Sürgős beavatkozást kér levelében az orvoshiány rosszabbra fordulása ellen Orbán Viktor miniszterelnöktől a MOK elnöke. A szervezet honlapján olvasható levél szerint a rendszerben fellelhető anomáliák sürgős megoldása nélkül az egészségügy emberi erőforrás válsága, különösen orvoshiánya nem hogy nem oldható meg, de előreláthatóan ismételten rossz irányba fordulna.

A levélben Éger István kifejti, a 2017-es jelentős mértékű minimálbér emelés és garantált bérminimum máris devalválja a fél évvel ezelőtt megkötött bérmegállapodás eredményeit, ezért a MOK nélkülözhetetlennek látja, "hogy - a helyes bérarányok, az egészségügyi béremelés értékének megvédése érdekében - a garantált bérminimum növekményét a teljes bértáblában átvezessék az ekképpen korrigált bérekre épüljön rá a kialkudott béremelés következő lépcsője. Ennek a korrekciónak a KJT. (Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) bértáblája valamennyi fizetési osztályán át kell mennie, a kamara elfogadhatatlannak tartja azt az államtitkári érvelést, amely szerint erre csak az A-E közötti osztályok területén kell sort keríteni."

Éger megengedhetetlen diszkriminációnak minősíti, hogy az orvosképző helyeken oktatói státusban lévőktől érkező panaszok szerint azok, akik nemcsak tanítanak, de szakorvosként gyógyítanak is, nem kapták és nem kapják a valamennyi járó-fekvőbeteg ellátásban dolgozók számára kialkudott, és októbertől fizetett 107 ezer forintos béremelést. Emiatt - mint írja, az oktatói besorolású szakorvosok felhagynak gyógyító tevékenységükkel mindaddig, amíg a nekik is járó béremelést meg nem kapják.

Az alapellátásban dolgozók körében pedig az okoz felzúdulást, hogy a jelenlegi praxisfinanszírozásból nem kevesek számára már az is nehézséget jelent, hogy az említett garantált szakmai bérminimumot és annak megnövekedett közterhét kifizessék szakdolgozó alkalmazottaik részére. Miközben teljesen jogos elvárásuk, hogy szakorvosként és szakdolgozóként ugyanannyi havi legális bérjellegű jövedelemhez juthassanak, mint a velük egyívású, szakellátásban dolgozó kollégáik.

Erre jelenleg semmilyen esély nincs, és nem is lesz mindaddig, amíg legalább még ötször évi 10 milliárd forint praxispénz emelkedéshez nem jutnak. Feltéve persze, ha időközben a szakorvosi bérek tovább nem emelkednek, mert abban az esetben még ez sem volna elegendő - sorolja a szükséges lépéseket a MOK elnöke, miközben rámutat, hogy már az idei költségvetésben sincs benne a soron következő 10 milliárd, nemhogy a folytatás.

Így valóban ellátás nélkül maradhat rövidesen az ország jó része, mert ha a praxisok eltartó képességét nem rendezik, nem lesz, aki veszteségre ítélt vállalkozást vásárolva az idős generáció helyébe lépjen - figyelmezteti a miniszterelnököt a MOK  elnöke.