidesz 1998-2002-ben. A bruttó államadósság csökkent, a nettó nem változott (míg az előző két ciklusban csökkent). A tartalékokat élte fel az akkori kormány is...
Hihetetlen, hogy mekkora arányban növelte az államadósságot a fideszkormány az elmúlt egy évben. Ezen kívül nőtt a fizetendő kamat, nőtt a külföldi adósság aránya, és drasztikusan nőttek az állam adósságként számon nem tartott fizetési kötelezettségei. Na, de ne búsuljunk. Van már alap, ahová befizethetünk, ha ez nem tetszik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.05.25 16:44

@Jhony: Mivel indoklod a "drágán vettük" kijelentést? mihez képest drágán? napi árf-hoz, vagy hogyan? a másik: nem egészen szabad piacon vásárolható egy 21%-os pakett...itt külön szabályok vonatkoznak a "jelentős befolyás megszerzésére" ami ugye azt hiszem 5% feletti esetben érvényes...
Abban egyet értünk, hogy a 65 % egy hasraütött szám, viszont a poén: sima ügy :) hülyén hangzik ugye? pedig a NETTÓ államadósság ennél kevesebb :) csak ezt senki sem publikálja... igaziból ha a bruttóból indulunk ki, akkor az is tök reális, mivel van egy csomó tartalék , ami pl a most "maradék" IMF lóvé, kb 18Mrd Euro maradt? nagyjából... tudod, MNB-ban fekszik.. a 80 Mrd Bruttó Áll.adósságot rögtön 62-re csökkenthetnék belőle :) az a GDP 60%-a :) de ha a GDP emelkedik a tervezett éves 3%-kal, akkor ha egy fillért se fizetünk vissza és nem vennének fel újakat, akkor arányaiban csökken a GDP arányos adósság :) na de mindegy, majd meglátjuk. És valóban, a részvény kockázatos, ha spekulatív céllal vették, de elvileg nem azért :) ha viszont igazad lesz, és majd áron alul újra eladják, ...na az viszont akkor elég gáz helyzet lesz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.25 16:42

@Jhony: No akkor egy két érdekesség hamár rám hivatkozol:

1: Szerintem jól vettük a Molt, megér ennyit a papír tőzsdei szemmel nézve

2: Ha a jövőben nő a Mol értéke (vagy csökken) a tözsdén akkor sehogysem jártunk, mivel nem adjuk el a papirt vagyis nincs rajta konkrétan semmi se bukó se kasza ( a könyvelő persze kimutathatja, hogy a dec 31 i záróáron ér az a papír x forintot , de ez a gyakorlatban nyilván hülyeség )

3: Nem az a gond, hogy nem nő az adósság hanem az, hogy nem csökken ugyanis valakinek vissza kell majd fizetni azt a pénzt (a lejáratkor ) az IMF.-nek ugyebár... vagyis nem a (deviza) tartalékból küldi (majd) vissza az mnb hanem a kivetett és beszedett adókból...(vagy újabb hitelből )..

persze el lehet az magyarázni, hogy lenyúltuk a magánnyugdijpénztárakat és az abból bejövő pénzt elutaltuk az Imf nek hogy csökkentsük a hitelállományukunkat , mig az Imf.-től kapott pénzt meg elutaljuk cashben az oroszoknak egy olyan papirért ami nem hoz egy peták vasat sem hisz nem adjuk el soha többé ( max osztalékot hoz ami a kamatokra sem elég )... és hogy ez milyen jó , de értelemszerüen ez tök ugyanaz mintha az imf nek visszautaltuk volna a pénzt , a magánnyugdijpénztárakból a lóvét meg elküldtük az oroszoknak !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html