BUX

Orbánnak sem jöhet be a gyurcsányi lépés?

A lapunk által megkérdezett piaci elemzők többsége szerint nem folytatja a kamatemelést a jegybank monetáris tanácsa hétfői ülésén, de abban mindenki biztos: az irányadó ráta nem a jelenlegi 5,5 százalékon érte el csúcsát.

Ádám János, 2010. december 16. csütörtök, 16:15

Nem módosít az alapkamaton a jegybank hétfőn, taktikai megfontolásból - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A novemberi inflációs adat nem hozott további inflációs nyomást, de ha ennek ellenére a jegybank mégis szigorítana, és a vártnál rosszabb decemberi, januári inflációs számokat publikálna a KSH, akkor újra az emeléshez kellene folyamodnia a jegybanknak, ezért inkább nem lövi el a puskaport hétfőn a monetáris tanács (MT). Az viszont szinte biztosra vehető: lesz még szigorítás a következő hónapok során. Ha a jegybank nem nyúlna a kamathoz, ahhoz az inflációs kilátásait kéne átértékelnie, ez pedig nem reális, mert ezzel a saját kommunikációját kéne felülbírálnia - magyarázta a szakértő. Annak ellenére, hogy az utóbbi hónapban, mind Simor András elnök, mind Karvalits Ferenc alelnök arról beszélt, hogy a novemberi emelés egy ciklus kezdetét jelentette, nem várható szigorítás - mondta lapunknak Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője. Akkor az emelés során közrejátszottak a pénzügyi kockázatok, ezek mostanra viszont enyhültek: az állampapír hozamok lejöttek a hosszú oldalon és a cds-felárak is csökkentek. Jövőre komoly kockázatok jöhetnekJanuártól viszont komoly kockázatok kerülnek a képbe: eltűnik a magánnyugdíjpénztárak kötvénykereslete, a befektetők ekkor dolgozzák ki következő negyedéves befektetési stratégiájukat - amiben várhatóan Magyarországot alulsúlyozzák -, előtérbe kerül a monetáris tanács átalakítása és az eurózónás adósságválság problémák is újra felerősödhetnek - fogalmazott a szakértő.Eltérően vélekedik viszont Kondrát Zsolt, az MKB elemzője, aki szerint újra 25 bázispontot emel hétfői ülésén az MT. Ugyanazok az okok továbbra is fennállnak, amik novemberben az emeléshez vezettek. A forint ugyan azóta erősödött, de a legutóbb publikált negyedéves inflációs jelentés a mostani forintárfolyamra épített, így ilyen szempontból ez nem szolgáltat indokot a tartás mellett. Az infláció szintén nem hozott pozitív meglepetést - mondta a szakértő. Az MKB közgazdásza úgy számol, hogy jövőre folytatja az MT a szigorítást, 6 százalékra is felkúszhat az irányadó ráta. Ennek megakadályozására egy kiemelkedően jó inflációs adatra lenne szükség vagy egy drasztikus forinterősödésre, de ennek esélye minimális - tette hozzá az elemző.

Barcza György, a K&H elemzője is emelést vár, de kiemeli: a legutóbbi döntés is ellentmondásos volt - fel lehetett sorolni indokokat a tartás és az emelés mellett is - és feltehetően ez ugyanígy igaz lesz a hétfői döntésre is. Ezek alapján, ha nem emelne az MNB, meg lehetne indokolni, de nem lenne konzisztens a legutóbbi szigorítással. Vízválasztó lesz a reformcsomag bejelentéseA monetáris politika számára vízválasztó lesz a februárban bejelentendő strukturális reformcsomag -  mondta Suppan Gergely. Ha ezek meghozzák a régóta várt változásokat, akkor azonnal csökkenhetnek a kockázati felárak, erősödhet a forint, ami az inflációs kilátásokat is javítja, és végeredményben kamatvágást tesz lehetővé. Ugyanakkor ha csalódást okoz, akkor Magyarországnak fel kell készülnie a bóvli kategóriába történő leminősítésre - véli a szakértő.

Márciustól minden bizonnyal átveszi a kormány az „uralmat" a monetáris tanácson belül, de az elemzők szerint ennek nagyobb a füstje, mint a lángja. Felfokozott várakozás övezi jelenleg ezt a kérdést, de minden bizonnyal ugyanaz történik, mint amikor Gyurcsány Ferenc tett hasonlót - véli Barcza György. Akkor, szintén a kamatcsökkentés céljával bővítette a volt miniszterelnök a tanácsot, de az új tagok a törvényi kötelezettségüknek megfelelően cselekedtek, tisztában voltak azzal, hogy nem volt tere a kamatcsökkentésnek - ugyanúgy, ahogy ma sincs.Egyesek úgy vélik, hogy a jegybank direkt kezdett kamatemelésbe, hogy a márciustól átalakított tanács minél magasabbról kezdje az enyhítést. Samu János, a Concorde szakértője szerint hiba lenne egy ilyen forgatókönyvet megelőlegezni, és minden bizonnyal az MT sem gondolkozik így.Sokan nem értenek egyet a jegybank legutóbbi szigorításával, de elképzelhető, hogy később a történelem igazolni fogja az emelést - mondta Barcza. Stanley Fischer, az izraeli jegybank elnöke mondta: jobb túllenni ma egy kisebb, beárazott kamatemelésen, mint később rohanni a piac után és egy jóval nagyobb szigorítást meglépni - nem kizárt, hogy ez az idézet majd később jól fogja szemléltetni a magyar jegybank jelenlegi dilemmáját.