Orbánéknak lépniük kell - a nyugdíjasok járhatnak jól

Szivárognak az információk, hogy a kormány milyen növekedéssel és inflációval kalkulál a következő évekre. Ezek alapján pedig könnyen előállhat, hogy két évben is nyugdíjprémiumot utal az állam a nyugdíjasoknak - kalkulál a portfolio.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. április 14. péntek, 15:35
Fotó: Unsplash

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaanyagában az szerepelt, hogy a GDP-növekedés idén 4,1 százalék, míg jövőre 4,3 százalék lehet. Ezzel a bruttó hazai termék összege átlépi jövőre a 40 ezer milliárd forintot. A fogyasztói árindex éves átlagos változása az idei 1,6 százalék után jövőre 2,9 százalék lehet. A részletes makrogazdasági pálya hiányában ugyanakkor nem lehet megítélni pontosan, hogy mennyire megalapozott ez a prognózis - értékel a portál.

A törvény értelmében minden év elején az adott évre vonatkozó várható infláció mértékével kell emelni a nyugdíjakat. 2017-ben a szokásos nyugdíjemelés mértéke így 1,6 százalék lett (az utolsó pillanatban emelte a kormány erre a mértékre az eredeti 0,9 százalékos mérték helyett). 2017-ben szinte biztosnak tűnik az év végi nyugdíj-kiegészítés, mivel a legújabb előrejelzések szerint 1,6 százaléknál lényegesen magasabb lehet a pénzromlás éves átlagos üteme.

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében a magyar államnak nyugdíjprémiumot kell fizetnie, ha teljesül két feltétel egyszerre:

  • a GDP-növekedés tárgyévben várható mértéke meghaladja a 3,5 százalékot
  • az államháztartás törvényi egyenlegcélja várhatóan teljesül.

A kormány mostani növekedési előrejelzéséből kiindulva (és feltételezve, hogy a költségvetés nem borul meg) biztosra vehető, hogy lesz ilyen nyugdíjprémium nemcsak 2017-ben, hanem 2018-ban is. A portfolio.hu számításai szerint egy átlagnyugdíjat kereső nyugdíjas esetében ez 2017-ben 12 ezer forintos egyszeri pluszt, míg 2018-ban 16 ezer forintos egyszeri pluszt jelent mindkét év novemberében.

Időközben az Indexen megjelent táblázatból kiderül, hogy az öregségi nyugdíjkiadásokra 196 milliárd forinttal többet költ jövőre a kormány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.14 16:38

Miközben a munkavállalók tömegesen menekülnek innen. Ennyi ingyenélőt a leggazdagabb országok se bírnának eltartani. El a szavazati jogot a nyuggerektől!!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html