Orbánék lassan már a 14. havi nyugdíjat is kifizetik

Kiverte a biztosítékot nyugdíjasok körében a jövő januárra bejelentett 0,9 százalékos nyugdíjemelés mértéke – joggal. Jövőre ugyanis az árak az MNB előrejelzése szerint 2,3 százalékkal emelkedhetnek, vagyis ekkora nyugdíjemelés járna az előírások alapján, ha ezt a véleményt az NGM is osztaná. A kormány az elmúlt években egyszer sem tudta jól belőni az infláció mértékét, csakhogy ezzel eddig a nyugdíjasok nagyon jól jártak.
Papp Zsolt, 2016. október 28. péntek, 07:08
Fotó: Reuters

Az Orbán-kormány javaslatára 2012-ben a parlament szigorított a nyugdíjemelés szabályain. Korábban a nyugdíjemelés ugyanis fele-fele részben az inflációtól és a nettó bérek emelkedésétől függött (ez volt az úgynevezett svájci indexálás), tehát azokban az években, amikor jól ment a gazdaság és volt tere a nettó bérek infláció feletti emelésének, az magával húzta a nyugdíjakat is, vagyis nőtt azok reálértéke. A gyengébb években viszont ezen szabály szerint fordítva működött a képlet, így ha a nettó bérek emelkedése elmaradt az inflációtól, akkor a reálbérekkel együtt a nyugdíjak reálértéke is csökkent. Ezt az együtt sír-együtt nevet elvet adta fel 2012-ben a parlament, amikor kizárólag a várható infláció mértékéhez igazodott - ezzel elvileg kizárta, hogy a nyugdíjak reálértéke csökkenjen vagy akár növekedjen.

Ám mégsem ezt történt, ugyanis a kormány elkezdett az infláció tervezésével "trükközni". Ez jól sikerült: a 2012 és 2015 közötti négy évben a várható éves inflációt alaposan felülbecsülték az év elején, és ehhez igazították a januári nyugdíjemelést - az infláció pedig rendre kisebb lett a tervnél: példaként elég a kirívó 2013-as évet idézni, amikor az év elején a nyugdíjak 5,2 százalékkal emelkedtek, mert ennyi volt a büdzsébe hivatalosan betervezett infláció - a fogyasztói árak végül alig 1,7 százalékkal emelkedtek, így csak ebben az évben 3,6 százalékos volt a váratlan növekmény a nyugdíjaknál.


A 2017-es költségvetés tervezése azonban fordulatot hozott abból a szempontból, hogy a kormány fölhagyott az infláció felültervezésével, így jövő januártól csak 0,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Azonban most fordulni látszik a kocka; a nulla körüli inflációs időszaknak vége, már az MNB is 2017-re 2,3 százalékos éves átlagos inflációt vár. Míg a 2017-es büdzsét már 2016 tavaszán jóváhagyták, az azóta elkészült inflációs prognózisok jóval pontosabbak - ezek alapján látható, hogy inkább 2-2,5 százalékos nyugdíjemelés járna januártól. Ezzel együtt - elvileg - nem marad el a nyugdíjemelés, ugyanis a hatályos törvények szerint ilyen helyzetben novemberben - januárig visszamenő hatállyal - kiegészítő emelés következik.

Visszatért, amit egykor megvontak

A 2012-2015 közötti négy esztendő infláció feletti, kvázi extra nyugdíjemelése 8,2 százalékpontra rúg, azaz éppen egyhavi ellátásnak felel meg - olvasható a 2015-ös költségvetés zárszámadásában. Más oldalról nézve: a vizsgált időszakban a nyugdíjasok gyakorlatilag visszakapták a 13. havi nyugdíjukat - ráadásul úgy, hogy az beépült a rendes ellátás összegébe - vagyis azokat már visszavenni soha nem lehet. Szemben a 2009-2010-es időszakkal, amikor a költségvetési megszorítások részeként a Bajnai-kormány visszavette, azaz nem folyósította a 13. havi ellátást.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint az átlagnyugdíj reálértéke ennél is gyorsabban emelkedett. Ugyanis az átlagnyugdíjba beleszámítják a nyugdíjak cserélődését. Az új nyugdíjasok nyugdíja ugyanis mindig magasabb, mint az elhunytak egykori illetménye, emiatt az átlagnyugdíj reálértéke már 11,7 százalékkal magasabb, ami inkább plusz másfél havi ellátást jelent.


A két mérőszám között hosszabb távon tovább nő a különbség. Így 1989-hez viszonyítva például a nyugdíjak a végig állományban levőkre vonatkozóan 18,8-szorosukra nőttek, a nyugdíjasok teljes állománya esetében viszont 20,3-szeresükre a folyamatosan beáramló új nyugdíjak növelő hatása miatt.

Ennek megfelelően a két szemléletben az ellátások reálértéke 14,2, illetve 23,3 százalékkal emelkedett az 1988 óta eltelt 27 év alatt összesen - olvasható az ONYF zárszámadási jelentésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.10.30 20:19

@Meningitis: Az országban van egy nyugdíjas aki 2 000 000 ft feletti nyugdíjat,kap .az akinek a valorizált havi keresete 2 700 000 ft volt az a jelenlegi degressziós táblázat szerint 2 231 500 ft nyugdíjat kap 45-év szolgálati idő feltételezéssel.
2002 es táblázattal 643 160 ft-ot ami a 205 %-os emeléssel 1318 478 ft lenne . ugye micsoda különbség a 2002-ben megállapított és a 2016 ban megállapított között,. Nagyon sok EGOISTA BAROM igazságosnak tartja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.10.30 20:07

@Meningitis: A nyugdíjakat ADÓ-JÁRULÉK befizetés arányossá kellene sürgősen tenni és a kormánynak nevezett CSÜRHÉNEK kellene törvényesíteni, hogy az öregségi nyugdíjak átlaga nem térhet el 2 % tól azaz KETTŐ %-tól nagyobb mértékben a két átlagkeresetet kereső kétgyerekes család adókedvezménnyel és családi pótlékkal növelt egyfőre jutó nettójától.
A CSÜRHÉNEK kellene csináltatni egy olyan EMELT nyugdíj kimutatást a 2000 évvel kezdődően ahol három bérkategóriában kimutatnák az évenként megállapüított EMELT nyugdíjat . Az 1---kategória a mindíg minimálbért keresők 2-- kategória a mindíg átlagbért keresők kategória a 3--ik az átlagbér mindíg ötszörösét keresők kategória. A jelenlegi CSÜRHE hogy tudná megmagyarázni ,hogy a 3-as kategória nyugdíja miért magasabb 50 % al a második ORBÁN kormány idején megállapitottaknál mint az első ORBÁN kormány ámokfutása idején megállapított nyugdíjaknál. Amennyiben meglátogatjuk a két unokát a nejemmel 820 ft -ba kerül . ők ugyanazzal a busszal jönnek meglátogatni nekik 4 900 ftba ,ilyet ÉPESZŰ kormány nem enged meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stat, 2016.10.29 14:17

Azt kéne látni, hogy vannak azok a nyugdiíasok akik a Kossuth téren is a drogtolvajoztak, ők a kormányközeliek pereputtya.
Aztán vannak azok a nyugdijasok akik kapják fejükhöz, az ellenük irányuló kommenteket, de ők hallgatnak, mert nincs internet ismeret - az ingyenes képzést a kormány megszüntette - , örülnek ha kitudják fizetni a csekkeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.10.29 12:19

Gyakorlatilag befagyasztották a nyugdíjakat. Az elégedetlenség ellen jött a gyűlöletkampány, régi trükk ez. Ha baj van uszíts!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.10.29 08:14

@Meningitis: Hozzászólásait olvasván tudom, hogy magát túlfizeti a munkáltatója...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html