Miután tavaly novemberben, a trafikellátó indulásának hónapjában soha nem látott mértékben, több mint 60 százalékkal nőtt a trafikokba kerülő cigaretta mennyisége és maga az indulás sem volt zökkenőmentes, nem volt kizárt, hogy decemberben visszaesnek a rendelések.

Ezzel szemben az év utolsó hónapjában 686,3 millió szál cigaretta került szabadforgalomba, amely - ha nem is sokkal -, de 2,1 százalékkal meghaladja a 2014-es év hasonló időszakit - derül ki a NAV friss adataiból. Ebben nem az a meglepő, hogy az új cég is zökkenőmentesen tudta kiszolgálni a rendszert, hanem, hogy az előző hónapokban látott komoly éves bázisú növekedés ellenére sem csökkent a trafikok cigaretta-igénye. Bár megalapozott következtetést csak a hosszabb adatsor ismeretében lehet tenni, a decemberi szám alapján nem arról volt szó, hogy gyorsan mindenki előre megrendelte a szükséges mennyiséget.

Forrás: NAV, Napi.hu-gyűjtés

Emellett az is egyre biztosabban látszik, hogy növekszik a kereslet a legális dohánytermékek iránt, 2015-ben összesen 6,3 százalékkal több cigaretta került a trafikokba, mint 2014-ben. Ez 24,4 millió doboz többletet jelent.

Bár a KSH tavalyi utolsó negyedéves dohányforgalmi adataira még várni kell néhány hetet, de a második és a harmadik negyedév egyértelmű növekedést mutat a forgalomban és nem lenne meglepő, ha az év végén is hasonló lenne a trend. Eközben a cigaretta átlagos kiskereskedelmi ára hónapról hónapra drágul.  2016 januárjában például már 5 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban.