Besokalltak a kórházi beszállítók - levelet írtak Orbánnak

Október végére már 64 milliárd forinttal tartoztak beszállítóknak a kórházak, egyetlen hónap alatt 6 milliárddal nőtt a lejárt tartozások értéke, az adósság több mint kétharmadának már több mint két hónapja lejárt a fizetési határideje. A csőd árnyékába került beszállítókat képviselő szervezetek végső elkeseredésükben Orbán Viktorhoz fordultak - értesült a Napi.hu.
Szepesi Anita, 2019. november 27. szerda, 07:50
Fotó: Napi.hu

November végén még mindig nem tudni, vajon az állam kifizeti-e, és ha igen milyen keretek között a kórházak adósságát, miközben a 64 milliárdos tartozásállomány egyre nyomasztóbb helyzetbe hozza a kórházi beszállítókat. A cégeket képviselő négy szervezet - ETOSZ, (Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete), Orvostechnikai Szövetség, MediKlaszter, HIVDA - a helyzet rendezése érdekében levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz az intézkedését kérve, hogy még idén hozzájussanak lejárt követeléseik összegéhez.

Az ország közpénzügyi helyzete régóta nem tapasztalt kedvező állapotot tükröz. Ezzel éles kontrasztban áll az állam teljes tulajdonosi és szabályozási kontrollja alatt álló kórházak gazdálkodása, amely - az államháztartás szigetszerű problémagócaként - továbbra sem állt stabil, fenntartható pályára - olvasható a levélben.

A szakszövetségek szerint az adósságnövekedés dinamikája alapján biztosra vehető, hogy

kormányzati beavatkozás nélkül a tartozások volumene év végére meghaladná a 70 milliárd forintot.

Ilyen mértékű adósságállománnyal már öt éve nem szembesültek a kórházak és beszállítóik - írják a cégek.

Felidézik a közelmúltban elhangzott miniszteri és államtitkári nyilatkozatokat, amelyek szerint a kormány a kórházi struktúra és finanszírozási rend felülvizsgálatára készül, amihez felajánlják az iparági szereplők segítségét, azt írják, támogatnak minden olyan megoldást, amely fenntarthatóvá teszi a kórházak gazdálkodását, ezáltal segít megakadályozni az adósságuk újratermelődését.

Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az átalakítás csak az egészségügyre fordított közkiadások növelése mellett hozhat eredményt. A kórházak költségvetésében ugyanis már közel 70 százalékot tesznek ki a személyi jellegű költségek, és a további bérfejlesztések (a már jogszabályban kihirdetett szakdolgozói, valamint a bejelentés előtt álló orvosi béremelések) miatt ez az arány várhatóan tovább fog emelkedni. Mindeközben a gyógyítás nem bérjellegű költségeire, azaz a dologi kiadásokra az elmúlt években nem jutott kellő anyagi erőforrás.

Ezért is fokozódott az adósságnövekedés dinamikája, annak ellenére, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint az orvostechnikai beszállítók az áraikban nem tudták érvényesíteni sem a késedelmes fizetések, sem a forint leértékelődésének költségeit - magyarázzák a szakszövetségek.

Csőd veszély, bizonytalanság a betegellátásban

A kimagasló volumenű adósságállomány már a közepesen tőkeerős beszállítók számára is működési kockázatot jelent, a mikro-, kis-,
és közepes vállalkozásokat pedig rövidesen csődbe viheti. A kifizetésekkel kapcsolatos bizonytalanság ezáltal a betegellátásban is zavarokhoz vezethet, továbbá nemzetközi versenyhátrányt okoz a kormány által kiemelten támogatott hazai egészségipar számára - hangsúlyozzák a beszállítókat képviselő szervezetek.

Úgy vélik, az egészségügyi ellátás színvonalának emelése minden érintett szereplő közös érdeke, a szükséges intézkedések kidolgozása és eredményes végrehajtása pedig rendkívül összetett feladat, amelynek előkészítését az egészségipar szakmai szervezetei továbbra is készek szakértelmükkel támogatni - hangsúlyozzák végül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

OV, 2019.11.27 13:35

Jómagam is úgy gondolom, hogy amíg a Fidesz szavazók nagy része szeretett vezérébe vetett hite nem változik meg(több magatartás kutató is megerősítette, hogy Orbánért hívei ugyanúgy rajonganak, mint egy bakfis lány az aktuális szépfiú pop-csapatért, ugyanazokkal az utópisztikus "trendi" jellemvonásokat képzelik Orbánhoz: erős, kérlelhetetlen-és "könyörtelen az ellenséggel szemben" vezető nimbusza, ő a legnagyobb nemzetmentő, ő a legnagyobb magyar stb.) illetve csak a Fidesz szavazók tudnának SZAVAZÓKÉNT KIKÖVETELNI változtatást(urambocsá reformot) a nagy ellátórendszerekben, így a cikk által érintett egészségügy, de ilyen az oktatás is.
De mit látunk KULTÚRAANTROPOLÓGIAILAG.
1. A Fidesz szavazóinak DÖNTŐ HÁNYADA a Kádári-korszakban szocializálódott idős ember(elsősorban kistelepülésen élők) és mint ilyen, ők ELEVE RÁSZOCIALIZÁLÓDTAK arra, hogy ezen ellátórendszerek rossz minőségűek, és ezek ÖNMAGUKTÓL EREDEZTETHETŐEN, SORSSZERŰEN csak rosszak-és elavultak lehetnek.
2. Ezen Kádári korszakban szocializálódók elsajátították a KISKAPU rendszert: tehát az ellátórendszer anomáliáit, megkerülve (hálapénz) váltják ki, és esetleg fizetnek le azért, hogy az előjegyzett orvosnál "előrébb jussanak", számukra ez a lefizetősdi kiskapurendszer önmagától TERMÉSZETES, és nem állampolgári demokratikus követelmény!
3. A Fidesz szavazóinak másik hányadát a FELSŐközéposztály-és az új-burzsoázia kegyelt újgazdag rétege adja(lásd ano a Békemenetek nagy része az elit budai kerületekből került ki), ők MEG TUDJÁK VÁSÁROLNI a 21. századi és korszerű egészségügyet-és oktatást: tehát ők PÉNZÉRT elkendőzik a problémát, piaci alapon megvásárolják az ellátórendszert: így ELLENÉRDEKELTEK a "tömeg" ellátórendszer javításában.

Következésképpen a Fidesz szavazóknak bőven elég a nemzeti nacionalizmus folyamatos PSZICHOLÓGIAI INGERE (kvázi mi magyarok egyedül vagyunk, és mindenki ellenség, aki él és mozog, tehát mi állandó harcra vagyunk ítélve) illetve a migráció valós problémája helyett a gyűlöletkeltés ingeri pszichológiája.
Nézzünk megy egy kistelepülésen élő 60 év feletti gyógyszerek tömegét szedő szavazót: számára a tévé által sugallt "idegenek" nagyobb félelemmel érnek-és indukálódnak, mint az, hogy nem jut korszerű-és ÉLETMINŐSÉGÉT is döntően javító egészségügyi ellátáshoz.
Jól tudja-és érzékeli ezt Orbán: hogy szavazóinak a korszerű egészségügy NEM ÉRTÉK, nem magától értetődő JOG...így akkor minek!
Állítom: amíg ez a Kádári szavazóréteg él...addig a cikkben is megfogalmazott anomália maga a tökéletes magyar-és nemzeti TERMÉSZETESSÉG!
Ez van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.11.27 11:33

@zappara: javítás
ismerek olyan családot is, amelyik ilyen céllal hitelt is képes volt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.11.27 11:30

@BattMan: ilyen a magyar néplélek..a szabadságszeretet állandó emlegetése pedig hülyeség...nem, a magyar nem szabadságra született, mármint igénye sincs rá (ahogy a demokráciára sem, javarészt azt sem tudja, mi az mellesleg)..az macerás és felelősséggel is jár
na azt már nem
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.11.27 11:27

@narancsragacs: szerintem már sok haver beszállt a magáneü-be..tán ezért is van, hogy látványosan hagyják rohadni az államit..pl. a gyereknek vagy 2-3 hete rendszeresen fáj a hasa...orvos..hiányzás...de egyértelműen kiderült már, hogy nem egyszerű suliundor (azon sem csodálkoznék persze, mert természetes önvédelmi reflex lehetne) kórházba (kivizsgálásra) nem utalja be, beutaló szakorvoshoz..március végére van időpont...na, mit tesz ilyenkor az ember, (ha teheti, akár minimálisan is)...magánorvost keres...és ez nyilván több 10 ezer HUF-os játék..ismerek olyan családot is, amelyik ilyen céllal hitelt is képes volt felvenni...pörög a gazdaság
(lölő nem tud beszállni az állami EÜ-be, legfeljebb beszállítóként..de sokkal egyszerűbb ..a lopás (túlárazás) is, ha simán csak betont öntenek)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2019.11.27 11:14

Csodálkozom a magyarok tűrőképességén - más országban a pofáját szétverik ennek a rühes csótánynak, a felcsuti moslékosnak és a roma tyúktolvaj, tehetségtelen haverjának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html